Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožena privatnost

Kako stati na kraj autorima sramotnih Facebook-grupa?

facebook
Foto: Stephanie Pilick/DPA/PIXSELL
1/3
05.06.2013.
u 23:00

Kad je dijete uznemireno objavom fotografije ili privatnih pojedinosti to se kažnjava i zatvorom

Kako je moguće kad netko na Facebook-grupi “Vinkovačke k...” uz fotografije maloljetnica napiše: “Na stranici nisu k..., to su dro..., daju besplatno...”, da se to smatra samo klevetom i sramoćenjem, a ne nedjelom koje se progoni po službenoj dužnosti!? Nije li dužnost države posebno štititi djecu, a djeca su po novom Kaznenom zakonu svi do 18 godina, a ne da im se poruči, kad im netko uzme fotografiju s fejsa, i potpiše je s “k...” da mogu počinitelje tužiti? Zar se očekuje od djece da podnose privatne tužbe i istjeruju sama pravdu na sudu? Vinkovačka policija i nakon dva tjedna od izbijanja afere drži da tu nema kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Spolno uznemiravanje

No zagrebačka sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić i predsjednica Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade kaže:

 – Tu je riječ o čistom kaznenom djelu povrede privatnosti djeteta i ne može to biti samo kleveta i sramoćenje. Kad je dijete zaštitni objekt, specijalno se štiti i postupak se provodi po službenoj dužnosti. Kad počinitelj objavi fotografiju djeteta, otkrije mu identitet ili iznese nešto iz njegova osobnog ili obiteljskog života, što kod djeteta izazove uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba, to je kazneno djelo. A kad je počinjeno u tisku, na TV-u, računalnoj mreži, za to je predviđena kazna do dvije godine zatvora – kaže sutkinja Petö Kujundžić.

Ovaj slučaj se, dodaje, može podvesti i pod kazneno djelo spolnog uznemiravanja za koje se počinitelj progoni po prijedlogu oštećenika, a potom nadležna tijela nastavljaju postupak po službenoj dužnosti.

– Prestrašno je da među adolescentima može biti toliko zločestoće i da su u stanju napisati za mladu djevojku da je kurva!? Koja je to mržnja ili osveta da pišeš o nekoj drugoj osobi na takav način? Takvo sramoćenje i etiketiranje je strašno, govori sutkinja Petö Kujundžić. Pita se shvaćaju li ti tinejdžeri što je seksualnost, da je važna u razvoju i da su i djevojčice i dječaci jednaki kad se govori o tome. Unatoč ovakvu sutkinjinu tumačenju zakona policija i dalje ustraje na svome.

Nedostatak kontrole

– Da bi se radilo o povredi privatnosti djeteta, ono što je javno izneseno, moralo bi biti istinito – kaže Marijana Maja Barbarić, glasnogovornica PU vukovarsko-srijemske. Policijske potrage za kreatorima sramotne Facebook-grupe, doznajemo, nema. Sve su prikupljene podatke proslijedili tužiteljstvu. Drže da je riječ o kaznenim djelima protiv časti i ugleda.

Psihologinja Maja Mamula kaže da je problem i nedostatak kontrole nad različitim internetskim sadržajima.

– Djevojke i žene uvijek se etiketira na isti način, da su kurve, a ako se muškarca želi uvrijediti, naziva ga se pederom. U nas je dečko s pet djevojaka frajer, a cura koja je bila u vezi s više dečki je kurva. Još je u društvu najteža uvreda djevojci ako je se označi kao kurvu. Zadiranje u privatnost i seksualnost mladih djevojaka može imati teške reperkusije. Ako država neće štititi maloljetnike, tko će? To će se raširiti kao epidemija – kaže Mamula, svjesna da ima i suprotnih primjera kad su dečki izloženi uznemiravanju. Sporno je što je sramotna FB stranica ugašena tek prekjučer. Zašto iz središnjice Facebooka nisu reagirali čim su stigle pritužbe i ugasili je isti dan?

>>Policija na tragu autorima vulgarne Facebook grupe?

 

Komentara 1

HA
harakiri
02:56 11.11.2014.

ma da baš su cure od 15-16 godina djeca. a šta se tiče provokativnih slika, same su krive što ih stavljaju na Facebook

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije