Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski brod

Unatoč upozorenjima o zagađenom zraku konkretnih pomaka nema!

slavonski brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
11.12.2013.
u 18:17

Nažalost, iza sastanaka stanje zraka još je gore. Gotovo stalno se bilježe akcidentne situacije, a ono što posebno zabrinjava je povećanje koncentracija lebdećih čestica i benzena gotovo svake druge noći, pa to često zna trajati duže i od dvadesetak sati u kontinuitetu, istakli su iz Građanske incijative

Članovi Građanske inicijative – udruge za zaštitu okoliša i prirode ponovo su izrazili svoje veliko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog svakodnevnog opasnog onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu iz bosanskobrodske rafinerije nafte. Naglasak kritičnoj situaciji potkrijepili su argumentom posljednjih alarmantnih zagađenja izmjerenih tijekom proteklog tjedna, koja su se Brođanima dogodila unatoč sastancima ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića u Zagrebu i gradonačelnika Mirka Duspare u Slavonskom Brodu s predstavnicima ruske tvrtke Zarubežnjeft, vlasnicima rafinerije. Istaknuli su da je jedan od glavnih problema za rješavanje ove teške situacije nedostatak sinergije i gotovo ustaljena praksa ne komunikacija Ministarstva, regionalne i lokalne uprave s ekološkim udrugama, pa i građanima Slavonskog Broda.

- Nažalost, iza sastanaka stanje zraka još je gore. Gotovo stalno se bilježe akcidentne situacije, a ono što posebno zabrinjava je povećanje koncentracija lebdećih čestica i benzena gotovo svake druge noći, pa to često zna trajati duže i od dvadesetak sati u kontinuitetu. U jednom trenutku već sutradan nakon ministrovog sastanka s predstavnicima te iste rafinerije kontinuirano smo imali u trajanju od čak trideset sati povećanje benzena i lebdećih čestica, a najveća koncentracija lebdećih čestica tzv. PM 2,5 je izmjerena u koncentraciji od preko 215 mikrograma, a znamo da granična vrijednost ne smije prelaziti 25 mikrograma u kubnom metru zraka i to na godišnjoj razini. U isto vrijeme mjerene su i ogromne koncentracije benzena u zraku i preko 8 puta veće od granične vrijednosti na godišnjoj razini. Slična situacija je i s razinom sumporovodika, pa u gradu neizdrživo smrdi. Njegova najveća koncentracija bila je 125 mikrograma u kubnom metru, a istovremeno sumporovog dioksida skoro 500 mikrograma po kubnom metru - kaže Peter Tot Đerđ, predsjednik slavonskobrodske Građanske inicijative – udruge za zaštitu okoliša i prirode .

Zagađen i smrdljiv zrak predstavlja velik zdravstveni problem svim stanovnicima grada i šire, a posebice najosjetljivijem dijelu populacije djeci, osobama s alergijama, starijim ljudima i kroničnim bolesnicima. Sve njih sistematično već godinama svojim isparenjima, bez respekta i poduzimanja nekih konkretnijih ekoloških mjera truje bosanskobrodska rafinerija prema gore spomenutom kemijskom receptu. Jedno je sigurno, u gradskom okruženju rafinerija je najveći zagađivač, a neostvareno pravo na čisti zrak Brođani će si morati sami izboriti.đ

>>Brođani proživljavaju do sada nezabilježeno zagađenje sumporovodikom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije