Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE RADA

Unatoč silaznoj putanji u Austriji još uvijek 418.000 nezaposlenih

Snježana Herek
11.05.2021.
u 12:57

Kocher je napomenuo kako je i dalje prisutna velika potražnja za modelom skraćenog rada

„Naš je cilj nezaposlenost do 2023. godine vratiti na razinu prije koronakrize“, rekao je u utorak austrijski ministar rada Martin Kocher na konferenciji za medije u Beču. Istakao je da iako je nezaposlenost u Austriji i dalje u padu i 130.000 nezaposlenih je manje nego lani u isto vrijeme, još uvijek je ta brojka za 50.000 viša nego 2019. godine, prije početka pandemije koronavirusa.

„U odnosu na prošli tjedan broj nezaposlenih pao je za 5.000“, napomenuo je Kocher dodavši:

„Trenutačno je na AMS-u (op. državni Servis za zapošljavanje) prijavljeno 340.973 nezaposlenih, a 77.000 osoba bez posla je na doškolovanju“. Dakle, u Austriji je trenutačno gotovo 418.000 ljudi bez posla ili točnije njih 417.973.

Kocher je napomenuo kako je i dalje prisutna velika potražnja za modelom skraćenog rada i da je samo u 4. fazi funkcioniranja tog modela, koja je počela  od 1. travnja i traje do 30. lipnja stiglo 306.000 prijava. Dodao je kako je praksa pokazala da samo 60 posto prijavljenih doista i počinje raditi skraćeno.

Kocher je naglasio kako se nakon „otključavanja“ Austrije 19. svibnja očekuje ne samo da će oko 150.000 osoba koje su sada zbog koronakrize bile primorane raditi skraćeno, preći iz kriznog u normalni modus i početi raditi puno radno vrijeme, nego da će otvaranjem ugostiteljstva i turizma mnogi nezaposleni ponovno pronaći posao.

Ministar rada je također predstavio i međubilanzu vladine „ofenzive zapošljavanja“, koja je financirana iz posebno za to utemeljene COVID – Zaklade. Preko Zaklade u programu doškolovanja sudjelovalo je oko 140.000 nezaposlenih osoba, od kojih je 77.000 (čak 55 posto su žene), dobilo obrazovni certifikat. 

Kocher je rekao kako je ove godine u doškolovanju sudjelovalo čak 60 posto više osoba nego lani. Dodao je kako „ofanziva“ zapošljavanja završava krajem slijedeće godine, a postavljeni cilj da se u njenom sklopu doškoluje i stekne kvalifikaciju 100.000 nezaposlenih biti će, kako već sada pokazuju podaci, lako ostvarljiv.

Ministar rada je rekao kako su prioritetna područja obrazovanja za nezaposlene osobe digitalizacija, njega starijih i bolesnih osoba, održivost i razna zvanja u području metalne industrije.
 

Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
13:11 11.05.2021.

Učinkovita administracija zna u milimetar svako pravo svojih klijenata i to im pruža kao servis. Organizirana država brine o budućnosti svih građana koji to postaju jednostavnom željom za radom i obitavanjem u Austriji i tako stječu statuse koji su isto tako uređeni zakonom. Ljubomoran sam što Hrvatska ne gradi sustav već krpa rupe koje su sve veće i više ne postoji smisao krpanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije