Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija za neke 19. svibnja prekida karantenu: Hrvatska (još) nije na popisu

Za sada iz Austrije, što se tiče Hrvatske ne stižu dobre vijesti, tvrde mediji. Napominju da ja Hrvatska već spremna za dolazak turista i izvještavaju kako hoteli, restorani i sportski objekti rade normalno
09. svibnja 2021. u 13:22 6 komentara 11135 prikaza
Kolone vozila na izlazu iz Hrvatske na graničnom prijelazu Rupa prema Sloveniji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Gotovo svi austrijski mediji u nedjelju se bave temom inozemnih putovanja odnosno kuda će sve Austrijanci nakon 19. svibnja i općeg „otključavanja“ Austrije te ublažavanja korona ograničenja opet moći slobodno putovati bez da pri povratku u zemlju moraju u samoizolaciju. Ali i obrnuto, za koje sve zemlje Austrija ukida karantenu u sklopu priprema za dolazak turista u ovu alpsku zemlju. U svakom slučaju, mediji navode da Hrvatska iako je jedna od najpoželjnijih europskih turističkih destinacija za Austrijance, posebice one motorizirane, (još) nije na popisu.

Zagreb: Cijepljenje glazbenika i filmskih radnika CIJEPILI UMJETNIKE Capak o popuštanju mjera: Nadamo se da ćemo tad moći početi govoriti o tome

Također se navodi da i ostale popularne turističke destinacije poput Francuske, Španjolske i Grčke još nisu na „zelenoj“ odnosno „narančastoj“ listi. A kod smo kod lista mediji ističu kako se je Austrija pri ocijeni (visoko)rizičnosti neke zemlje odlučila orijentirati na korona-semafor odnosno kartu Agencije za zdravlje Europske unije (ECDC). Na karti se, kako se ističe, prema obojenosti pojedinih zemalja (zelena- narančasta-svijetlo crvena – tamno crvena), može utvrditi stupanj visokorizičnosti zaraze koronavirusom na prikazanom području. Prema navedenim podacima na karti ECDC-a, iz sadašnjeg kuta gledanja u Austriju će nakon 19. svibnja moći slobodno, bez ikakvih ograničenja ući putnici iz „zeleno“ i „narančasto“ obojenih EU država odnosno iz Finske, Islanda, Portugala i Malte. Za putnike iz trenutačno „svijetlo crveno“ obojenih zemalja biti će ukinuta karantena, te je za ulazak u Austriju dovoljno predočiti obvezni negativni korona test ili potvrdu o cijepljenju odnosno za ozdravljenje potvrdu da su preboljeli COVID-19.

Bukovlje: Ministrica Nikolina Brnjac predstavila kampanju "Doživi domaće - istraži ruralnu Hrvatsku". Ministrica turizma i sporta Brnjac: Turistička sezona mogla bi biti bolja od lanjske

U toj se skupini zemalja trenutačno nalaze Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Estonija, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Luxemburg, Norveška, Rumunjska, Slovačka i Češka. Putnici iz skupine „tamno crveno“ obojenih odnosno visokorizičnih zemalja, u koje prema pisanju austrijskih medija, s obzirom na visoku 14- dnevnu vrijednost incidencije, uz Hrvatsku, spadaju i Francuska, Litva, Nizozemska, Poljska, Švedska, Slovenija, Španjolska, Mađarska i Cipar, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni, morati će nakon 19. svibnja pri ulazu u Austriju predočiti negativan korona test, ili potvrdu o cijepljenju, ili potvrdu da su preboljeli zarazu koronavirusom, te uz to ići i u obveznu 10-dnevnu karantenu, koju je moguće prekinuti peti dan samoizolacije (dan ulaska u zemlju, računa se kao nulti dan) negativnim korona testom.

Za sada iz Austrije, što se tiče Hrvatske ne stižu dobre vijesti, tvrde mediji. Napominju da ja Hrvatska već spremna za dolazak turista i izvještavaju kako hoteli, restorani i sportski objekti rade normalno. Napominju kako je pri ulazu u Hrvatsku potrebno predočiti negativan korona test, potvrdu o cijepljenju protiv koronavirusa (prvom dozom prije najmanje 14 dana) ili potvrdu o preboljenom COVID-u. Neki od medija pišu o zdvojnosti mnogih Austrijanca koji su već za blagdan Duhova namjeravali krenuti prema moru s obzirom da pri povratku kući u Austriju uz predočenje potvrde o cijepljenju, testiranju ili ozdravljenju moraju u 10-dnevnu samoizolaciju, koju mogu prekinuti tek nakon pet dana negativnim korona testom. Uz opasku kako si to mnogi od njih, posebice oni zaposleni, ne mogu priuštiti. Inače što se tiče epidemiološke situacije u Austriji, ona se posljednjih dana i tjedana stalno poboljšava i broj novozaraženih i pacijenata u jedinicama intenzivne njege u znatnom je padu. U nedjelju je u proteklih 24 sata bilo „samo“ 1.026 novozaraženih i osmero preminulih, uz sedmodnevnu incidenciju od 115,8 zaraza na 100.000 stanovnika što je njena najniža vrijednost u proteklih nekoliko mjeseci u Austriji.

Video: Plenkovićeva poruka za veliki koncert Vax Live

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Avatar smokeonthewater
  smokeonthewater:

  Stvari stoje ovako - Austrijanci koji su se cijepili mogu slobodno kod nas a isto tako i nazad u svoju zemlju. Dobro za nas. Naši koji se nisu cijepili ne mogu i Austriju. Loše za njih a nas ostale baš ... prikaži još!š briga. Naši koji su se cijepili mogu u Austriju i kud god hoće. Dobro za njih nama manje više svejedno no lijepo je znati da su nam građani odgovorni i prema sebi i prema ostalima.

 • Avatar Banija
  Banija:

  Pa nece Austrija pustiti hrvate unutra dok ne prodje Svibanj...

 • boris:

  dovoljno je pobrojati mrtve, u Austriji ih je znatno manje, iako zemlja ima duplo više stanovnika nego HR.