Naslovnica Vijesti Svijet

Završeno prosvjedno okupljanje u Banjoj Luci, novo najavljeno u srijedu

Upravo je Dragičevićevo privođenje bio povod za prosvjede u Banjoj Luci, a njemu navodno sada prijeti jednomjesečni pritvor jer je to mjera koju bi moglo zatražiti okružno tužiteljstvo
25. prosinca 2018. u 21:59 14 komentara 1422 prikaza
Banja Luka, Pravda za Davida
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/12

Sudionici prosvjeda koji su u utorak tijekom cijelog dana trajali u Banjoj Luci u večernjim su satima odlučili prekinuti okupljanje i nastaviti ga u srijedu i pri tom inzistirati na puštanju na slobodu Davora Dragičevića koji zahtijeva istinu o smrti svog ubijenog sina Davida.

Banja Luka, Pravda za Davida POLICIJA BLOKIRALA TRG Kaos u centru Banja Luke: Davidova majka puštena na slobodu, otac i dalje u pritvoru

Na završetak prosvjeda nekoliko stotina okupljenih pozvala je Suzana Radanović, majka pokojnog Davida, što su sudionici i poslušali i nakon toga su se razišli.

Sve vrijeme dok su stajali pred ulazom u pravoslavnu sabornu crkvu u Banjoj Luci bili su pod budnom paskom jakih snaga interventne policije koja im je zapriječila izlazak na ulicu kako ne bi mogli blokirati promet.

Davor Dragičević, koji optužuje vlasti Republike Srpske da zataškavaju okolnosti ubojstva njegova sina Davida iz političkih razloga, uhićen je u utorak nakon što se nije pojavio na policiji zbog ispitivanja.

pravda za davida Nobilo: Dragičeviću sam dao analizu cijelog slučaja

Uz pomoć policije s Trga Krajine u Banjoj Luci uklonjeno je improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.

No promet su zato na sat vremena blokirali sudionici skupa potpore banjolučkim prosvjednicima koji su se okupili u Sarajevu.

Izražavajući potporu skupini "Pravda za Davida" nekoliko stotina sudionika okupljanja u glavnom gradu BiH prouzročilo je prometni kolaps jer su blokirali glavnu cestovnu arteriju u blizini sjedišta parlamenta BiH, a dio njih je to isto učinio i na prometnici pred Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Dok su trajali prosvjedi u Banjoj Luci manji skup potpore organiziran je i u Sarajevu

Muriz Memić, otac mladića Dženana koji je pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u Sarajevu 2016. u 21. godini, jedan je od organizatora skupa potpore Davoru Dragičeviću kojega je nazvao svojim bratom.

Davor Dragičević Otac ubijenog Davida: Nobilo je opstruirao istragu, zahvaljujem mu na neradu

Na taj su način pokušali izvršiti pritisak na OHR da intervenira ne bi li vlasti Republike Srpske prestale s represijom nad građanima i kako bi Davor Dragičević bio pušten iz pritvora koji mu je određen zbog sumnje da je prijetio sigurnosti ministra policije Republike Srpske Dragana Lukača. 

Upravo je Dragičevićevo privođenje bio povod za prosvjede u Banjoj Luci, a njemu navodno sada prijeti jednomjesečni pritvor jer je to mjera koju bi moglo zatražiti okružno tužiteljstvo. 

IZ OHR-a su tijekom večeri objavili kako su "duboko zabrinuti" zbivanjima u Banjoj Luci i uhićenjem Davora Dragičevića i nekoliko oporbenih političara te su pozvali na suzdržavanje od nasilja a slično je reagirao je i šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

>> Pogledajte kako je bilo na prosvjedu zbog ubijenog Davida Dragičevića u travnju

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • dalibla:

    Možda bi bilo dobro ne petljati se u ovu tragediju .Strašno za oca majku porodicu,a lešinari iz politike hrane se time

  • adler77:

    Dodik je gori od kima treba narod izaci na ulicu i hebat im m. M. U... Pravda

  • koraknaprijed:

    dodik i vučić su sanjali i povezivanju takozvane republike srpske i srbije,uspjeli su, demonstracije u Beogardu i u Banja Luci.