Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJA BLOKIRALA TRG

Kaos u centru Banja Luke: Davidova majka puštena na slobodu, otac i dalje u pritvoru

Banja Luka, Pravda za Davida
Screenshot
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.12.2018.
u 14:41

Majka Davida Dragičevića i bivša supruga Davora Dragičevića Suzana Radanović došla je na Trg Krajine zajedno s grupom građana kako bi prosvjedovali zbog privođenja

Policija u Banjoj Luci uhitila je Davora Dragičevića i Suzanu Radanović, oca i majku 23-godišnjeg mladića Davida koji je pod nerazjašnjenim okolnostima nađen mrtav u tom gradu u ožujku, a članovi njegove obitelji tvrde kako je on ubijen pri čemu MUP i pravosuđe pokušavaju prikriti tragove tog zločina.

Komunalni redari uklonili su uz pomoć policije improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću na središnjem trgu u Banjoj Luci, a pri naguravanju nezadovoljnih građana s policijom ozlijeđeno je više ljudi. Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića u međuvremenu je puštena na slobodu. Građani su pronašli novu lokaciju za okupljanje na kojoj su, za početak, iscrtali veliko srce.

Glasnogovornica policije Republike Srpske Marija Markanović izjavila je da je Dragičević uhićen zbog sumnje daje počinio kazneno djelo "ugrožavanja sigurnosti službenih osoba", odnosno stoga što se nije odazvao na poziv za policijsko saslušanje.

Novinarima je kazala kako je Dragičević u pritvoru i da će tamo ostati do daljnjeg "sukladno zakonu". Potvrdila je kako je priveden uz uporabu sile ali je zanijekala da je ozlijeđen.

Pogledajte video: Nakon uhićenja mladića građani nasrnuli na policajca. Video preuzet s YouTube kanala Klix.ba

Podsjetimo, nakon Davora uhićena je i njegova bivša supruga Suzana Radanović, majka ubijenog Davida. Privedena je nakon verbalnog sukoba s interventnim policajcima i pokušaja da priđe spomeniku podignutom u čast njezina sina te spriječi njegovo uklanjanje.

"Imate li vi djecu, imate li vi majke?", uzvikivala je očajna Suzana.

Policajci su uhitili i nekoliko oporbenih političara, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i zastupnika te stranke u entitetskom parlamentu Draška Stanivukovića, visokog dužnosnika SDP-a BiH Vojina Mijatovića te bivšeg zastupnika Adama Šukala. Oni su nakon višesatnog zadržavanja pušteni na slobodu.

"Sve je jasno. Režim je napokon pokazao da je krenuo u konačni obračun sa skupinom 'Pravda za Davida'", kazao je novinarima čelnik nevladine udruge "Restart Srpska" Stefan Blagić.

Građani nasrnuli na policajca

U parku "Petar Kočić" došlo je do novog incidenta prilikom kojeg je nekolicina građana nasrnula na jednog policajca, javlja Klix.ba. Incident se dogodio prilikom privođenja jednog mladića. U jednom trenutku prvo je došlo do naguravanja s policajcem, koji je potom pao, a neki su od prisutnih građana nasrnuli na njega.  Ubrzo nakon toga su građani navedenog mladića uspjeli istrgnuti iz ruku policajca. Nakon što se ovaj incident smirio, kako doznaje Klix ba, mladić je ponovo priveden.

Policija blokirala središnji trg

Žutom policijskom trakom označen je širi prostor na Trgu Krajine na kojemu je podignut improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću a kontrolu nad označenim prostorom preuzeli su pripadnici interventne policije u maskirnim odorama dok ih je s pristojne udaljenosti promatrao veći broj okupljenih građana.

Dragičević pregledan u bolnici i nema ozljeda

Odvjetnik Dragan Tolimir kazao je novinarima kako je Davor Dragičević pri uhićenju ozlijeđen te je stoga morao biti hospitaliziran na kirurškom odjelu banjolučkog Kliničkog centra.

No, iz MUP-a RS-a kazali su da je Dragičević pregledan u bolnici i nema ozljeda.

"Na zahtjev uhićene osobe, pružena mu je liječnička pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje su liječnici utvrdili da nema ozljeda", priopćili su iz MUP-a. 

Na Trgu Krajine policija je uhitila i predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i zastupnika u NSRS-u Draška Stanivukovića.

Uhićenje je uslijedilo nakon što je Stanivuković pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim osobama koje su danas uhićene. 

Na mjestu na kojem članovi grupe "Pravda za Davida" već mjesecima prosvjeduju ubrzo su stigli pripadnici Specijalne policije MUP-a RS, a Davorov automobil i mjesto na kojem građani odaju počast stradalom mladiću ograđeno je žutom trakom, javlja Klix.ba

Podsjetimo informaciju o privođenju Dragičevića na Facebook grupi "Pravda za Davida" potvrdila je Davidova majka Suzana Radanović

Iz MUP-a Republike Srpske izdali su kratko priopćenje u kojemu su naveli kako su Davor Dragičević i ostali privedeni u sklopu istrage koja se vodi po prijavi zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti. Dragičeviću policajci navodno nisu uspjeli uručiti poziv za saslušanje pa su ga zato priveli.

Istraga se odnosi na tvrdnje članova obitelji pokojnog mladića kako iza njegova ubojstva stoje najviši dužnosnici MUP-a predvođeni ministrom Draganom Lukačem. Iz skupine "Pravda za Davida" ranije su najavili kako će istrajati na njihovoj odgovornosti odnosno kako će platiti svi oni koji stoje iza Davidova ubojstva i prikrivanja nalogodavaca i izvršitelja što su Lukač i ostali policijski dužnosnici protumačili kao prijetnje osobnoj sigurnosti.

Protiv članova skupine podnesena je i policijska prijava zbog kršenja zakona o javnom okupljanju jer su 17. prosinca prosvjedovali pred sjedištem entitetskog parlamenta u Banjoj Luci tijekom održavanja sjednice.

Zbog toga su prijave podnesene protiv 19 osoba uključujući zastupnika oporbe Draška Stanivukovića koji je došao iskazati potporu Davidovom ocu i majci.

Komentara 89

SO
SoloHan
11:57 25.12.2018.

Srpska posla

AS
aspiranto1950
12:22 25.12.2018.

Zanimljivo kako samo Bakirov Klix ima najtočnije i najsvježije informacije. Pitanje i koji je sastav tih "građana".

DU
Deleted user
12:46 25.12.2018.

Iza "gradjana" stoji "najdraza" ambasada,MI6 i Sanela Dzenkins. Logisticki,medijski,financijski.. Samo ih je ogromna potpora naroda Dodiku na izborima zaustavila od plana razbijanja RS-a.Nitko nije imun na nacionalne veleizdajnike i izrode,a narocito ne Srbi. Udri Mile,ruka ti se pozlatila,pa da je zajedno podjelimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije