Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Unatoč kriznoj godini udvostručili su izvoz i zaposlili osam ljudi

komet - prelog
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
24.05.2010.
u 16:00

– Imamo 155 radnika, od kojih 12 s fakultetskom diplomom. Bruto dobit u prošloj godini bila nam je 4,7 milijuna kuna, kaže direktor tvrtke D. Sinko

Komet, metaloprerađivačka tvrtka iz Preloga, najbolja mala tvrtka u Hrvatskoj prema ocjeni Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, u ovoj je kriznoj godini zaposlila osam novih radnika i udvostručila izvoz!

Najveći kupci su Končar, Siemens i Alstom Power, a izvoze u Austriju, Njemačku, Italiju, Sloveniju i Veliku Britaniju.

– Zaposleno je 155 radnika, od kojih 12 s fakultetskom diplomom. Ukupni prihodi u prošloj godini iznosili su 44,2 milijuna kuna, a bruto ostvarena dobit je 4,7 milijuna kuna. Većina ostvarene dobiti ulaže se u razvoj, kupnju suvremene opreme i gradnju proizvodnih objekata, a sve radi povećanja produktivnosti, broja zaposlenih i plaća radnika – kaže direktor tvrtke Dražen Sinko.

Osnovni proizvodi su im kućišta transformatora i generatora, prigušivači zvuka za motore i energetska postrojenja, izmjenjivači topline, strojevi za obradu granita i mramora, pocinčana gazišta, metalne konstrukcije i postolja strojeva.

– Kometovi stručnjaci razvili su strojeve za obradu granita i mramora, kojima mogu potpuno opremiti klesarske radionice, a po kvaliteti su uz bok europskim proizvođačima. Nastojimo poslovati na održiv način, tako da uz stvaranje nove vrijednosti vodimo brigu o radnicima, okolišu i društvenoj zajednici u kojoj živimo – napominje Sinko.

Kometu dobivena nagrada nije prva. Dva puta osvojio je Zlatnu kunu za najbolje trgovačko društvo u Međimurskoj županiji.

- Iskreno, nismo očekivali ovo, dosad najveće, priznanje. Rastemo iz godinu i godinu, a ne na način da u jednoj godini zabljesnemo, a onda nas više nigdje nema. Uporni smo i rastemo korak po korak – kaže Sinko.

U prerađivačkoj industriji u Međimurskoj županiji zabilježen je u travnju najveći porast zapošljavanja. U toj je industrijskoj grani posao pronašlo 180 ljudi. – Imamo svoje vjerne kupce, a one koje smo izgubili, zamijenili smo novima. Posluje se teško, no i kriza mora proći – kaže direktor Sinko.

U čemu je tajna uspjeha tvrtki iz preloškog bazena? To se svake godine pitaju u Zagrebu kad se dijele nagrade najboljim tvrtkama. Prelog je iznjedrio dva menadžera godine – Stjepana Hrešća i Alojzija Šestana, tvrtke Hespo, Šestan-Busch, LPT i Komet osvojile su razne nagrade, grad je dobio priznanje za ulagača godine, a S. Hrešć i gradonačelnik Dragutin Glavina odlikovani su zbog zasluga u razvoju gospodarstva. Na samo kilometar poredane su tvrtke u švedskom, njemačkom i američkom vlasništvu. Odgovor, kažu, poduzetnici, leži u inovativnosti, upornosti, kvalitetnim radnicima i dobro vođenim projektima poduzetničkih zona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije