Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umro ‘proljećar’ Vladimir Veselica

S bratom Markom i Ivanom Gabelicom osnovao je Hrvatsku demokratsku stranku, bio je ministar u Gregorićevoj Vladi...
11. prosinca 2013. u 17:45 20 komentara 15195 prikaza
Vladimir Veselica
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Političar i ekonomist, poznati “proljećar” Vladimir Veselica umro je u 75. godini, nakon duge i teške bolesti, u KB-u Sestre milosrdnice.

Rodio se u selu Glavicama 1938., a nakon završene gimnazije u Sinju, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Poslijediplomski studij završio je na Visokim europskim studijima u Strasbourgu, a doktorirao je 1969. godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Bio je dio grupe antikomunističkih disidenata i hrvatskih domoljuba u kojoj su još bili njegov brat Marko Veselica i Ivan Gabelica, a koja je osnovala Hrvatski demokratski savez (kasnija Hrvatska demokratska stranka). Neko je vrijeme bio u predsjednik te stranke. Kao dio Koalicije narodnog sporazuma 1990. godine sudjelovali su na parlamentarnim izborima te je postao ministar u 3. Vladi, premijera Franje Gregurića.

Bio je i član uredničkog odbora biblioteke Hrvatska gospodarska misao, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista te član Izvršnog odbora Svjetskog društva ekonomista i ekonomskih znanosti. Iza sebe je ostavio suprugu, petero djece i troje unučadi.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo