Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak velikana

Umro Anđelko Leko. Kolege tuguju za hotelijerom koji je preobrazio hrvatski turizam

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
22.06.2018.
u 12:18

'Nije bio običan direktor i predsjednik uprave, brinuo je o svakom svom radniku, uvijek smiren, nikad nije podizao glas'

Poznati hrvatski hotelijer, 85-godišnji Anđelko Leko preminuo je u četvrtak u Zagrebu. Dugogodišnji direktor hotelske kuće HUP, u čijem su portfelju i zagrebački hoteli Westin i Sheraton, nedavno je prodao svoj većinski udio Adris grupi i najavio povlačenje iz biznisa u kojemu je bio otkako se 1959. kao mladi konobar zaposlio u Pivovari u Ilici.

 

Dječarac iz Gruda, koji je u velikom Zagrebu, karijeru (iz)gradio stepenicu po stepenicu - od konobara do vlasnika turističkog imperija s hotelima u Zagrebu i dubrovačkom području- imao je filmski život i kraj kojem se nitko nije nadao unatoč njegovoj 85. godini. Donedavni vlasnik HUP-a Zagreb Anđelko Leko, poslovno aktivan do zadnjeg dana, preminuo je iznenada tijekom kasnog poslijepodneva u četvrtak. Pozlilo mu je u hotelu Panorama, gdje mu je bilo glavno sjedište dugi niz godina, a liječnici Vinogradske
bolnice mu nisu uspjeli pomoći.

Većinski udio u svojim hoteluma prodao je Adrisu prije samo četiri mjeseca, no čak ni tada se nije povukao u klasičnu mirovinu. Ostao je na funkciji predsjednika Nadzornog odbora.

Netipicni menadžer i jedan od najbogatijih Hrvata bio je vrlo skroman. Dok su drugi bogataši kupovali helikoptere njemu nije trebao ni automobil u privatnom vlasništvu. Samozatajan, nikad se nije razmetao ni poznanstvima i i utjecajem, a cijenili su ga i biznismeni i političari svih opredjeljenja.

Upoznao je i brojne državnike, no uvijek mu je diskrecija bila na prvom mjestu. Nije se sramio ni poznanstava i prjateljstava  iz bivšeg sistema. Turistički radnici s kojoma smo razgovarali kažu kako odlaskom Leke takve figure u hrvatskom hotelijerstvu više nema.

Mnogi su u domaćem turizmu šokirani iznenadnim odlaskom hotelijerske legende Anđelka Leke, kojeg su do posljednjeg dana viđali u "njegovom" Sheratonu, Panorami...

- Bio je vrhunski, istinski hotelijer, vizionar. Takvih kod nas više nema, a rijetki su i u svijetu. Sretni su svi koji su imali priliku od njega učiti, Bio je veliki čovjek, kojem je mali čovjek uvijek bio na prvom mjestu. Nije bio običan direktor i predsjednik uprave, brinuo je o svakom svom radniku, uvijek smiren, nikad nije podizao glas. Otišao je samo četiri mjeseca nakon što je prodao svoje hotele i ne mogu da se ne pitam je li njegovo srce zato stalo - potreseno nam je, svega nekoliko sati nakon vijesti o smrti donedavnog većinskog vlasnika zagrebačko-dubrovačkog hoteskog imperija rekla Amelia Tomašević, bivša direktorica TZ Grada zagreba koja je s njim surađivala dugi niz godina.

Vijest je rastužila i bivšu ministricu turizma Pavu Župan Rusković.

- O, baš mi je žao... Nismo bili bliski, razgovarali smo svega nekoliko puta, ali mogu reći da je bio veliku stručnjak, napravio je uspješno hotelsko carstvo i dodao brendove što je bio veliki iskorak u kvaliteti za naš turizam. Kad god bih došla u Sheraton, uvijek je bio tamo, on je čovjek koji je živio svoj posao - kaže Pave Župan Rusković.

Vijest koja je brzo izašla izvan granica Hrvatske šokirala je i vlasnika njemačkog tour operatora ID Riva Toursa Selimira Ognjenovića.

1/8

- Strašno me potresla smrt tog jedinstvenog čovjeka. Poštovao sam ga zbog svega što je postigao u životu, a obožavao sam njegov mir i način. Bio mi je nepogrešivi savjetnik u mojim velikim odlukama, uvijek korektan, realan i smiren. Svojim poslovnim uspjesima i osobnim stilom obilježio je preobrazbu hrvatskog turizma u ovo što je danas. U povijesti našeg turizma zaslužio je da njegovo ime bude upisano zlatnim slovima - riječi su još jedne legende našeg turizma S. Ognjenovića.

Donedavnio član uprave HUP-a Zagreb i predsjednik uprave Dubrovačke rivijere Kristian Šustar i drugi dan nakon tužne vijesti još je u nevjerici.

- I nakon što sam otišao iz HUP-a čuli smo se praktički svaki dan, zadnji put u srijedu. Pričali smo 15 minuta telefionski, bio je raspoložen, šalio se... Ja bih o njemu knjigu mogao napisati, ali ovako ukratko mogu reći da sam ponosan što sam imao priliku s njim raditi sedam godina. Bio je izuzetan mentor i veliki čovjek. U visokom biznisu, u kakvom je on bio, tako dobar čovjek je rijetkost. Bio je pozitiva i vertikala u svakom smislu - reći će Lekin bliski suradnik K. Šustar.

Ministar turizma Gari Cappelli: Leko je ostavio neizbrisiv trag

Jedan od najistaknutijih hrvatskih hotelijera u povijesti zemlje, Anđelko Leko, napustio nas je, ali nam je ostavio mnogo. Njegov snažni i  cjeloživotni doprinos turističkom sektoru bio je vizionarski. Zadužio je generacije koje dolaze i postavio temelje modernom hrvatskom  hotelijerstvu u kojem kvaliteta turističke ponude  i smještajnih kapaciteta imaju važnu ulogu.

Anđelko Leko bio je vizionar i jedan od začetnika modernog hotelijerstva u Hrvatskoj. Svojim predanim radom ostavio je neizbrisiv trag te pružio izniman doprinos razvoju hrvatskog turizma. Bio je i moj dobar prijatelj te njegov odlazak smatram velikim gubitkom za sve koji su imali prilike raditi i družiti se s njime. Iskrena sućut obitelji.

Komentara 12

Avatar taqa
taqa
13:23 22.06.2018.

Prije nekih 18 godina sam se zaposlio u Panorami i odmah prvi dan poslužujem veliko Leku, ali sam za 5 dana dao otkaz zbog male plaće. Prihvatio sam posao u jednom azijskom restoranu. Ko na filmu,evo gospodina Leke sa suprugomm na ručku u tom restoranu,za nekih dva tjedana. Odmah me prepoznao i upitao,zašto nisam ostao u Panorami,pa zar je kod Kineza bolja plaća? Odmah mi je ponudio duplu plaćuako se vratim u Panoramu. Naravno,ostao kod Kineza, a inače taj lokal iznajmljuje HUP. Veliki čovjek! Svakog radnika je znao. Laka ti hrvatska zemlja!

MA
MATEO
22:47 22.06.2018.

Prijatelju i školiski drugaru iz 1963. Neka ti je laka zemlja koju si volio i za koju si puno uradio. Iskrena sućut tvojoj obitelji, Mate Divić

ZA
zadar1
19:34 22.06.2018.

crveni menadžeri!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije