Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umjesto na jednom mjestu, građani će pritužbe podnositi u pet ministarstava

Ministarstvo turizma zaduženo je za inspekcijske poslove u području ugostiteljske djelatnosti i usluga u turizmu.
29. prosinca 2013. u 21:30 7 komentara 6149 prikaza
šalteri, čekanje, žalbe
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Od 1. siječnja 2014. godine građani više neće pritužbe kao dosad podnositi Državnom inspektoratu jer se on gasi. Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, pet ministarstava preuzima ulogu inspekcija.

Zakonske izmjene dodjeljuju Ministarstvu financija inspekcijske poslove u području prometa robe i usluga, zaštite intelektualnog vlasništva, boravišne pristojbe, zabrane i sprečavanja neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine, kao nadzor nad naplatom proračunskih i ostalih prihoda iz područja robe i usluga, ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu. Ministarstvu gospodarstva pak dodijeljeni su inspekcijski poslovi u području zaštite potrošača, energetike, rudarstva i opreme pod tlakom. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava bit će nadležno za inspekciju rada i zaštite na radu.

Državni inspektorat gasi se inspektorat Ključ u bravu: U 15 godina obavili više od 7,5 milijuna inspekcija mirando mrsić Mrsić najavio 'Inspektori rada će ići u tajne nadzore, poduzeća neće znati kada dolaze'

Ministarstvo poljoprivrede obavlja poslove fitosanitarne i granične veterinarske inspekcije, inspekcijske poslove u poljoprivredi, ribarstvu, veterinarstvu te, u skladu s posebnim propisom o hrani, inspekcijske poslove koji se odnose na zdravstvenu ispravnost i higijenu te sigurnost hrane i hrane za životinje, standarde kvalitete, posebne oznake kvalitete hrane i hrane za životinje, označavanje, reklamiranje i prezentiranje odnosno informiranje potrošača o hrani, ekološku proizvodnju te GM hranu i hranu za životinje.

Ministarstvo turizma zaduženo je pak za inspekcijske poslove u području ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu, osim nadzora nad naplatom proračunskih i ostalih prihoda koji su utvrđeni u djelokrugu Ministarstva financija.

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
 • TechnoCroat:

  Vec vidim kako ce svako ministarstvo od njih 5 prvo pokusati uvjerit podnositelja da slucaj preda jednom od ostalih 4.

 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  baš super - sad više nitko neće biti ni za što odgovoran. slati će ljude od jednih do drugih vrata... sve dok ne izgube volju za pravdom.

 • rennes:

  Ovo je još jedan u nizu slučaja prodaje magle širokim narodnim masama! Ništa se na ovaj način ne reformira niti učini učinkovitijim! Ovako je samo prevažna uloga koju u svakoj državi ima inspektorat, razlomljena na hrpu komadića! Koliko će to ... prikaži još!e to doprinijeti kvaliteti rada, transparentnosti i uštedama nije teško za pretpostaviti! A za sve one koji redovito pljuju po državnim službama ide jedno malo pitanje; zašto s jednakom žestinom ne komentiraju i ne propituju vladajuće zbog čega se i dan danas na gotovo sve upravljačke, dakle šefovske pozicije, gdje je potrebna velika razina stručnosti, iskustva, znanja, ... postavlja krajnje nekompetentne i nestručne političke podobnike?!! A sustav ne funkcionira jednim velikim dijelom upravo zbog sveprisutnog političkog miješanja u upravnim i javnim tijelima, kao i političkog kadroviranja ljudi na odgovornim položajima, što generira glavninu svih problema oko državnih službi!