Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gasi se inspektorat

Ključ u bravu: U 15 godina obavili više od 7,5 milijuna inspekcija

Državni inspektorat
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
19.12.2013.
u 13:50

Od 1. siječnja 2014. nadležnost Državnog inspektorata prelazi u pet ministarstava, kamo će i 786 njegovih djelatnika. U ovoj godini provedeno je 83.597 nadzora.

Još točno 12 dana zaposlenici Državnog inspektorata nadzirat će provedbu zakona u gotovo svim područjima društva, jer od 1. siječnja ova ustanova više neće postojati. Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, koji stupa na snagu od Nove godine, gasi se Državni inspektorat, središnje tijelo državne uprave za obavljanje inspekcijskih nadzora, koje je postojalo od 1997. godine.

Do gašenja je došlo, kako je istaknuto u priopćenju, u kojem Državni inspektorat zahvaljuje javnosti na suradnji, provedbom reformske mjere 'Transformacija Državnog inspektorata'. Njegovih 786 djelatnika prelazi u pet ministarstava - Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma, koja će obuhvatiti sve poslove iz nadležnosti Inspektorata.

U 15 godina rada Inspektorat je proveo, postupajući po prijavama, više od 7,5 milijuna kontrola primjene propisa iz svoje nadležnosti. Samo u zadnjoj godini postojanja, 2013., provedeno je 83.957 inspekcijskih nadzora (441.426  kontrola zakona i podzakonskih propisa) u kojima je utvrđeno 34.429 povreda propisa (u  41% inspekcijskih nadzora utvrđena povreda nekog propisa iz nadležnosti Državnog inspektorata). Dužnost glavnog inspektora obnašali su Branko Jordanić, Kruno Kovačević, Robert Markt i Božena Vrbanić.

U priopćenju se navodi da je "inspekcijski nadzor glavni instrument pravilne primjene zakona i sredstvo neposrednog  nadzora nad stanjem u pojedinom upravnom području."

'Inspektori rada će ići u tajne nadzore, poduzeća neće znati kada dolaze'

Komentara 3

RE
rennes
08:51 30.12.2013.

Ova će, rekordno nesposobna, nekompetentna, nestručna i neradnička vlada razvaliti sve što stigne, naravno, uz blagoslov polupismenih narodnih masa, koje su tzv. "socijal-demokrate" i narodnjake i dovele na vlast! A tek će godine što predstoje pokazati koliko su štete učiniliinili nerazumnim ukidanjem institucija, rezanjem tamo gdje se nikako nije trebalo, besmislenim i stručno krajnje neutemeljenim "reformama" ...! Ova se vlada, kao rijetko koja u novijoj HR povijesti, bavi prodavanjem magle širokim narodnim masama! Umjesto da se započne s uklanjanjem uzroka neučinkovitosti sustava državnih i javnih službi, oni se bave rezanjima, optuživanjem djelatnika za nerad, neznanje, pa čak i korupciju! A čitav sustav ne funkcionira zbog političkog miješanja u sve razine upravljanja, kao i političkog kadroviranja na razini svih upravljačkih položaja! To se prosječnom građaninu namjerno prešućuje!

Avatar OUT OF THE BOX
OUT OF THE BOX
16:09 19.12.2013.

beskorisni bili, beskorisni će ostat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije