Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strojevi miruju

Umjesto cigli osječki građevinci slažu samo odbijenice za posao

zidari
21.04.2010.
u 17:10

Sve do lani na županijskom Zavodu za zapošljavanje oni su bili prava rijetkost, no danas posao traži 16 inženjera i čak 346 zidara i majstora.

Osječanin Krunoslav Šolić diplomirani je inženjer građevine, ima 27 godina i od travnja 2009., kada je dobio diplomu, poslao je desetak molbi za posao.

Na molbe se i ne jave

– Više i ne brojim uzaludne pokušaje da dobijem posao. Ne pošalju mi čak ni odbijenicu, i ne jave mi se. Nisam mislio da će mi posao pasti s neba, ali sam se nadao da ću u šest mjeseci nakon fakulteta ipak negdje dobiti priliku – priča Krunoslav.

Sve do lani, inženjeri građevine na birou bili su prava rijetkost, a trenutačno ih je 16 u Osječko-baranjskoj županiji. Na posao nisu čekali ni zidari, a danas svoje mjesto na nekom gradilištu traži 346 majstora u županiji. Priliku, po svemu sudeći, neće imati ni ove sezone. Prema anonimnoj anketi koju je osječki HZZ proveo među poslodavcima, u građevinarstvu će biti zaposleno oko 450 osoba, no isto toliko će i dobiti radnu knjižicu u ruke.

– Niti jedan sektor nije doživio toliku ekspanziju kao građevinski u posljednjih pet godina, a sada se vraća na to početno vrijeme – ističe Anto Barukčić, pročelnik osječkog HZZ-a.

Iako građevinari, kako sami ističu, “po prirodi moraju biti optimisti jer grade i stvaraju”, prognoze im za ovu godinu nisu dobre.

Nužni bolni rezovi

– Očekujemo još veći pad građevinske djelatnosti, smanjenje broja tvrtki i djelatnika u ovom sektoru – kaže Berislav Šmit, glavni direktor Gradnje Osijek. Oporavak bi, dodaje, mogao biti tek krajem 2011. Od krize, kažu građevinari, nitko nije cijepljen.

- Ne planiramo daljnja otpuštanja, a nešto malo ljudi ćemo zaposliti ove sezone. Zvat ćemo prvo one koje smo otpustili ranije – kaže Pero Stipić, predsjednik uprave KT Tehnogradnje.

Stotinjak sezonaca, pak, zaposlit će Osijek-Koteks, a 15 posto njih imat će priliku dobiti stalni posao. Ova tvrtka, naime, nedostatak posla u Hrvatskoj nadoknađuje projektima u Srbiji i BiH.

– U Osijeku je desetak građevinskih tvrtki, a realno su potrebne dvije ili tri. Problem je što je u zamahu građevinarstva stvoren velik broj tvrtki i sada se događaju bolni rezovi jer nema toliko posla – smatra Drago Tadić, direktor Osijek-Koteksa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije