Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astronomija

Umiruća zvijezda šalje svjetlucavi oblak u obliku ženskih usana

V385 (1)
NASA
22.06.2010.
u 17:31

U trenutku kada izbačene jezgre kisika iz međuzvjezdanoga prostora zarobe elektron pojavljuje se svjetlucanje prstena kakvo je zabilježio WISE

Zvijezda V385, 35 puta veća od našega Sunca, na udaljenosti od samo 16 tisuća svjetlosnih godina u zvijeđu Kobilice (Carina) naše Mliječne staze, uz svoje nuklearne jezgre otpuhuje crvenkaste svjetlucave kolute sazdane od jezgra težih atoma. Zanimljivu pojavu koja podsjeća na otisak ženskih usana snimio je američki svemirski opservatorij WISE, koji sustavno širokokutnom optikom u infracrvenom području svjetlosnoga spektra pretražuje cijelo nebo.

Svijetla točka u središtu toga oblačića je zvijezda zatečena "na djelu". Pripada vrsti Wolf-Rayet kod koji su nuklearni procesi u jezgri mnogo žešći nego oni koji se odvijaju u Suncu. Te vrele zvijezde stare brže u upravo tako kako se vidi kojiput i vrlo nasilno otpuhuju energetske viškove. Ovo su najvjerojatnije jezgre kisika koje zasvijetle kada iz međuzvjezdanoga prostora privuku elektrone.

Slika je dio širega mozaika od 300 sastavljenih snimki koje je načinio opservatorij WISE.

Kobilica (lat: Carina) zviježđe je južnoga neba s najsjajnijom zvijezdom Canopus. Jedna je od tri zviježđa nastala nakon podjele zviježđa Brod Argo. Ostale dvije su Krma i Jedro.

Ključne riječi

Komentara 4

1L
10 lipa
01:07 23.06.2010.

to je jedan veliki shupak u kojeg ce zemlja upast u par narednih godina....

HA
Haagenar
20:34 22.06.2010.

sto je babi milo to joj se i snilo.... ovaj vidi zenske usne, a onaj prkno... hahaha usput, zar su muske i zenske usne razlicite - osim sa silikonima i karminom?

UK
Ugo Kajvez
00:16 23.06.2010.

Ovako će završiti naše sunce za nekoliko miljardi godina ..... too bad, .. so sad ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije