Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Index

Jelinić nije došao zbog bolesti, obrana traži razdvajanje postupka za njega

srećko jelinić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
24.04.2018.
u 14:25

- Radi se o osobi visoke životne dobi, lošeg zdravstvenog stanja, a moguće je razdvojiti postupak u odnosu na njega i djela koje ima - kazala je Višnja Drenški Lasan, Jelinićeva odvjetnica

Srećko Jelinić, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku, danas se nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje mu je trebalo početi suđenje u jednom od krakova afere Indeks. Razlog tome je njegovo teško zdravstveno stanje, a njegova je odvjetnica sudu predala njegovu medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da mora mirovati, iako nije hospitaliziran te je zatražila razdvajanje postupka u odnosu na njega.

- Radi se o osobi visoke životne dobi, lošeg zdravstvenog stanja, a moguće je razdvojiti postupak u odnosu na njega i djela koje ima - kazala je Višnja Drenški Lasan, Jelinićeva odvjetnica. Njezinom prijedlogu za razdvajanjem postupka usprotivio se USKOK, koji smatra da je zahtjev preuranjen jer iz dokumentacije nije jasno je li Jelinićevo zdravstveno stanje privremeno ili trajno narušeno.

Sutkinja Rahela Valentić kazala je da dokumentacija ukazuje kako postoje naznake da bi Jelinić mogao pristupiti na iduću raspravu, tim više što je unatoč dobi i zdravlju do sada bio aktivan u postupku. Stoga je odlučila da na sljedeću raspravu 14. svibnja pozove vještaka da vještači dokumentaciju.

- Ako na temelju dokumentacije koja će biti priložena vještak zaključi da je Jelinić sposoban pratiti suđenje odmah ću narediti njegovo dovođenje iz Osijeka - kazala je sutkinja. U ovom kraku afere Indeks bilo je optuženo 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela. Među njima je i Igor Bojanić, bivši dekan osječkog Pravnog fakultete koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka.

Prema optužnici, koja je potvrđena u studenom 2015. profesori su po ispitu uglavnom dobivali 1000 eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda. Jelinić je osim na Pravnom fakultetu u Osijeku radio i u Uredu za suradnju s Haaškim sudom, bio je HDZ-ov vijećnik u Osijeku, ali i kandidat za ustavnog suca te Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. U više je navrata neuspješno tražio izuzeće sudskog vijeća, kao i da se spis iz Zagreba vrati u Osijek.

Komentara 1

MI
miholjčan
16:01 24.04.2018.

Čim dođe do suđenja, odjednom svi glume jadnog bolesnog starčića, a kada su uzimali pare onda su bili zdravi bahati. Samo da sud ne nasjedne na ofucane šeme odvjetnika. Sjećate se kako je Sanader odmah dobio štap, ćim je došao u Remetinec, Glavaš bio pet puta hospitaliziran zbog "bolesti".......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije