Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANA MANDAC

Uloga pomoćnice: Sredila nepovratnu potporu stolaru koji je radio na kući Josipe Rimac

Zagreb: HAMAG BICRO na završnoj konferenciji predstavio rezultate pilot-projekta BOND
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
31.05.2020.
u 10:43

Turbić je za 10.000 eura raspisala natječaj koji je odgovarao Sladiću

Svaki korak koruptivne operacije bio je dobro razrađen, što se vidi na primjeru Nataše Turbić, HDZ-ove načelnice Gračaca, inače rodbinski povezane s Marinkom Tomakčijom, kninskim gradskim vijećnikom. Njih su dvoje osumnjičeni da su se u travnju u Gračacu našli s Josipom Rimac, a na tom sastanku Nataša Turbić pristala je raspisati natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta po uvjetima koji odgovaraju tvrtkama Ante Sladića.

Uvjeti na USB priključku

Sladić je to bio spreman platiti pa ga se sumnjiči da je neutvrđen iznos predao Josipi Rimac. Ona ga je proslijedila Tomakčiji, a on je dio zadržao za sebe i, kako se sumnja, najmanje 10.000 eura proslijedio Nataši Turbić. Ona je pak njemu predala USB priključak na kojem su bili podaci o natječaju koji tek treba biti raspisan te karte zemljišta koja će se davati u zakup. Tomakčija je USB predao Josipi Rimac, a ona ga je pak dala Sladiću da provjeri odgovaraju li mu uvjeti natječaja.

Nataša Turbić osumnjičena je i da je s Tokmakčijom i Josipom Rimac dogovarala koje će osobe biti izabrane u povjerenstvo za odabir najboljeg ponuditelja, a da bi osigurala žurno raspisivanje natječaja, 8. svibnja održala je elektroničku sjednicu Općinskog vijeća Gračaca na kojoj je poništena prijašnja odluka o raspodjeli poljoprivrednih zemljišta te je načelnica zatražila i suglasnost za objavu natječaja o zakupu zemljišta.

Osim što je, kako se sumnja, radila pritisak na Ružicu Njavro, Josipa Rimac osumnjičena je i da je utjecala na Anu Mandac, pomoćnicu ministra gospodarstva Darka Horvata, koju je Vlada promptno, zajedno s Josipom Rimac u petak razriješila dužnosti. Od nje je Josipa Rimac tražila da poduzme sve kako bi stolarski obrt u vlasništvu Nikole Lapčića te jedan klesarski obrt i jedno trgovačko društvo s kojim je Josipa Rimac rodbinski i prijateljski povezana dobili nepovratne potpore za 2019. godinu, bez obzira na to zadovoljavaju li propisane uvjete ili ne.

Ana Mandac osumnjičena je da je na to pristala pa je svaki od spomenutih obrta dobio nepovratnih 200.000 kuna potpora, što je najviši iznos potpora. Nepovratnu potporu od 185.449 kuna dobio je i Lapčićev obrt, a kao protuuslugu za dobivene potpore Lapčić je na kući Josipe Rimac od ožujka do svibnja obavljao stolarske radove po znatno nižoj cijeni od stvarne. Valjda je kvaliteta tih radova toliko impresionirala Josipu Rimac da je od Ane Mandac zatražila i da Lapčiću tijekom 2020. godine ponovno osigura dobivanje nepovratne potpore.

Dvojica nedostupna

I dok je Ana Mandac nakon ispitivanja u USKOK-u puštena da se brani sa slobode, kao i još neki osumnjičenici, Rimac nije bila te sreće. USKOK je za nju, Bašića, Stipića, Ružicu Njavro, Sladića, Tokmakčiju i Natašu Turbić tražio određivanje istražnog zatvora, što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, i prihvatio. Bašić i Stipić trenutačno nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Ključne riječi

Komentara 3

BF
bf22
11:48 31.05.2020.

Zašto nemamo zakon o porijeklu imovine? HDZ/SDP članstvo bi ostalo bez većine imovine

Avatar nosac
nosac
11:23 31.05.2020.

mafija hdz

GE
generacija57
11:53 31.05.2020.

Pa kako onda da i normalni ljudi budu pošteni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije