Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ulaganje u nekretnine – koliko se isplati i postoji li nešto bolje?

Centar Zlata
Foto: Promo
1/3
24.04.2023.
u 08:20

Ulaganje u nekretnine još uvijek je najpopularniji oblik ulaganja u Hrvatskoj te mnogim investitorima predstavlja način dugoročnog držanja kapitala koji je isplativiji od klasične štednje u banci.

Ulaganje u nekretnine u pravilu je rezervirano za one imućnije jer je s prosječnom plaćom teško priuštiti jednu nekretninu za život, kamoli više njih u svrhu ostvarenja zarade, ali to ne sprječava Hrvate da spas za svoj novac i dalje traže u kupnji stanova.

No, koliko se takav tip ulaganja isplati i postoje li kakvi rizici koje ulaganje u nekretnine nosi sa sobom?

Koliko je ulaganje u nekretnine isplativo?

Pogledamo li službeni indeks cijena stambenih nekretnina, možemo vidjeti kako su cijene nekretnina u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina ukupno narasle za 170%, što predstavlja prosječni godišnji porast od oko 5.1%. Taj rast cijena nije bio ujednačen, već je u nekim periodima rast bio vrlo izražen, kao u zadnje dvije godine, a u nekim su periodima cijene i padale.

Kako bi se izračunala točna isplativost, potrebno je ovom rastu cijena dodati prihode od iznajmljivanja nekretnine (ako postoje) te oduzeti brojne troškove koje ulaganje u nekretnine nosi poput agencijskih troškova, komunalnih davanja, poreza te troškova namještanja i održavanja koji mogu biti vrlo visoki.

Moguće je stoga zaključiti kako ulaganje u nekretnine može biti isplativo, ali daleko od toga da se radi o najisplativijem ulaganju. Uz to, isplativost ulaganja u nekretnine uvelike ovisi o tipu nekretnine, lokaciji i likvidnosti pojedine nekretnine, kao i o vremenu kupnje. Naime, kupnja nekretnina s namjerom zarade može biti neisplativa ako se kupuje po vrlo visokim cijenama koje zatim mogu doživjeti veliki pad.

Postoji li isplativija alternativa ulaganju u nekretnine?

Iako se ulaganje u nekretnine još uvijek u Hrvatskoj smatra glavnim oblikom dugoročnog ulaganja, taj se trend polako mijenja i Hrvati se sve više okreću drugim oblicima imovine u potrazi za isplativošću i zaštitom od inflacije. To je posebno izraženo u trenutnom periodu visoke inflacije i pojave nekretninskog balona na tržištu koje je dovelo do precijenjenosti nekretnina.

Neki za ulaganje biraju dionice, drugi se okreću kriptovalutama, a sve popularniji oblik ulaganja koji nudi odličan balans sigurnosti i prinosa je investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika. Investicijsko zlato, kao i nekretnine, predstavlja realnu imovinu namijenjenu dugoročnoj štednji, a kroz povijest se dokazalo kao odlična zaštita od inflacije te je u potpunosti oslobođeno svih poreza – kako prilikom kupnje, tako i prilikom prodaje prodaje.

Investicijsko zlato dolazi u obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika
Foto: Promo

No, glavni razlog zbog kojeg se ulagači u nekretnine sve češće okreću ulaganju u zlato možemo pronaći u visokom prinosu kojeg zlato nosi. Naime, cijena zlata u eurima u proteklih je 20 godina ukupno porasla za više od 500%, odnosno prosječni godišnji rast iznosio je visokih 9.2%. Taj je rast značajno viši nego na tržištu nekretnina, a zlato je uz to i znatno likvidniji oblik imovine jer ga je moguće unovčiti po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu bez dugog čekanja, za razliku od nekretnina koje nije jednostavno brzo prodati po fer cijeni. Zlato je i prenosivo te u potpunosti neovisno od financijskog sustava i države, a dobra je zaštita od kriza i nepovoljnih događaja poput ratova i pandemija.

Na tržištu postoji širok izbor investicijskog zlata, bilo da se radi o zlatnim polugama ili o zlatnicima. Zlatne poluge dolaze u veličinama od jednog grama pa sve do jednog kilograma, tako da se za svakoga može pronaći ponešto, bez obzira na platežnu moć pojedinca. Iako mnogi imaju krivo mišljenje kako je investicijsko zlato rezervirano samo za najbogatije, prava je istina kako je u žuti plemeniti metal moguće ulagati i sa svega nekoliko stotina eura, što predstavlja veliku razliku između ulaganja u zlato i ulaganja u nekretnine.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod nekog od ovlaštenih distributera, kao što je Centar Zlata. Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica koji u svom asortimanu ima proizvode švicarskih i njemačkih kovnica te austrijske državne kovnice Münze Österreich poznate po kovanju već spomenutih zlatnih dukata.

Dr. sc. Saša Ivanović i Josip Kokanović, direktori Centra Zlata
Foto: Promo

Sam proces ulaganja u zlato vrlo je brz i jednostavan - kupnju je moguće obaviti u nekoj od fizičkih poslovnica ili preko internetske trgovine, proizvodi su odmah dostupni, a kupovne i otkupne cijene jasno su naznačene na webshopu. Plaćanje je moguće izvršiti u gotovini (za iznose do 10.000 eura) ili bankovnom transakcijom, a Centar Zlata klijentima nudi više opcija preuzimanja kupljenog zlata. Preuzimanje je moguće odmah u poslovnici, moguća je 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja u pravilu stiže u roku dva radna dana ili pak pohrana u sefovima Centra Zlata koja je besplatna prvih godinu dana, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Ako imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije na telefon 01/3000 783 ili putem e-maila info@centarzlata.com, a ponudu zlatnih poluga i zlatnika možete pogledati klikom na link: investicijsko zlato.

Ovaj tekst služi isključivo za informiranje i educiranje te ga ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije