Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukrajinsko-ruski rat oko remonta hrvatskih helikoptera

Odmah je počelo “bušenje” MORH-a jer Krstičević “jača rusku obrambenu industriju”
16. kolovoza 2017. u 12:42 32 komentara 5581 prikaza
Vojni helikopter
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ovih će dana biti službeno objavljeno da će Ministarstvo obrane remont 10 helikoptera Mi-171 Sh povjeriti tvrtki Ruski helikopteri iz Čite. U finalu natječaja, na koji se javilo 12 tvrtki, bili su ostali ti Rusi i Ukrajinci iz nama poznate državne tvrtke Ukrspecexport, čiji je zavod u Odesi proveo kontroverzni remont MiG-ova 21. Kako je na čelu MORH-a Damir Krstičević, dakle apsolutno čovjek NATO-a, očito je morao imati valjanih razloga što je dodijelio posao vrijedan više od 30 milijuna dolara – Rusima. Čim je ta vijest procurila, počelo je “bušenje” MORH-a pa je ispalo da Krstičević “jača rusku obrambenu industriju”. Spomenuta eskadrila transportnih helikoptera prizemljena je već mjesecima.

Plenković i Krstičević posjetili zračnu bazu Zemunik i protupožarnu eskadrilu DIZANJE PRORAČUNA Vlada osigurala 350 milijuna kuna
 u 2018. za prvu ratu borbene eskadrile

Dakle, donošenje odluke o remontu (a dogovaranje je počelo u prethodnoj Vladi) kasnilo je pa se HRZ "krpa” s eskadrilom starih helikoptera Mi-8. “Ešice”, Mi-171 Sh stare su 10 godina i RH ih je dobila na ime poravnanja dijela klirinškog duga Rusije prema Hrvatskoj. To je 2007. vrijedilo 65 milijuna dolara. Kako su helikopteri u jako dobrom stanju, a riječ je o modernim letjelicama koje su prošle i NATO-ovu provjeru u Afganistanu i Kosovu, u MORH-u su računali da taj prvi (glavni) remont treba odraditi u “originalnoj” atmosferi.

Politički, problema sa slanjem helikoptera u Rusiju neće biti jer se zabrana NATO-a za poslovanje s Rusijom ne odnosi na održavanje tehnike, no bit će problema s onima koji su izgubili posao od 207 milijuna kuna, a neće im ni kuna leći u džep. Očito su u MORH-u procijenili da će najbolje servis biti obavljen u Sibiru, gdje je helikopter i stvoren, pa će nakon remonta ta eskadrila vrijediti jednako kao i kada je kupljena. Je li se već u startu puhalo na hladno pa je Ukrspecexport bio i žrtva negativne reklame oko remonta borbene eskadrile i činjenice da je barem pola MiG-ova uvijek na “šarafljenju”, kao i zbog suđenja zbog korupcije – moguće je. Kao i to da su Rusi, jednostavno, bolje certificirani za remont svog proizvoda.  

morh MOĆNA FORMACIJA Ovo godinama niste mogli vidjeti: 6 hrvatskih migova 21 iznad zadarskog kanala Damir Krstičević razgledao borbeni avion JAS 39 C Gripen Kotromanovićeve optužbe Nema sukoba predsjednica - ministar, bitka se vodi unutar MORH-a Damir Krstičević ODLUČIO Damir Krstičević ostaje ministar obrane!
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Shariel Aron:

    Inače za ukrajinski remont Mig-ova 21,trebao bi odgovarati netko iz prethodne vlasti.Možda onaj srednjoškolac kojem su sredili diplomu na Prometnom faksu i koji u zadnje vrijeme objavljuje provokativne statuse na društvenim mrežama.

  • Shariel Aron:

    Nakon kriminalnog remonta Mig-21,Ukrajinci nemaju šanse za nikakve remonte.Tako je to u svijetu kad jednom izigraš povjerenje,drugu priliku nećeš imati.

  • anlaser:

    Bravo "nekakav" .Pun mi je kufer lažnih i uhljebljenih rodoljuba .Ako će pošteno odraditi posao dao bih ga i najgorem neprijatelju. "Prijatelji" i strani i domaći fušaju, ubiru provizije, podmićuju ,mute ,kradu i hebe im se za kravu muzaru (Hrvatsku).