Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

RSF: Rusi su hladnokrvno pogubili fotografa; Britanski obavještajci otkrili što bi moglo usporiti ruske snage

Russia's attack on Ukraine continues, in Sievierodonetsk
Foto: Stringer/REUTERS
1/11
22.06.2022.
u 23:55

Putin: Sankcije proturječe zdravom razumu; Zelenski uvjeren da će sve države članice EU podržati Ukrajinu.

Danas je 119. dan rata u Ukrajini. Tursko vojno izaslanstvo putovat će u Rusiju ovaj tjedan radi dogovora o uspostavi koridora u Crnom moru za izvoz žita  objavili su u utorak izvori iz turskog predsjedništva, a najavu je potvrdio i UN. Estonija je optužila Rusiju da je prvi put narušila njezin zračni prostor, a kazali su i da Rusi u svojim vojnim vježbama svakodnevno simuliraju raketne napade na tu zemlju. Ruske trupe zauzele su selo Toškivka nadomak Sjevjerodonecka u regiji Donbas dok nastavljaju pokušavati zauzeti strateški grad Severodonjeck. Ruska novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je Krim, koji je 2014. pripojen Rusiji, pokrenuo projekte integracije s okupiranim područjima Hersona i Zaporožja.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

VIDEO Ukrajinci smislili kako Ruse izbaciti iz pogona: 'Pripremili smo jedan dar za fašiste, bolest se masovno proširila'

Tijek događaja:

23:55 - Sjedinjene Države se nadaju da će uskoro doći do pozitivnog rješenja pitanja između Turske, Finske i Švedske u vezi s nastojanjima dviju nordijskih zemalja za pristupanje NATO-u, izjavio je glavna diplomatkinja State Departmenta za Europu  srijedu.

Pomoćnica tajnice za Europu i euroazijska pitanja Karen Donfried, govoreći na saslušanju u Senatu za vanjske odnose, rekla je da Sjedinjene Države "guraju nastoje" da se sve stranke nađu dogovore oko toga pitanja prije summita NATO-a sljedećeg tjedna u Madridu.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Njihove kandidature su naišle na protivljenje Turske, koja je ljuta zbog, kako kaže, potpore Helsinkija i Stockholma kurdskim militantima i embarga na oružje Ankari.

Čelnici NATO-a sastat će se u Madridu od 29. do 30. lipnja. Za članstvo u NATO-u potrebno je odobrenje svih 30 članica saveza. Turska je saveznica u NATO-u više od 70 godina i ima drugu po veličini vojsku saveza.


23:25 - Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage "hladnokrvno pogubile" zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovim 13. ožujka sjeverno od Kijeva, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u izvješću u srijedu.

"Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi“, kaže se u uvodu izvješća skupine za slobodu tiska koje zauzima 16 stranica.

Rusko ministarstvo obrane nije još komentiralo upit Reutersa.

Levin (1981) je bio redatelj dokumentarnih filmova i povremeno je sudjelovao u izvještavanju Reutersa od 2013. Nestao je 13. ožujka, na dan kada je RSF objavio da je pogubljen.

RSF je saopćio da je ispitao dokaze na mjestu događaja koji uključuju metke i Levinov izgorjeli automobil, kao i fotografije snimljenih Levinovih i Černišovljevih tijela kada su otkrivena 1. travnja.

U izvješću se navodi da položaj Černišova tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerojatno ubijen s jednim ili dva hica iz neposredne blizine. Rečeno je da se na fotografiji njegova leša vide tri prostrijelne rane.

Ukrajinski tužitelji kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva hica iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ovu informaciju.


22:40 - Britanska vojna obavještajna služba vjeruje da bi rusko napredovanje u Ukrajini kroz sljedećih par mjeseci mogao usporiti manjak resursa, kazao je britanski premijer Boris Johnson skupini europskih novinara.

U komentarima koje je u srijedu objavio njemački Sueddeutche Zeitung, Johnson je kazao da vojne snage predsjednika Vladimira Putina u istočnoj pokrajini Donbas siju destrukciju, ali za to plaćaju skup danak u oružju i vojnicima.

„Doduše, naša obrambena obavještajna služba vjeruje da bi Rusija kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage što bi zaustavilo njeno napredovanje“, kazao je Johnson u intervjuu.

„U tom trenutku morat ćemo pomoći Ukrajincima da obrnu dinamiku borbe. Za to ću se zalagati i na sastanku Grupe 7 (koji će se za vikend održati u Njemačkoj)“, izjavio je.

„Ako Ukrajinci budu u poziciji da krenu u protuofenzivu, trebamo ih podržati s opremom koju traže od nas“, dodao je.

Na pitanje kako bi izgledala pobjeda za Ukrajinu, ili poraz za Putina, Johnson je odgovorio: „To bi podrazumijevalo povratak na status quo koji je postojao prije 24 veljače i povlačenje ruskih snaga s područja na koja su izvršili invaziju“.

Osim za Sueddeutche Zeitung, intervju je dao i za francuski Le Monde, te talijanske i španjolske novine.


21:30 - Televizijski centar Petrovski u ukrajinskom gradu Donjecku koji sada drže separatisti značajno je oštećen u granatiranju, zbog čega je zaustavljeno emitiranje, prenijela je u srijedu ruska agencija TASS izvješće lokalne novinske agencije u Donjecku.

Toranj za emitiranje još uvijek stoji, ali dio opreme na njemu je uništen. Dio opreme također je premješten, prenosi novinska agencija iz Donjecka.

Glavna bojišnica u Ukrajini sada je u pokrajini Donbas, koju Moskva pokušava osvojiti uz pomoć svojih separatističkih snaga, a najgore stanje je u Sjeverodonecku.


20:40 - Glavni stožer Ukrajine navodi da Rusija intenzivira zračne napade u Donbasu. Danas je, prenosi The Kyiv Independent, rusko zrakoplovstvo pogodilo nekoliko naselja u blizini grada Sjevjerodonecka u Luganskoj oblasti. Također, izveli su nekoliko zračnih napada na sedam sela u blizini grada Bakhmuta.


20:36 - Rusija bi mogla u potpunosti zaustaviti opskrbu Europe plinom u želji da si zbog krize s Ukrajinom osnaži svoj politički položaj, kazao je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IAE) i dodao da se Europa hitno treba pripremiti.

„Ne bih odbacio mogućnost da će Rusija povremeno nalaziti opravdanja za daljnju obustavu dostave plina u Europu, a možda će je i zaustaviti u potpunosti“, rekao je izvršni direktor IEA Faith Birol za Reuters.

„Europa treba smisliti plan za ovakvu izvanrednu situaciju“, dodao je Birol i rekao da je nedavno smanjenje dostave mogući pokušaj za ostvarivanje političke prednosti ususret zimskim mjesecima kada je potrošnja veća.

IEA smatra da potpuna obustava ipak nije izgledan scenarij, dodao je.


19:11 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako vjeruje da će svih 27 zemalja članica Europske unije podržati dodjelu statusa Ukrajini za članstvo u EU na summitu ovog tjedna.

- Ovo je kao izlazak u svjetlo iz tame - naveo je. 


19:07 - Njemački kancelar Olaf Scholz iznova je zagovarao da se državama zapadnog Balkana ojača perspektiva članstva u Europskoj uniji, a za Ukrajinu da se pripremi neka vrsta Marshallova plana poslijeratne obnove, rekao je u obraćanju Bundestagu.

"Partnerstvo s agresivnom i imperijalističkom Rusijom pod vodstvom Vladimira Putina je na dulje staze nezamislivo“, rekao je Scholz.

Njemački kancelar je istodobno rekao kako ne bi trebalo prekidati sve veze s Moskvom.

"Ne bi bilo mudro jednostrano poništavati temeljne akte između NATO-a i Rusije. To bi samo išlo na ruku Putinu i njegovoj propagandi“, rekao je Scholz.

On je najavio daljnju sveobuhvatnu pomoć Ukrajini. "Mi ćemo nastaviti podržavati Ukrajinu i to financijski, gospodarski, humanitarno, politički te vojno. I to toliko dugo dok Ukrajini ta pomoć bude bila potrebna“, rekao je socijaldemokratski političar  Scholz.


19:05 - Čak 82 posto ispitanika u Hrvatskoj podržava ekonomske sankcije EU-a protiv Rusije, što je veći udio nego na razini cijelog EU-a, ali je manje od četvrtine spremno na mogući rast cijena energije i hrane zbog sankcija, proizlazi iz istraživanja eurobarometra.

Po istraživanju koje je prošloga tjedna objavila Europska komisija 80 posto građana EU-a slaže se s ekonomskim sankcijama ruskoj vladi, kompanijama i pojedincima, a u Hrvatskoj sa sankcijama se slaže 82 posto ispitanika, priopćio je ured Europskog parlamenta.

Najmanji je broj podržavatelja sankcija u Bugarskoj (44 posto), na Cipru (54 posto) i Slovačkoj (57 posto), dok se najviše ispitanika sa sankcijama slaže u Švedskoj (95 posto) te u Portugalu, Poljskoj i Danskoj (po 94 posto).


19:02 - Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na otvaranju poslovnog foruma BRICS-a na solidarnost i suradnju kako bi se podržao globalni gospodarski oporavak i kritizirao zapadne sankcije Rusiji za koje je rekao da mogu samo izazvati katastrofu.

"Ukrajinska kriza zvuči kao alarm za svijet", rekao je Xi svečano otvarajući poslovni forum BRICS-a putem video veze.

“Činjenice su još jednom dokazale da su sankcije dvosjekli mač", dodao je.

Rat u Ukrajini, koji je počela Moskva krajem veljače, još jednom podigao je "uzbunu za čovječanstvo", rekao je.


19:00 - Predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija preusmjerava trgovinu i izvoz nafte prema zemljama BRICS, koje je nazvao "pouzdanima" i pritom kritizirao zapadne zemlje zbog njihovih sankcija nametnutih Moskvi. Zemlje BRICS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

"Poslovni ljudi naših zemalja moraju razvijati aktivnosti u teškim uvjetima jer naši zapadni partneri ne poštuju osnovna načela tržišne ekonomije, slobodne trgovine", rekao je Putin u virtualnom obraćanju Forumu BRICS-a.

Nove "sankcije uvedene iz političkih motiva" proturječe "zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici", rekao je.

Rusija zbog toga "aktivno preusmjerava svoje trgovinske veze i vanjske ekonomske kontakte prema međunarodnim partnerima koji su pouzdani, ponajprije prema zemljama BRICS-a", rekao je.

Izvijestio je da se pregovara o otvaranju lanaca indijskih trgovina u Rusiji i povećanju udjela kineskih automobila (...) na ruskom tržištu".

"Isporuka ruske nafte Kini i Indiji raste. Suradnja u poljoprivredi razvija se dinamično", rekao je Putin te dodao da raste i izvoz ruskih gnojiva zemljama BRICS-a.

Rusija želi s partnerima iz BRICS-a razviti "alternativne mehanizme za međunarodni transfer" novca i "rezervnu međunarodnu valutu" kako bi se smanjila ovisnost o dolaru i euru, rekao je.

Putin je također rekao da Rusija razvija alternativne mehanizme za međunarodno financijsko poslovanje s partnerima iz BRICS-a. 

"Ruski financijski komunikacijski sustav je otvoren za povezivanje s bankama BRICS zemalja. Ruski platni sustav MIR širi svoju prisutnost. Istražujemo mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute koja će se temeljiti na valutama BRICS zemalja", rekao je.


17:02 - Vojne vlasti u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici upozorile su ljude na okupiranom teritoriju da ne idu na mjesta za evakuaciju, prenosi The Guardian. 

- Takozvana “mjesta okupljanja” su četvrti grada koji su pod stalnom vatrom neprijateljskog topništva! Izbjegavajte masovna okupljanja, ne dovodite svoj život u opasnost! - naveli su te kazali da Ukrajinci šire dezinformacije o hitnoj evakuaciji. 


16:57 - Gradonačelnik Mariupolja Vadym Boychenko tvrdi da Rusi prisiljavaju ljude koji ulaze u okupirani grad na postupak ispitivanja, što može dovesti do mučenja i otmice, prenosi The Kyiv Independent.


16:48 - Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da su gađali i uništili haubice M-777 koje su Ukrajini dali američki i europski saveznici.

Rusi su koristili visokoprecizne topničke udare kako bi uništili "haubice od 155 mm proizvedene u SAD-u", tvrdi Ministarstvo obrane.

Nejasno je koliko je haubica M-777 navodno uništeno, ali to nije prvi put da Rusija iznosi slične tvrdnje, navodi CNN. 


15:02 - Najmanje 15 ljudi poginulo je u utorak i srijedu u ruskom raketiranju Kharkiva, drugog najvećeg grada u Ukrajini u regiji u kojoj se do jučer život odvijao gotovo normalno. Ukrajinske vlasti ovaj napad uspoređuju s početkom ofenzive na Mariupolj, tvrdeći da je jedini cilj teroriziranje populacije.


14:38 - Rusija je u srijedu optužila Zapad da širi laži o globalnoj prehrambenoj krizi za koju Moskva tvrdi da je uzrokovana sankcijama koje su joj nametnule Sjedinjene Države i Europska unija zbog njezine invazije na Ukrajinu. 

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je užasnuta tvrdnjama zapada koji Rusiju okrivljuje za svjetsku prehrambenu krizu. „To je laž – takve optužbe su potpune laži“, kazala je Zaharova novinarima u Moskvi. „Zapad može dopremati svo to naoružanje u Ukrajinu, ali iz nekog razloga ništa se ne može izvući iz Ukrajine?“, upitala je Ruskinja. 

Rusija i Ukrajina dva su najveća proizvođača poljoprivrednih roba na svijetu. Rusija je najveći svjetski izvoznik žita nakon Europske unije, a Ukrajina najveći izvoznik suncokretovog ulja. Obje zemlje imaju veliku ulogu na tržištima ječma, kukuruza i uljane repice, a Rusija je i jedan od najvećih svjetskih proizvođača gnojiva. 

Zaharova tvrdi da su zapadne sankcije dovele poljoprivredna tržišta na rub ponora time što su poremetile sustave plaćanja, transporta i osiguranja, a što je spriječilo ruski izvoz hrane i gnojiva. „To nije logično. S jedne strane Europska unija tvrdi da se stvara globalna prehrambena kriza, a s druge baš ona blokira pošiljke dobara sebi, na svom kontinentu“, naglasila je Zaharova.


14:32 - Ruska vojska je opkolila Sjeverodonjeck te napada grad svom silom, prijavio je gradonačelnik Oleksandr Striuk.


14:10 Finska se desetljećima priprema na ruski napad i pružila bi snažan otpor ako do toga dođe, rekao je čelnik vojnih snaga u srijedu. Skandinavska zemlja izgradila je velik arsenal. No osim vojne opreme, general Timo Kivinen kaže da je ključan faktor to što bi u slučaju napada Finci bili motivirani da se bore.

"Najvažnija linija obrane je ona između ušiju, kao što to rat u Ukrajini upravo dokazuje", rekao je Kivinen u intervjuu.


13:21 - Odgovor Moskve na litavsku zabranu tranzita robe u eksklavu Kalinjingrad neće biti isključivo diplomatski, nego praktičan, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova.

"Jedno od glavnih pitanja bilo je hoće li odgovor biti isključivo diplomatski. Odgovor je ne", rekla je Marija Zaharova na tjednom brifingu. "Odgovor neće biti diplomatski nego praktičan."

Zaharova nije željela elaborirati o prirodi praktičnih mjera koje Rusija planira poduzeti protiv Litve.

Kremlj je rekao u srijedu da su EU sankcije koje su dovele do toga da Litva nametne zabranu tranzita neke robe iz kontinentalne Rusije u Kalinjingrad "apsolutno neprihvatljive" te da Moskva radi na mjerama odmazde.

U razgovoru s novinarima putem konferencijskog poziva, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva tek mora odlučiti kad će nametnuti protumjere. Litva je zabranila tranzit ruskih dobara do eksklave koju je Europska unija sankcionirala zbog napada na Ukrajinu, pozivajući se na te sankcije.

Rusi do Kalinjingrada kopnenim putem mogu stići samo preko Litve ili Poljske.


12:20 - Guverner Vitalij Kim izjavio je da je Oblast Mikolajiv danas oko podne napadnuta sa 7 projektila. Nema vijesti o žrtvama i šteti.


10:15 U ruskoj rafineriji Novošahtinsk u regiji Rostova izbio je požar nakon što su uočene dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad postrojenja, prenosi TASS u srijedu neidentificirani izvor u lokalnim vlastima.

Foto: Twitter screenshot

"Jedna od njih je udarila u jedinicu za prijenos topline, nakon čega je izbio požar. Druga je odletjela", rekao je izvor za TASS.

Varogasci su ugasili požar, javila je novinska agencija Interfax.

9:07 - Ukrajinska vojska objavila je da Rusi drže oko 3 bataljuna taktičkih grupa u regijama Brijansk i Kursk na granici s Ukrajinom. U Donbasu, ruske sile i dalje fokusiraju svoje napore u smjeru Sjeverodonjecka.


7:46 - Petnaest osoba, uključujući i osmogodišnje dijete, ubijeno je pod ruskom topničkom vatrom u regiji Harkiv (sjeveroistočna Ukrajina), objavio je guverner te regije u utorak.

"Petnaest osoba je poginulo, a 16 ih je ozlijeđeno. To su strašne posljedice ruskog granatiranja usred bijela dana u regiji Harkiv", rekao je guverner Oleg Sinegubov, dodajući da su svi ubijeni i ozlijeđeni u četiri odvojena bombardiranja.

Ruske snage granatirale su Šugiv, grad oko 30 kilometara jugoistočno od Harkiva, pri čemu je ubijeno šest osoba, a ranjene četiri, rekao je. U samom Harkivu je ubijeno još pet osoba, a ozlijeđeno 11, dok je u napadu u predgrađu poginuo osmogodišnji dječak čija je majka ozlijeđena. Tri osobe su ubijene u Zoločivu, gradiću 40 km sjeverno od Harkiva.

"Ovo je terorizam. To su zločini protiv čovječnosti koji se moraju kazniti", rekao je guverner.

Mnogi stanovnici regije Harkiv, koja graniči s Rusijom, pobjegli su na početku invazije, a zatim su se počeli vraćati svojim domovima nakon što su pokušaji ruskih snaga da zauzmu drugi ukrajinski grad odbijeni.

Harkiv, koji se nalazi 50 km od ruske granice, pretrpio je teško bombardiranje na početku invazije, ali su ukrajinske snage vratile kontrolu nakon borbi koje su izazvale velika razaranja.

Ruska vojska je od tada usmjerila svoje napore na regiju Donbas, koja uključuje regije Donjeck i Lugansk jugoistočno od Harkiva.

Ključne riječi

Komentara 85

Avatar Idler
Idler
09:15 22.06.2022.

Dobil sem žuti jer sem napisal kak tej otok ma svrhu ak imaš mornaricu. Nije uz obalu neg daleko na pučini...prema tomu brez mornarice je beskorisan - i dobim žuti ???

DU
Deleted user
12:21 22.06.2022.

119i dan munjevite akcije

Avatar HajdukLika
HajdukLika
14:55 22.06.2022.

Nije to Kaljiningrad, nego drevni njemački grad Königsberg, koji je glavni grad istočne Pruske! Po Putinovoj logici bi Njemci to trebali vojnim djelovanjem vratiti u sastav Njemačke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije