Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojna analiza

Ukrajinci iza sebe moraju ostaviti spaljenu zemlju, što će Rusi htjeti spriječiti

Ukrajina
Foto: Reuters>PIXSELL
1/2
15.04.2014.
u 18:00

Napadnuta je točka na potezu Harkiv - Donjeck kojim Kijev želi slati pojačanje

Svaki rat odvija se u tri faze. U Ukrajini smo prvu vidjeli na Majdanu, a drugu upravo gledamo. U toj, drugoj fazi, poraženi proruski orijentirani građani iz prethodnog koraka proglašavaju autonomiju, podižu barikade i šire strah među svojim stanovništvom. Slijede “spontani“ prosvjedi na pomno odabranim točkama cestovne, željezničke i plovne infrastrukture. Slavjanski, Donjeck i Lugansk donekle su i poznati, ali tko je čuo za Krasnji Liman i Kramatorsk? Spontane pobune? Ne! To su važne točke na spojnici cesta E40 i H20 na potezu Harkiv – Donjeck. Gle čuda, baš tim pravcem bi Kijev slao pojačanja u slučaju eskalacije sukoba.

Zanimljivo je pogledati kretanje “samoorganiziranih pojedinaca” pri zauzimanju važnih točaka: vidljiva je “verbalna prethodnica” koja odjevena civilno ulazi u prostorije policije koja se brani kako spomenuti ne bi imali čistu liniju djelovanja. Zatim dolazi naoružana prethodnica s bočnim osiguranjem, a dok se policija pomiče prema objektu dolazi dobro organizirana glavnina sa zalaznicama radi osiguranja. Čisto vojno djelovanje dobro obučenih profića. Po dubini grada ostavljeni su uvježbani snajperisti koji će s leđa napadati očekivani protuudar ukrajinskih snaga sigurnosti, a potom se stopiti s okolinom. Snajperi su unaprijed ostavljeni u “sigurnim stanovima”, a pripadnici ukrajinske službe sigurnosti koji bi ih mogli locirati, unaprijed su uhvaćeni i odvedeni u nepoznato. Možda helikopteri u zraku izgledaju kao pretjerani odgovor, ali to je jedina protumjera kod urbane gerile. Podjela malog oružja tipa pištolj Makarov ogromnom broju “korisnih idiota” također je planska. Svaki može djelovati u ophodnji s male udaljenosti i pobjeći kao civil, scenarij već viđen u Sjevernoj Irskoj.

Dođe li do eskalacije, neizbježna je treća faza, otvoreni rat. Najprije će na pripremljene zone doletjeti i doskočiti članovi padobransko-desantnih jedinica kojih Rusija ima 35-40.000, ali ne može sve angažirati odjednom, te je objektivno raspoloživo njih 12-15.000. Ukrajina parira sa svojih 6000 stalno spremnih desantnih snaga. Obje strane dobro se poznaju, pa će nakon sudara leteće konjice uslijediti pokret oklopništva i ophodnog pješaštva. Dok će ukrajinski opkopari rušiti željezničke i cestovne mostove, Rusi će ih pokušati graditi. Zato obje strane u drugoj fazi pokušavaju pozicionirati ljude u strateški važna čvorišta.

Istok Ukrajine pun je industrijske infrastrukture specifične namjene: ondje je rađeno sve – od lokomotiva za ruski standard tračnica do tenkova i kombajna. Poučeni taktikom Kuznjecova, Ukrajinci moraju iza sebe ostaviti spaljenu zemlju, a ruski agenti i diverzantske prethodnice uz pomoć “samoorganiziranog naroda” pokušat će to spriječiti. Ukrajincima je posebno važno uništiti skladišta hrane i rezervnih dijelova za poljoprivrednu proizvodnju jer su zelene ekonomije Rusije i Ukrajine jako povezane. Svibanj kao očekivani mjesec agresije nije slučajno odabran, vodostaji rijeka, toliko bitnih u toj nizini, znatno će se spustiti, a pobjednik će dobiti cijelu žetvu.

Komentara 33

RA
rasimcanaj
19:21 15.04.2014.

Dobro analizirano. Etnicki Rusi i Rusija igraju na federalizaciju Ukrajine. No to ova drzava ne moze dopustiti. Znaci gradjanski rat 35 milijuna Ukrajinaca protiv 8 milijuna etnickih Rusa ce zapoceti. Zapad ce vojno pomoci Ukrajinu a Rusija ocigledno Ruse. Mozemo racunati na preko milijun zrtava i raseljavanje stanovnistva. Krim je odleprsao a za preostalo nije lako reci.

BF
brkonja fra brkati
18:30 15.04.2014.

Visokopozicionirani izvor iz Vijeća sigurnosti Rusije izjavio je za list Vzgljad da je kod Donjecka nestalo oko 20 američkih državljana za koje se pretpostavlja da su pripadnici privatne vojne kompanije Blackwater. Prema riječima izvora, to je i bio razlog hitne posjete direktora CIA-e Johna Brennana Kijevu. Još uvijek nisu nađeni nikakvi tragovi koji bi doveli do nestalih Amerikanaca, i kijevske vlasti nisu ni na koji način mogle pomoći direktoru CIA-e, dodao je izvor lista Vzgljad.+++++++++++++++++++++++++++++++++++ Hehehe,progutao ih mrak.Nije im to Irak da mogu ubijati kako se sjete.

Avatar superhik74
superhik74
18:11 15.04.2014.

Pristojna analiza. Pa nije slucajno Jonh Brennan direktor CIA bio u Kijevu ovaj vikend. Sigurno nije razgledao muzeje. Sve je to unaprijed razradjeno. Veliki rat pocinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije