Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT NAZIVAJU 'SPECIJALNOM OPERACIJOM'

Ukrajince opisuju kao 'naciste', Kijev: Rusi zločine čine i zbog medijske propagande

storyeditor/2022-04-11/2022-04-11T090215Z_317103322_RC2IFT917LD3_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-VILLAGE.JPG
Foto: THOMAS PETER
1/4
12.04.2022.
u 15:01

Optužbe za nacizam moćno su oružje u Rusiji koja je, slično kao i Ukrajina, strašno propatila nakon što je Njemačka u Drugom svjetskom ratu napala Sovjetski Savez

Ukrajinski dužnosnici smatraju da propaganda koju šire ruski mediji izravno potiče ruske vojnike da čine ratne zločine. Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, ruski mediji obvezni su rat nazivati "specijalnom operacijom" protiv Ukrajine te im prijeti kazna ako ne slijede službeni narativ, ali u najmračnijim člancima i prilozima tamošnjih medija neki komentatori inzistiraju da je nacizam obuzeo cijelu ukrajinsku naciju.

Ukrajinci i 'nacizam'

Najbolji je primjer toga komentar kojeg je prošlog tjedna objavila ruska državna agencija RIA Novosti. U tekstu pod naslovom "Što je Rusiji činiti s Ukrajinom", autor inzistira da je "ukrajinstvo umjetni antiruski konstrukt koji sam po sebi nema nikakav civilizacijski sadržaj" i da je "osjetan broj stanovništva (vrlo vjerojatno većina) bio podčinjen nacističkom režimu i sudjelovao u njegovoj agendi zbog čega hipoteza 'dobar narod – loša vlada' ne vrijedi". Autor govori o potrebi denacifikacije susjedne države zbog koje će Rusija morati "reeducirati Ukrajinu što bi moglo trajati jednu generaciju". Velik broj običnih ljudi pomaže nacističkoj vladi zbog čega je jasno, piše autor, da denacificirana država ne može ni zadržati ime "Ukrajina".

Članak je zapazio i sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Na isti dan, 3. travnja, kada su svijet užasnule slike ubijenih u Buči, državna ruska agencija RIA Novosti objavila je članak koji opravdava genocid nad Ukrajincima... Članak će biti jedan od dokaza na budućem suđenju ruskim ratnim zločincima – rekao je Zelenski.

Sve više ruskih dužnosnika i novinara ističe da je ukrajinska nacija neraskidivo povezana s nacizmom.

– Plaši me i žalosti, ali osjetan dio ukrajinskog naroda proželo je ludilo nacizma. To se vidi na vrlo velikoj razini – rekla je glavna urednica ruske televizijske mreže RT (bivši Russia Today) Margarita Simonjan. Bivši ruski predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev rekao je pak da će Ukrajina nakon rata dočekati istu sudbinu kao i nacistička Njemačka.

Zapadni analitičari te tvrdnje istodobno odbacuju i kritiziraju, a Ukrajinci vjeruju da bi one mogle potaknuti ruske vojnike da dehumaniziraju svoje protivnike što bi ih moglo navesti na počinjenje zločina.

Optužbe za nacizam moćno su oružje u Rusiji koja je, slično kao i Ukrajina, strašno propatila nakon što je Njemačka u Drugom svjetskom ratu napala Sovjetski Savez. Više od 20 milijuna građana SSSR-a izgubilo je živote u tom ratu. Pobjeda nad nacizmom, kojoj je SSSR pridonio više nego bilo koja druga zemlja na svijetu, ključan je događaj u ruskoj povijesti. No velika većina promatrača odbacuje ruske opise današnje Ukrajine kao fašističke države.

Slike iz Donbasa

Ruski državni mediji pod kontrolom su Putinova režima i revno slijede kremaljski narativ. Većinom prikazuju rat u Donbasu, dvjema odmetnutim pokrajinama na istoku Ukrajine koje je Rusija uoči rata priznala kao nezavisne države, a mnogo manje govore o ostatku ukrajinskih gradova koji su žrtve brutalnih ruskih napada. CNN-ovi promatrači zaključili su da slikama razorenog Kijeva ili Mariupolja gledatelji ruskih televizija ne mogu svjedočiti. Umjesto toga, te postaje prikazuju intervjue s proruskim stanovništvom na istoku Ukrajine koje za izbijanje rata krivi Kijev.

Jučer je njemački list Die Welt kao dopisnicu angažirao novinarku Marinu Ovsjanjikovu koja se u ožujku na ruskoj televiziji pobunila protiv tog narativa istaknuvši antiratni transparent usred emitiranja vijesti uživo. Skučeni medijski prostor u Rusiji zasigurno je jedan od razloga zašto, prema istraživanjima uglednog i nezavisnog centra Levada, oko četiri petine Rusa podržava akciju svoje zemlje u Ukrajini.

VIDEO Rusi tvrde: Uništili smo četiri proturaketna sustava, Zelenski: Odgovorit ćemo

Komentara 24

IS
istina00
15:17 12.04.2022.

već poznato iz povijesti-susjednu državu proglasiš nacističkom, onda objaviš da su pripadnici bogomdane manjine ugroženi i da se imaju pravo odcijepiti, a onda brutalnim nacističkim metodama navališ na susjednu državu da tobože zaštitiš "ugrožene" naoružane manjince koji su digli pobunu, ubijaš, razaraš, pališ, siluješ, mučiš! svaka poveznica s Domovinskim ratom i napadom na Hrvatsku nije slučajna!

Avatar Payback
Payback
15:23 12.04.2022.

Zašto još uvijek nije ista nastava za sve učenike u istočnoj Hrvatskoj?

Avatar Payback
Payback
15:22 12.04.2022.

I dan danas to rade naši istočni susjedi..i dan danas s većinom nemoze ne i velikosrpskoj agresiji normalno pričati, a ni govora i ratno ošteti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije