Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštićena priroda

Uklonjeno stablo koje je prijetilo zaštićenom hrastu Galženjaku

'Zagorje, Stubicke Toplice, uklonjeno stablo koje je ugrozavalo legendarni hrast Galzenjak, snimio: Mladen Kukas'
''
10.12.2010.
u 16:15

Angažiran je specijalni i ovlašteni sjekač koji je uz korištenje posebnih sidara i alpinističke užadi uklonio opasno stablo

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije provela je uklanjanje još jednog osušenog stabla hrasta u području zaštićenoga spomenika prirode hrasta Galženjaka u šumi Kamenjak u Stubičkim Toplicama.

Rušenje je obavljeno na temelju rješenja Ministarstva kulture.

– Ovo osušeno stablo hrasta koje se nalazilo u neposrednoj blizini hrasta Galženjaka u slučaju lomljenja grana ili neodgovarajućeg rušenja zbog velikih dimenzija i suhih ostataka guste krošnje moglo je oštetiti ili čak uništiti zaštićeno stablo. Stoga je i u ovom slučaju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima angažirala specijaliziranog i ovlaštenog sjekača, koji je uz korištenje posebnih sidara i alpinističke užadi uklonio opasno stablo – kaže Ivan Ištok, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu zaštićenih prirodnih vrijednosti Krapinsko-zagorske županije.

Uz to stablo odstranjena je i jedna debela suha grana na nedalekom stablu hrasta, u čijoj je šupljini postavljen kameni kip Majke Božje Kamenjačke. Ovim rušenjem osušenoga stabla trenutačno je otklonjena opasnost za hrast Galženjak, koji je po legendi bio mjesto gdje su vješani seljaci nakon Seljačke bune, a danas je turističko-povijesna atrakcija Stubičkih Toplica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije