Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI

Ujedinjeni narodi i NLO-i

Sastanak u Ujedinjenim narodima na temu formiranja odjela za proučavanje NLO-a održan 14. srpnja 1978. Na sastanku su bili (slijeva nadesno) astronaut Gordon Cooper, Jacques Vallee, voditelj GEPAN-a Claude Poher, dr. J. Allen Hynek, premijer Grenade sir E
import
26.01.2008.
u 14:47

Još 7. lipnja 1967. godine dr. James E. McDonald, profesor atmosferske fizike na Sveučilištu u Arizoni, održao je predavanje pred “Odborom za pitanja svemira” Ujedinjenih naroda na temu NLO-a. Napomenuo je da fenomen ima međunarodni karakter te da izvanzemaljska hipoteza predstavlja najvjerojatnije objašnjenje zagonetke. Sugerirao je da treba provesti znanstveno istraživanje unutar ovlasti UN-a. Predložio je da sve zemlje u sastavu UN-a formiraju lokalne odbore istraživača koji bi istraživali viđenja NLO-a.

McDonaldovo predavanje potaknulo je U Thanta, glavnog junaka UN-a, da se privatno sastane s istraživačima Johnom Fullerom i dr. J. Allenom Hynekom, znanstvenim savjetnikom projekta američkog zrakoplovstva “Plava knjiga”, koji se bavio skupljanjem dojava o NLO-ima kako bi se utvrdilo jesu li NLO-i prijetnja za nacionalnu sigurnost SAD-a. Interes za NLO, osim U Thanta, pokazivali su i članovi Glavne skupštine UN-a. U Thant je podupirao inicijativu za pokretanje proučavanja NLO-a unutar UN-a, no takvu je akciju trebala predložiti neka od zemlja članica. Trebalo je pričekati još desetak godina.


U Thant bio je glavni tajnik UN-a od 1961. do 1971. godine. Tijekom mandata organizirao je niz privatnih sastanaka s Johnom Fullerom i Allenom Hynekom. Jedna od tema razgovora bila je i moguće formiranje odbora za istraživanja NLO-a unutar UN-a.

Rezolucije  o NLO-ima

Grenada je otočna država na jugoistoku Karipskog mora, čiji je premijer sir Eric Matthew Gairy bio očevidac jednog NLO-a iz svoje hotelske sobe. Tako je započeo njegov interes za te neobične pojave. Njegovo prvo političko lobiranje bilo je usmjereno na Organizaciju američkih država (OAS), koja okuplja 35 država Sjeverne i Južne Amerike. Inicijativa je doživjela neuspjeh, pa je Gairy svoju strategiju usmjerio prema Glavnoj skupštini UN-a uime Grenade, punopravne zemlje članice. 28. studenoga 1977. Gairy je na 32. zasjedanju Posebnog političkog odbora u Glavnoj skupštini UN-a predložio “formiranje odjela unutar Ujedinjenih naroda koji bi poduzimao, koordinirao i analizirao rezultate proučavanja NLO-a”, a stav je potvrdio i 30. studenoga i 6. prosinca.

Na sjednici Glavne skupštine 13. prosinca 1977. prihvaćena je odluka “32/424” koja je bila radna priprema za buduću rezoluciju na temu NLO-a. Kurt Waldheim, tadašnji glavni tajnik UN-a, proslijedio je radni nacrt ostalim članicama tražeći da zauzmu stav o tomu. Na zahtjev su odgovorile samo tri zemlje: Indija, Luksemburg i Sejšeli. Indija je odbila zahtjev, ali ostavila je mogućnost da UN otvori raspravu o tim pitanjima te da se u nju uključe znanstvenici. Sejšeli su poduprli prijedlog Grenade, a dvije organizacije - Međunarodna organizacija civilne avijacije i UNESCO - odgovorile su da “nemaju komentara”.


Država Grenada je u povodu svojih političkih inicijativa o NLO-ima unutar Ujedinjenih naroda pokrenula tiskanje serije poštanskih maraka na tu temu

Grenada je tijekom 33. sjednice pokrenula novi niz pritisaka. Ovoga puta Gairy je doveo skupinu priznatih stručnjaka koji su 27. studenoga 1978. svjedočili pred Posebnim političkim odborom. Osim Gairyja, na saslušanjima su svoje mišljenje i zaključke iznijeli dr. J. Allen Hynek, francuski istraživač NLO-a Jacques Vallee te nuklearni fizičar Stanton Friedman. Svoj iskaz dao je i pričuvni potporučnik američke vojske Lawrence Coyne, koji je govorio o svom incidentu kada se NLO 18. listopada 1973. u Ohiju gotovo sudario s helikopterom. Predstavljen je i niz snimaka NLO-a iz Centra za proučavanje NLO-a (CUFOS). Na kraju je pročitano pismo potpore astronauta Gordona Coopera koji je podupirao osnivanje UN-ova tijela za proučavanje NLO-a.

A 18. prosinca 1978. godine odluka “33/424” preimenovana je u odluku “33/426”, koja je potvrdila sugestije Grenade. Glavna skupština UN-a “pozvala je zainteresirane države da poduzmu potrebne akcije u formiranju znanstvenih odbora u svrhu proučavanja izvanzemaljskog života i fenomena NLO-a”. O svim poduzetim akcijama i rezultatima trebalo je obavještavati glavnog tajnika.

Čiča-miča...
No, 1979. godine u Grenadi je izveden državni udar. Nova, ljevičarska vlada Grenade pokrenula je kampanju za Gairyjevo diskreditiranje prikazujući ga kao osobu koja vjeruje u “crnu magiju” i “leteće tanjure”. Politički preokret u Grenadi zaustavio je napore da se pitanje fenomena NLO-a podigne na svjetsku razinu pa rezolucija “33/426” nikada nije zaživjela u praksi. Ni jedan državnik nije ponovno pokrenuo pitanje o NLO-ima pred Glavnom skupštinom UN-a.


'Povijesni govor' pred UN-om

“Gospodine predsjedajući, postoji jedan fenomen svjetskih razmjera. Da nije tako, danas se ne bih obraćao ni vama, a ni ostalim predstavnicima zemalja širom svijeta. Djelokrug i omjer tog fenomena uglavnom nije priznat. No, on je toliko neobičan za naš svakodnevni život da ga konstantno ismijavaju pojedinci i organizacije zbog potpune neinformiranosti o činjenicama. Usprkos svemu, fenomen je ustrajan. Usprkos svemu, on ne opada - iako su u početku mnogi smatrali da je riječ samo o hiru. Umjesto toga, fenomen je dotaknuo živote rastućeg broja ljudi širom svijeta. Govorim, dakako, o fenomenu NLO-a..., neidentificiranih letećih objekata.” Dr. J. Allen Hynek pred skupom Ujedinjenih naroda, 27. studenoga 1978.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije