Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unosan nelegalan posao

Varga lažirao i SMS prepisku Plenkovića i Dalić za Todorića?

ivica todorić
Foto: AFP
24.09.2018.
u 06:41

“Istražuju te, brzo uništi sve dokaze!”, rečeno je u četvrtak navečer u telefonsku slušalicu Franji Vargi (36)

Taj informatičar iz Belišća radio je svojedobno u policiji pa očito ima prijatelja među bivšim kolegama ili u krugovima bliskim istrazi koji ga je upozorio da je pod povećalom PNUSKOK-a i USKOK-a. No, tko god to bio, nije baš dobro promislio o svome potezu jer ga inače ne bi nazvao telefonom zato što istražitelji telefone prisluškuju.

Upozoren da ga prati policija

Franjo Varga je tada, sumnjiče ga, baš izrađivao lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji će odlučivati o žalbi Zdravka Mamića na osuđujuću presudu. Zdravko Mamić osuđen je u lipnju u Osijeku, podsjetimo, na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja više milijuna kuna iz Dinama. Varga je stoga pripremao, sumnja se, lažne dokumente koji bi trebali Mamiću pomoći u žalbenom postupku. Nije mu to bio prvi takav posao.

Naime, večer prije objave osječke presude, Mamić je u medijima mahao s navodnom SMS prepiskom između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca u Osijeku. Cvitan je, ustvrdio je tada Mamić, “reketario osječke suce” kako bi proglasili krivima njega, njegova brata Zorana te Damira Vrbanovića i Milana Pernara. Istraga vezana uz te tvrdnje kojima je Mamić pokušao utjecati na pravosuđe odvela je USKOK do Franje Varge.

>> Pogledajte konferenciju za medije Zdravka Mamića i navodnih SMS-ova Dinka Cvitana i osječkog suca

Istražitelji su već dulje pratili svaki njegov korak i baš u četvrtak dopodne donesena je odluka o proširenju dokaznih radnji. Iste je večeri i zazvonio telefon Vargi, kako bi ga se upozorilo da mu je policija za petama. Istražitelji su čuli taj razgovor, a to je značilo da odmah, još te noći, moraju u akciju.

Policijske ekipe ubrzo su pokucale na vrata Franje Varge u Belišću, pretresle mu stan i automobil te zaplijenile računala. Prije nego što je policija stigla, Varga je uspio uništiti dio dokaza, no nije imao vremena zamesti sve tragove koji ga povezuju sa Zdravkom Mamićem, ali navodno i s još jednim zvučnim bjeguncem od hrvatskog pravosuđa – Ivicom Todorićem.

– Onaj tko mu je dojavio da uništi dokaze, morat će odgovarati, da se napokon zaustavi curenje informacija! Riječ je o kaznenom djelu odavanja službene tajne i zloporabi položaja – komentiraju u krugovima bliskima istrazi.

>> Pogledajte kako Zdravko Mamić pokazuje navodnu prepisku Dinka Cvitana i osječkog suca

Varga je uhićen i protiv njega pokrenuta je istraga zbog kreiranja lažne prepiske u slučaju Mamić. No, u USKOK-ovu rješenju o provođenju istrage navodi se da ga se sumnjiči da je od veljače do 20. rujna na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu SMS korespondenciju i druge dokumente “s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke”. S obzirom na to da je akcija prisilno i naprasno prekinuta jer je u nju “provaljeno”, s tom formulacijom USKOK si je otvorio put prema proširenju istrage i u slučaju Ivice Todorića. Sumnja se, naime, da je Varga lažirao i SMS prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Ivica Todorić medijima je u svibnju ustvrdio da je 15-ak stranica navodne konverzacije između Plenkovića i Dalić dobio poštom na svoju londonsku adresu te da je “pošiljku” poslao DORH-u i Ivanu Zvonimiru Čičku u Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava. Sličnu je priču plasirao i Mamić nekoliko tjedana kasnije.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Priznao dio optužbi

Franjo Varga priznao je na ispitivanju u USKOK-u dio onoga za što ga se sumnjiči, a spominjao je poimence i Todorića i Mamića. Ispričao je da se sastao sa Zdravkom Mamićem te da je više puta s njim komunicirao. Viđao se, ustvrdio je, i s više osoba povezanih s Mamićem. Priznao je i da je za lažne dokumente koji su trebali poslužiti Mamiću u sudskom postupku primio novac. Navodno je riječ o stotinama tisuća kuna.

Franji Vargi u petak je određeno mjesec dana istražnog zatvora. Protiv njega je još prije nekoliko godina podignuta optužnica na sudu u Splitu zbog krivotvorenja isprava, no još nije izrečena presuda.

>> Pogledajte što je Ivica Todorić rekao u Londonu o progonu 

 

Komentara 117

Avatar nisam_robot
nisam_robot
09:11 24.09.2018.

Ipak mislim da je veci kriminal u nasemu sudstvu odnosno tuziteljstvu. Sve se filtrira kroz ideoloski filter. Ako nisi izraziti jugofil nadrljao si. Ako vices Tito partija ili Bozepravde onda ti nitko nece nista stogod uradio.

DU
Deleted user
08:57 24.09.2018.

Pita li se itko kako službe mogu prihvatiti te dokaze i kako to da se prije pojave u medijima kao istina.

BR
brojevi
08:53 24.09.2018.

I mislio sam da su posrijedi podvale i deziformacije u novom tehnološkom ruhu kako bi "gospodari" javnog mijenja i pojedih političkih interesnih grupacija opetovano skrenuli RH na njezinom putu ka boljitku i prosperitetu. Ne razumijem dobronamjerne građane koji nasjedaju naa ove podvale i laži jer upravo je nevjerojatno da se pojavljuju u trenucima sloma komunističke paradigme, gospodarsko-kriminalnog miljea i njihovih koordinatora u DORH-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije