Naslovnica Vijesti Svijet

Uhićen umirovljeni general Armije BiH zbog sumnje za ratni zločin

Osumnjičen je da je kao zapovjednik 4. korpusa Armije BiH u proljeće 1995. izdao nalog topništvu za neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik
05. prosinca 2018. u 11:15 7 komentara 661 prikaza
SIPA
Foto: Zvonimir Ćorić/Večernji list/PIXSELL

Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković uhićen je u srijedu u Sarajevu pod sumnjom da je počinio ratne zločine, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Joso Kovačević NEDOSTUPAN PRAVOSUĐU Podignuta kaznena prijava: Osumnjičen da je 1991. likvidirao zarobljenike pripadnike HV-a

Drekovića (62) su uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i nakon toga je priveden u državno tužiteljstvo koje ga tereti za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti počinjene na području općine Kalinovik.

Osumnjičen je da je kao zapovjednik 4. korpusa Armije BiH u proljeće 1995. izdao nalog topništvu za neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik. U topničkim napadima počinjenim u svibnju i lipnju, kako navode iz državnog tužiteljstva, ubijeno je 15-ogodišnje dijete, a veći broj djece i odraslih civila je ranjen te je prouzročeno veliko materijalno razaranje.

U Tužiteljstvu BiH ocjenjuju kako je Dreković ovime prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

Naser Orić PONOVLJENI POSTUPAK Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin

Dreković je odmah na početku rata u BiH postao zapovjednik obrane bihaćkog područja i prvi zapovjednik 5. korpusa Armije BiH koji je tamo nešto kasnije formiran.

Nakon toga je 1994. godine premješten na dužnost zapovjednika 4. korpusa zaduženog za područje Hercegovine.

Umirovljen je 1997. u činu general-bojnika, a nakon rata bio je na dužnosti savjetnika u vladi Federacije BiH.

>> Slobodan Praljak - specijal o presudi i samoubojstvu

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • dalibla:

    Samo su svi, i srbi i muslimani mogli ubijati hrvate nekažnjeno.Za Škabrnju nitko za Bugojno i Travnik nitko...

  • ujo41:

    sjećam se početka rata u bosni- hrpa bosanaca na nekom trgu u sarajevu urla hoćemo jna i ne dajte da hrvatska i slovenija ruše jugoslaviju i što bosanci tražili to i dobili - jna...hahahahhaha

  • Agricola:

    Opet za zločin nad Srbima. A za muslimanski genocid nad Hrvatima srednje Bosne nitko ne odgovara. Samo u Travniku muslimani su ubili više Hrvata nego HVO muslimana u čitavom tom ratu.