Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTUPAN PRAVOSUĐU

Podignuta kaznena prijava: Osumnjičen da je 1991. likvidirao zarobljenike pripadnike HV-a

Joso Kovačević
Foto: Večernji list
1/5
04.12.2018.
u 13:14

Kaznena prijava za ovaj ratni zločin podignuta je i protiv dvojice pripadnika vojne policije čiji je identitet utvrđen, ali su također nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Joso Kovačević (70) iz Gline, koji danas živi u Srbiji te je nedostupan hrvatskom pravosuđu, osumnjičen je za još jedan ratni zločin počinjen na Banovini tijekom 1991. godine.

Sisačka policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog likvidacije četvorice hrvatskih zarobljenih pripadnika hrvatske vojske, koji su 20. rujna 1991. ubijeni na brdu Pogledić iznad Gline te tamo pokopani i 1996. godine ekshumirani iz masovne grobnice.

Josu Kovačevića se sumnjiči da je, kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, bio ovlašten postupati prema zarobljenim pripadnicima hrvatske vojske i policije, kao i zapovijedati Vojnoj policiji.

Koristeći te ovlasti i pod izlikom da ih vodi u zatvor u Knin, izveo je iz Kazneno-popravnog doma Glina četvoricu zarobljenih pripadnika hrvatske vojske s područja Gline; 46-godišnjeg Janka Kaurića, 57-godišnjeg Antu Žužića te oca i sina Milana (62) i Borislava Litrića (37). Prema unaprijed stvorenom planu, a radi osvete zbog pogibije tri pripadnika TO Glina u Donjem Selištu, umjesto u Knin odveo ih je na brdo Pogledić u Glini te kršeći pravila međunarodnog prava, zapovjedio dvojici pripadnika Vojne policije TO Glina, tada starih 33 i 37 godina te drugim za sada nepoznatim pripadnicima da usmrte dovedene ratne zarobljenike, što su oni učinili hicima iz vatrenog oružja.

Kaznena prijava za ovaj ratni zločin podignuta je i protiv dvojice pripadnika vojne policije čiji je identitet utvrđen, ali su također nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Za svima njima je raspisana tjeralica dok je protiv Jose Kovačevića, Hrvata po nacionalnosti rodom iz Strizivojne, na snazi otprije međunarodna tjeralica. Naime, protiv njega je 2010. godine, zajedno s još četiri osobe, podignuta optužnica za cijeli niz zločina na glinskom i petrinjskom području. Optužen je da je, kao zapovjednik Izviđačko-diverzantske grupe (IDG), naredio upade na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom i likvidaciju zatečenih civila, pa su tako pripadnici njegove postrojbe u listopadu 1991. u Novom Selu Glinskom usmrtili 32 civila, u Marinbrodu tri osobe, u Gorama četiri, te u Jukincu jednu civilnu osobu, a 16. prosinca 1991. u Joševici usmrtili 21 civilnu osobu, a jednu teško ozlijedili. Tadašnjom ga se optužnicom tereti i da je dolazio u KPD Glina, gdje je premlaćivao i zlostavljao ratne zarobljenike.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar MK
MK
13:28 04.12.2018.

...20. rujna 1991. ubijeni na brdu Pogledić iznad Gline te tamo pokopani i 1996. godine ekshumirani iz masovne grobnice. A je li je "Dokumenta" o tome nesto "dokumentirala" ili su samo izmisljali navodne zlocine u Oluji? E moj narode kroz sto smo prolazili - a kroz sto i sada prolazimo!

Avatar Le-Freak
Le-Freak
13:38 04.12.2018.

Pogledajte tko se krije iza nicka "binki" i "nogogaz". Siguran sam da su i to neki Kovacevic Jose.

DU
Deleted user
13:49 04.12.2018.

Ovo bi bilo smiješno da nije tragično. Nedostupni, koje gluposti. Židovi su lovili naciste po cijelom svijetu , dovodili ih u Izrael i i sudili im. Naši nisu u stanju prebaciti ih iz Srbie ili BiH za Hrvatsku i suditi im. Tako prolaze nekažnjeni !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije