Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podignuta kaznena prijava: Osumnjičen da je 1991. likvidirao zarobljenike pripadnike HV-a

Kaznena prijava za ovaj ratni zločin podignuta je i protiv dvojice pripadnika vojne policije čiji je identitet utvrđen, ali su također nedostupni hrvatskom pravosuđu.
04. prosinca 2018. u 13:14 25 komentara 3046 prikaza
Joso Kovačević
Foto: Večernji list
Pogledajte galeriju 1/5

Joso Kovačević (70) iz Gline, koji danas živi u Srbiji te je nedostupan hrvatskom pravosuđu, osumnjičen je za još jedan ratni zločin počinjen na Banovini tijekom 1991. godine.

Borislav Đukić Ratni zločin Naredio miniranje brane Peruća: Bivši general JNA dobio 9 godina zatvora

Sisačka policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog likvidacije četvorice hrvatskih zarobljenih pripadnika hrvatske vojske, koji su 20. rujna 1991. ubijeni na brdu Pogledić iznad Gline te tamo pokopani i 1996. godine ekshumirani iz masovne grobnice.

Josu Kovačevića se sumnjiči da je, kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, bio ovlašten postupati prema zarobljenim pripadnicima hrvatske vojske i policije, kao i zapovijedati Vojnoj policiji.

DORH Pukovnik 'krajinske vojske' Dragan Harambašić pod istragom zbog ratnog zločina na drniškom području

Koristeći te ovlasti i pod izlikom da ih vodi u zatvor u Knin, izveo je iz Kazneno-popravnog doma Glina četvoricu zarobljenih pripadnika hrvatske vojske s područja Gline; 46-godišnjeg Janka Kaurića, 57-godišnjeg Antu Žužića te oca i sina Milana (62) i Borislava Litrića (37). Prema unaprijed stvorenom planu, a radi osvete zbog pogibije tri pripadnika TO Glina u Donjem Selištu, umjesto u Knin odveo ih je na brdo Pogledić u Glini te kršeći pravila međunarodnog prava, zapovjedio dvojici pripadnika Vojne policije TO Glina, tada starih 33 i 37 godina te drugim za sada nepoznatim pripadnicima da usmrte dovedene ratne zarobljenike, što su oni učinili hicima iz vatrenog oružja.

Kaznena prijava za ovaj ratni zločin podignuta je i protiv dvojice pripadnika vojne policije čiji je identitet utvrđen, ali su također nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Obljetnica u Škabrnji Obilježavanje stradanja Ratko Mladić nikad nije odgovarao za ratni zločin u Škabrnji

Za svima njima je raspisana tjeralica dok je protiv Jose Kovačevića, Hrvata po nacionalnosti rodom iz Strizivojne, na snazi otprije međunarodna tjeralica. Naime, protiv njega je 2010. godine, zajedno s još četiri osobe, podignuta optužnica za cijeli niz zločina na glinskom i petrinjskom području. Optužen je da je, kao zapovjednik Izviđačko-diverzantske grupe (IDG), naredio upade na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom i likvidaciju zatečenih civila, pa su tako pripadnici njegove postrojbe u listopadu 1991. u Novom Selu Glinskom usmrtili 32 civila, u Marinbrodu tri osobe, u Gorama četiri, te u Jukincu jednu civilnu osobu, a 16. prosinca 1991. u Joševici usmrtili 21 civilnu osobu, a jednu teško ozlijedili. Tadašnjom ga se optužnicom tereti i da je dolazio u KPD Glina, gdje je premlaćivao i zlostavljao ratne zarobljenike.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar MK
  MK:

  ...20. rujna 1991. ubijeni na brdu Pogledić iznad Gline te tamo pokopani i 1996. godine ekshumirani iz masovne grobnice. A je li je "Dokumenta" o tome nesto "dokumentirala" ili su samo izmisljali navodne zlocine u Oluji? E moj narode kroz ... prikaži još! sto smo prolazili - a kroz sto i sada prolazimo!

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Pogledajte tko se krije iza nicka "binki" i "nogogaz". Siguran sam da su i to neki Kovacevic Jose.

 • Avatar velebit15
  velebit15:

  Ovo bi bilo smiješno da nije tragično. Nedostupni, koje gluposti. Židovi su lovili naciste po cijelom svijetu , dovodili ih u Izrael i i sudili im. Naši nisu u stanju prebaciti ih iz Srbie ili BiH za Hrvatsku i suditi ... prikaži još! im. Tako prolaze nekažnjeni !!!!