Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

Ugostitelji na mukama zbog odluka Stožera: Ne daju nam kredite, ukidamo plaćanje karticama

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
09.10.2020.
u 10:29

Ugostitelji su u Zagrebu na sat vremena zatvorili lokale, najavili daljnje mjere

Na dug ni kiflu. Ne daju im banke, govore nam tako zaposleni u ugostiteljstvu, kredite, a dopuštene minuse “režu” jer konobari, kuhari, spremačice, recepcioneri rizična su im skupina. Više od pedeset posto pao je promet u ugostiteljstvu od početka pandemije, objasnio je jučer predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak, a nastavi li se taj trend, 30 tisuća, od 65 tisuća zaposlenih u spomenutom sektoru, završit će na ulici.

Prvo žele dijalog

Ne doslovno, procjene su udruge, u kojoj kažu da će trećina otići u inozemstvo, trećina naći posao u drugoj branši, dok će se trećina naći na ulici.

– Slijedi nam krvavih sedam mjeseci – objašnjavao je jučer Marin Medak dvije minute do podneva na Cvjetnom trgu u Zagrebu, gdje se jučer na sat vremena piće nije moglo popiti, a ni ručati u 2500 objekata.

Tihi je to prosvjed održan već u Istri, Dalmaciji, u Bjelovaru, jučer i u Samoboru, kojim ugostitelji žele apelirati na Vladu za pomoć pri teškom stanju zbog korone.

– Vrata su nam zatvorena u svim komercijalnim bankama, kredit ne može dobiti ni jedan ugostitelj. Ali država se zadužiti može, odnosno Hamag-Bicro kreditima mogao bi se riješiti cijeli problem. Od tri do četiri milijarde kuna za 15-20 tisuća subjekata, koji onda mogu preživjeti idućih šest-sedam mjeseci. Ti su krediti izvanredni, oni su za obrtna sredstva i za plaće radnicima i onda nema spirale propadanja – kazao je Medak koji je, u ime ugostitelja, od Vlade zatražio i stopu PDV-a od 10 posto na hranu te obustavu plaćanja PDV-a do 1. ožujka sljedeće godine.

Osobne zadužnice za oslobođenje od PDV-a potpisivali bi djelatnici u ugostiteljstvu, kako bi kasnije mogli nastaviti s normalnim radom. Nisu to nerealni zahtjevi – rekao nam je jučer Medak, kojeg smo pitali i prijavljuju li mu konobari pojedinačno probleme s bankama.

– Bilo je slučajeva, iz Dubrovnika, Bjelovara. Ne znam zašto, ne mogu shvatiti da komercijalne banke, koje na računima imaju po trideset milijardi kuna, ne mogu nama pomoći kreditima – kaže Marin Medak, a mi pitamo što nakon akcija “Dva do 12”, koje će se, zatvaranjem kafića na sat vremena, nastaviti po cijeloj Hrvatskoj.

VEČERNJI TV Marin Medak: Ako ne umremo od koronavirusa umrijet ćemo od gladi

– Željeli smo najprije razgovarati, uspostaviti dijalog s Nacionalnim stožerom pa onda i s Vladom. Nadamo se da ćemo to uspjeti jer ne bismo željeli u radikalne mjere. Zato i ne izlazimo na ulice, već pokušavamo ovako, da ljudi, a i resorni ministri vide da nam zaista nije lako – kaže predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, a mi pitamo jesu li “radikalne mjere” nemogućnost plaćanja bankovnim karticama u ugostiteljskim objektima što je, doznajemo, bio prijedlog pojedinih cehova.

– Razgovaralo se o tome, ali ne bismo brzali. Kao opcija, odbijanje bankovnih kartica kao sredstvo plaćanja jest na stolu. Međutim, ponavljam, želimo dijalog – govori Medak, a slično nam govore i drugi ugostitelji.

Najgore bi bilo, kažu, da se njihovi problemi lome na leđima klijenata, odnosno gostiju, onih koji su im glavna podrška na tom “putu prema dolje”, koji je počeo lockdownom u ožujku.

– Situacija je takva da probleme nemaju isključivo vlasnici pojedinih lokala, koji ni sami ne znaju kako će se iz svega izvući, već i sami radnici. Primjerice, jedan od naših konobara htio je nenamjenski kredit za popravak automobila. Plaća mu je u redu i po svim bi kriterijima on svoj auto preksutra mogao popraviti, ali banka mu jednostavno zajam ne da. Radi u rizičnom sektoru – govore nam u Udruženju ugostitelja Zagreb pri Obrtničkoj komori Zagreb.

Pregovori sa Stožerom

Podsjetimo, u ugostiteljskim objektima uskoro bi se trebala uvesti mjera obveznog nošenja zaštitne maske, koju bi gosti skinuti mogli samo kad su za svojim stolom, odnosno dužni bi je bili nositi pri ulasku i izlasku iz lokala, pri dizanju od stola i odlasku u toalet. Ugostitelji se, kažu nam, boje da će im ova mjera još više smanjiti promet, ali trenutačno su u pregovorima s Nacionalnim stožerom o načinu kako bi implementacija tog novog normalnog trebala izgledati.

 

Ključne riječi

Komentara 6

ST
stefj
11:45 09.10.2020.

Smanjenje PDV-a je jedna mjera za očuvanje poslovanja, tim mjerama su pribjegla sve razvijenije ekonomije. Mada kod nas to nikada ne funkcionira, nikada se nismo ugledali na uspješnije zemlje, na kvalitetne reforme. Uvijek je bilo da take nešto nije primjenjivo kod nas... Budući da nije, sada smo na dnu EU-a i dalje padamo i dalje se standard samo udaljuje od prosjeka EU-a... Ja ne vidim što drugo ugostitelji i birtijaši mogu napraviti, osim spašavati vlastitu kožu, zatvoriti i otpustiti ljude, rasprodati sve i to je to. Ili preći u ilegalu, pa dok ide, ide... Zapravo cijeli taj privatni sektor kod nas liči na gerilu, negdje 97% privatnog sektora. Rade, bolje reći, bore se, dok ih ne ulove, a onda je gotovo...

KO
Korumpirani
19:38 09.10.2020.

Daj se pozatvarajte svi,budemo pili i jeli po klubovima ,jeftinije je

TO
Tonto
21:38 09.10.2020.

Kafići bez ventilacije, Ustajao zrak vjerovatno pun virusa. Konobari s starom i prljavo krpom brišu stolove, a trebali bi alkoholom. Stolovi su razmaknute, ali kad sjednemo na stolice svaki zauzme po 70 cm te se tako reći dodirujemo. Za krajj - učestalo naplaćuju bez pravovaljanih računa, a kmeče kako nema (registrirano) prometa. Ja bi njih sve pozatvarao. Neka si nađu novi posao. Kao što su našli mnogi radnici propalih firmi i zanimanja koja su izumrla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije