Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Udrugu Vita terete da obavlja neregistriranu djelatnost, a postoji da bi zbrinjavala i udomljavala napuštene životinje

Na prijave koje sam podnosila inspekciji nisam nikad dobila ni odgovore, a ja ću morati dokazivati da ne trebam imati sklonište, iako to jasno piše u zakonu, kaže predsjednica Udruge
28. srpnja 2019. u 10:21 0 komentara 2473 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/3

Kad je tog dana stigla kući, Vedrana Ožegović u svom dvorištu u Velikom Trgovišću zatekla je veterinarsku inspektoricu i komunalnu redarku. Uz to što se nisu ni javile da dolaze, nikog nisu ni pitale smiju li ući.

– Moji su ih ugledali kad su već obilazile dvorište i fotografirale pse, a meni su rekle da su stigle jer sam prijavljena da imam puno pasa i da žive u lošim uvjetima. Inspektorica se nije ni identificirala kao službena osoba. Tada su otišle, a drugog dana stigla je samo inspektorica. Odmah mi je rekla da će biti problema jer držim pse, a nemam sklonište. Ignorirala je kad sam joj rekla da po Zakonu i ne moram imati sklonište – priča nam V. Ožegović. Dodaje kako ju je nadležna inspektorica pozvala u svoj ured da potpiše zapisnik, što je odbila. Osim najave podizanja optužnog prijedloga jer drži životinje za udomljavanje u uvjetima koji ne udovoljavaju čl. 61 Zakona o zaštiti životinja, nema sklonište, inspektorica je navela i optužni prijedlog zbog dvije udomljene životinje koje nisu odjavljene – jednoj je bila vlasnica sama, a druga je bila čipirana na Udrugu za zaštitu životinja Vita, čija je ona predsjednica.

– Znam tko i što stoji iza ove prijave. Ja sam inspekciji prijavljivala zapostavljanje i ugrožavanje života životinja, od njih nikada nisam dobila niti odgovor, a ne da su išli u nadzor. U mojem dvorištu je 10 pasa, od toga su tri moja, a za udomljavanje ih je sedam. Žive s nama u kući, svi su čipirani i cijepljeni, i protiv zaraznih bolesti, a očišćeni su i od unutarnjih i vanjskih parazita. Nedavno sam usred noći pokupila i sama zbrinula ranjenog psa. Nitko mi se nije javljao na pozive, o tome sam obavijestila i sklonište. A inspektorica mi je rekla da sam trebala psa ostaviti na cesti jer to nije moj posao – priča nam volonterka.

Zbog sumnje u pristranost i neobjektivnost inspektorice zatražila je novi inspekcijski nadzor. Je li on u planu, upitali smo Državni inspektorat. Zanimalo nas je i zašto inspektorica najavljuje optužni prijedlog po čl. 61, jer dvorište nije odobreno sklonište, kad nema više od devet životinja za udomljavanje. Upitali smo ih i zašto se volonterku kažnjava zbog dvije životinje koje nisu odjavljene, iako se zna gdje su udomljene i postoje i dokazi za to, kad u postupku odjave ne sudjeluje samo ona. Zanimalo nas je, naime, jesu li neupitno utvrdili da je baš ona kriva i kako to da se volontere odmah kažnjava, a nema opomene kakva se izriče jedinicama lokalne samouprave, kao recimo Općini Pribislavec koja je udomila psa na ulici, a ne prema Zakonu?

općina pribislavec Napušteno štene ostavili u susjednoj općini, inspekcija ih samo oštro upozorila jer su to prvi put napravili

Iz Državnog inspektorata odgovaraju nam kako se inspekcijski nadzori u pravilu provode nenajavljeno, a posebno ako se sumnja u počinjenje prekršajnih djela kako se ne bi dogodilo da prekršitelji prikriju dokaze koji se prikupljaju u dokaznom postupku.

– Temeljem zaprimljene predstavke kojom se tereti navedena Udruga, obiđena je lokacija držanja životinja u Velikom Trgovišću. Nadzor nije obavljen prvi dan, kada je lokacija obiđena, već u dogovoru s predsjednicom Udruge sljedeći dan. Utvrđeno je postupanje Udruge protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja, s obzirom na to da je Udruga obavljala djelatnost zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja kojim se uređuje djelatnost skloništa i odredbama Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, čime je počinjen prekršaj za koji će biti pokrenut prekršajni postupak. Osnova za pokretanje prekršajnog postupka je obavljanje neregistrirane djelatnosti zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja te udomljavanja pasa bez provedbe propisanih veterinarsko zdravstvenih pregleda prema udomiteljima, čime se može ugroziti zdravlje udomitelja i njihove djece – kažu iz Državnog inspektorata i dodaju kako je predsjednici Udruge uručena obavijest o počinjenom prekršaju.

Na pitanje hoće li biti novog nadzora nisu nam odgovorili, ali  doznajemo da je on ipak proveden. No, ništa novo nije se dogodilo, jer iako je volonterki rečeno da sklonište ne mora imati provest će se sve što je inspektorica napisala u obavijesti. Volonterka Vedrana Ožegović, predsjednica Udruge, očito je, na sudu će morati dokazivati da u njezinom dvorištu nema više od devet životinja za udomljavanje, za što prema Zakonu o zaštiti životinja ne mora imati ni ugovor sa skloništem, a ne registrirano sklonište. Jednako tako, morat će dokazivati da se ne bavi neregistriranom djelatnošću, jer Udruga između ostalog postoji da bi zbrinula i udomila napuštene životinje. Ako to ne radi, koja joj je svrha postojanja? Sve te životinje zbrinuli su volonteri, uz pomoć ljudi kojima je stalo, a sad bi zbog toga trebali platiti i kaznu. Za to vrijeme, kaže vlonterka, njezina općina Veliko Trgovišće na sve načine izbjegava zakonsku obvezu zbrinjavanje napuštenih životinja. Ali Općinu zbog toga nitko do sada nije niti opomenuo, a kamo li kaznio.

velika gorica Pas nije zanemaren ni zlostavljan, kažu komunalni redar i veterinarski inspektor Misterij Tko je i gdje odveo dva psa iz dvorišta u Oprtlju?
Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.