Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Udruge za Hrvatsku bez pasa na lancu: Vezani su 10, 15 godina na iste te lančuge da bi umrli u tom istom blatu

Traže hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu
26. veljače 2021. u 13:19 23 komentara 7466 prikaza
ekoloski incident
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Tri najveće udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj - Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec i Udruga Pobjede, kao i druge članice Mreže za zaštitu životinja, pokrenule su nacionalnu kampanju "Za Hrvatsku bez pasa na lancu".

Posljedice potresa u selu Majska Poljana gdje su? U Dumovcu i 15 pasa iz Banovine, neki ljubimci još nisu pronađeni

Traže hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu. - Pse nazivamo najboljim čovjekovim prijateljem, a osuđujemo ih na ropstvo, na život u radijusu od nekoliko metara. Oni, koji po svojoj naravi vole slobodu više nego ljudi, kojima je priroda trčati, njuškati, istraživati, vezani su 10, 15 godina na iste te lančuge da bi umrli u tom istom blatu, poput psa Bobija iz okolice Petrinje koji je umirao u agoniji danima dok ga nisu spasili volonteri tek toliko da umre na toplom i uz ljudski dodir i utjehu - kažu aktivisti iz čakovečkog skloništa Prijatelji.

KUĆNI LJUBIMCI Dirljivi trenuci iz Petrinje: Psi su pobjegli nakon potresa, nekoliko ih je uspjelo pronaći vlasnike

- Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo - napominju u udruzi Prijatelji životinja. Organizirano je online potpisivanje peticije na stranici www.zabranimolanac.net, kojom se traži hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja i potpuna zabrana držanja pasa na lancu.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Stipan Javor mučenik
  Stipan Javor mučenik:

  Podržavam udruge, ali svojom imovinon neka jamče svaki ugriz ili napad životinja. U cijelom zapadnom svijetu psi se drže na lancu i s brnjicom u šetnji jer nitko ne odgovara za izgrižene djecu i ljude.

 • Dino123:

  Sterilizacija svih pasa bez papira,za 10 godina neće više biti pasa na lancima, u azilima, lutalica. Ako netko plati psa 1000e ili 2000e taj će ga i voljeti.Dovoljno je pogledati njuškalo i oglase za tzv. čistokrvne pse bez papira, pse ... prikaži još! štancaju i boli ih briga.Nabavljati pse od uzgajivača koji znaju šta rade i vole svoje životinje, a onda ih prodaju uz provjeru doma u koji idu i potpisivanje ugovora.Nikakve akcije udomljavanja pasa iz azila, a seljačune ih na lancima kote,sve bez papira sterilizirati.

 • ante433:

  Od kad je vijeka i svijeta uvijek jse znalo gdje je psu mjesto, a od kad jedete iz istog tanjura spavate na istom krevetu ljubite ga kao dijete od tad i jest sve naopako na ovom svijetu