Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje su?

U Dumovcu i 15 pasa iz Banovine, neki ljubimci još nisu pronađeni

Posljedice potresa u selu Majska Poljana
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
08.01.2021.
u 14:33

Dio životinja, tvrde stanovnici, nakon potresa je – ukraden, među njima i akita inu Hatchi čiji vlasnici nude nagradu od 1000 eura za informaciju o njemu

Ni potres nije bio jači od ljubavi Medene spram svojih ljudi. Nakon što je pod ruševinama kuće u Majskim Poljanama poginuo njen čovjek, ona je poput počasne straže ostala čuvati ono što je ostalo od njihova doma. Fotografija pekinezerice Medene obišla je svijet i postala jedan od simbola stradanja koje je u potresu magnitude 6,2 Richtera pretrpjelo stanovništvo Banovine. A onda je nestala bez traga. Shrvana obitelj molila je da im vrate psića, društvenim mrežama kružile su kojekakve informacije, no brzo je pronađena na radost svojih vlasnika. Hachi, petogodišnji akita inu iz Petrinje i njegova obitelj nisu bili te sreće. Od potresa je prošlo deset dana, a o Hachiju nemaju nikakvu informaciju.

Nestaju čistokrvne vrste

– Nitko ne zna gdje je. Potresi ne prestaju i već smo psihički iscrpljeni od svega. Da je Hachi s nama, bilo bi nam lakše. Najteže mi je što svome dvogodišnjem sinu Leonu ne mogu objasniti gdje je, a svaki dan me ispituje – kroz suze nam govori Hachijeva vlasnica Larisa Bosnić Kovačević. Traže ga od prvog dana, za bilo kakvu informaciju nude i nagradu od 1000 eura, no sve što su dobili lažne su dojave i pokušaji iznude.

– Pretpostavljamo da je ukraden. Znamo za još nekoliko slučajeva nestanka čistokrvnih pasa u Petrinji, a nestali su i drugi psi. U centru je bilo i dosta lutalica. Nakon potresa izgubio im se svaki trag – govori nam Hachijeva vlasnica. Zahvalna je svima koji su se angažirali da joj pomognu, no ističe i kako nitko nema informacija o volonterima koji su zbrinjavali pse u prvim danima nakon potresa. A bilo ih je iz cijele Hrvatske, ponajviše iz Zagreba.

– Nisam sigurna da su baš svi došli pomoći. Svaka druga registracija prvih dana bila je strana pa se bojimo da je Hachi završio u inozemstvu – govori nam Larisa. Njena kuća nastradala je u potresu, no svakodnevno je posjećuje u nadi da će se Hachi vratiti. Da je na terenu nakon potresa bilo kaotično, potvrđuje nam i Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta i Azila Dumovec u kojem se trenutačno nalazi 15 pasa s pogođenih područja.

Ide i akcija kastracije

– Bilo je svega. Pojedinci su ulazili u dvorišta i kritizirali ljude umjesto da im pomognu. Meliti Madžo koja vodi azil u Sisku uzeli su s lanca turskog kangala koji je u toj situaciji morao biti vezan. Dio takvih “volontera” samo je otežavao posao – navodi Skok.

Naglašava i da postoji zakonska obaveza da se svakog spašenog psa prijavi u upisnik Ministarstva poljoprivrede, što mnogi nisu učinili, ali ističe i da na terenu ima predivnih volontera koji od prvog dana na pravi način pomažu životinjama. Među njima je i volonterka Noine arke Viktorija Međimorec. Ova skromna udruga preuzela je brigu o 34 psa s pogođenih područja. Prvobitni plan bio je da preuzmu njih deset, no pronašli su i kujice sa štencima koje nisu mogli ostaviti na cjedilu.

03.01.2021., Majske Poljane - U potresu pogodjenom selu, Majskim poljanama puno je porusenih kuca, a sada im vec zbog dugotrajne kise, prijete i poplave. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Psi koje pronalazimo u teškom su stanju. Mršavi su, neuhranjeni i puni parazita, stoga ih najprije liječimo, navikavamo na život u kući pa tek onda udomljavamo, ako vlasnici na to pristanu – govori nam Viktorija. I ona ističe kako se pronađene životinje ne bi smjele samoinicijativno udomljavati.

– Bez obzira na stanje u kojem se pas nalazi, najprije treba kontaktirati vlasnike. Mnogi od njih pristanu da se psima pruži bolja skrb. Nažalost, puno pojedinaca pokupilo je pse ne poštujući zakonski rok od 14 dana koliko vlasnik ima na raspolaganju da se javi bez obzira na to je li životinja čipirana ili nije – ističe ona. Slično misli i Marijeta Vulić iz udruge Mjauk u nevolji.

– Pse koje smo pokupili čipirali smo te ostavili poruke vlasnicima. Žao mi je što je došlo do toga da je dio pasa otuđen i zbog neiskustva pušten s lanca pa su nastradali pod kotačima. Sada je prioritet nahraniti životinje i pružiti im adekvatnu skrb. Kada se situacija malo smiri, u planu nam je akcija kastracije pasa s pogođenih područja, kao i edukacija njihovih vlasnika o pravilnoj skrbi o životinjama – napominje ona. •

Komentara 1

LI
liliZG
14:17 11.01.2021.

svi ti čistokrvni sigurno su već preprodani , žalosno je kako lopine odmah kreću u akciju nakon ovakvih nesreća, kao i u zagrebu nakon potresa kada su harali po centru i praznili stanove iz kojih su vlasnici evakuirani ili otišli....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije