Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na referendum

Udruge: Ponašanje državnih institucija je opasno

ustavni sud
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
06.11.2013.
u 16:27

- Pravo na zaštitu obiteljskog života jedno je od temeljnih ljudskih prava, zajamčeno Ustavom i međunarodnim dokumentima, poručuju iz Udruga.

Lezbiljska udruga Kontra, Udruga Rišpet iz Splita i Ženska mreža Hrvatske reagirali su na postupanje državnih institucija vezano za referendum.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Za vrijeme javne rasprave članovi Vlade i vladajuće stranke u Hrvatskom saboru su kroz svoje izjave pokazali da su svjesni da se pitanja ljudskih prava nikada ne bi trebala odlučivati na referendumu, te da je upravo takvo pitanje koje želi inicijativa «U ime obitelji» staviti na referendum.

Međutim, ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o tome da se ovdje radi o pitanju ljudskih prava.

Jučer u intervjuu za HRT Dnevnik premijer g. Zoran Milanović između ostaloga izjavio je «Ustav je jasan u tome što je dopušteno; dopušteno je sve. Svako referendumsko pitanje je po Ustavu dopušteno. Ovo će biti jedna ružna epizoda. Po prvi i zadnji puta da se ovakav referendum raspisuje.» Premijer je dalje izjavio: «Ići na silu u nekakvim aranžmanima s Ustavnim sudom, ignorirati potpise 700 000 građana s kojima sa ja ne slažem, to smatram da se ne radi.» Premijer je također rekao da će osobno vjerojatno izaći na referendum i glasati protiv.

Upravo je u Hrvatskom saboru gđa. Ingrid Antičević-Marinović izjavila podršku raspisivanju referenduma, u ime vladajuće stranke SDP-a, napominjući da sada građani trebaju zaštiti ljudska prava.

Iz izjave premijera, kao i izjava drugih članova Vlade i vladajuće stranake u Hrvatskom saboru, vidljivo je da su svjesni da se ovdje radi o pitanju temeljnih ljudskih prava.

Međutim, u isto vrijeme državne institucije odbijaju postupati u skladu sa svojim ovlastima kako bi zaštitile ljudska prava od referenduma, te parcijalno tumače Ustav i izjašanjavaju se isključivo o procedurama, a izbjegavaju službeno očitovanje o sadržaju referenduma. Do sada se službeno o ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja nisu očitovali ni Vlada, Hrvatski sabor ni Ustavni sud.

Pučka pravobraniteljica i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknule su u svom priopćenju vezano za referendum kako bi odredba u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca bila protivna člancima 3. i 14. Ustava, te bi predstavljala dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj.

Pravobraniteljice su u jučerašnjem priopćenju posebno naglasile potrebu sagledavanja ustavnog teksta kao cjeline, te podsjetile da se svaka ustavna odredba mora tumačiti u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka koje su temelj za tumačenje samog Ustava.

Pravo na zaštitu obiteljskog života jedno je od temeljnih ljudskih prava, zajamčeno Ustavom i međunarodnim dokumentima. Dužnost državnih institucija je da štite ljudska prava svih svojih građana, osobito ljudska prava pripadnika manjina.

Ocjenjujemo dosadašnje postupanje državnih institucija vezano za ovo pitanje neodgovornim i opasnim.

Još jednom apeliramo na Hrvatski sabor da ne raspiše referendum koji zadire u područje ljudskih prava, odnosno da uputi Ustavnom sudu pitanje vezano za ustavnost sadržaja referendumskog pitanja', navodi se u priopćenju udruga.

Komentara 13

Avatar abakus
abakus
19:19 06.11.2013.

Hajde, napisat ću malo drugačije komentar jer vidim da je iz nekog meni nepoznatog razloga nestao. Dakle: lbtg udruge uporno "zaboravljaju" da je njihov "obiteljski" život već zaštićen kroz instituciju istospolne zajednice (tj. životnog pratnerstva) i da nema nikakvog razloga po pitanju nekih prava da se isti nazove brakom. Inzistiranje na riječi brak stvar je isključivo inata tih udruga i vladajućih koji su mahom liberalne orijentacije jer i jednima i drugima riječ "brak" nešto što žele maksimalno omalovažiti. Ovdje stoga nije riječ o nekom uskraćivanju prava osobama lbgt orijentacije, već je isključivo riječ o nastojanju da institucija i pojam braka zadrži dignitet.

BF
brkonja fra brkati
20:00 06.11.2013.

Njih uopće ne zanima brak kao takav,nego ih zanima kako razoriti tradicionalni heteroseksualni brak,na kojem počiva naša civilizacija.Njihova je agenda destrukcija i uništenje naše kulture, tradicije i civilizacije uopće. Ne vidim razliku između njih i radikalnih ljevičarskih i desničarskih skupina.Netolerantni,agresivnini i naoružani iskrivljenim frazama.

BF
brkonja fra brkati
19:46 06.11.2013.

'Za vrijeme javne rasprave članovi Vlade i vladajuće stranke u Hrvatskom saboru su kroz svoje izjave pokazali da su svjesni da se pitanja ljudskih prava nikada ne bi trebala odlučivati na referendumu, te da je upravo takvo pitanje koje želi inicijativa «U ime obitelji» staviti na referendum. Međutim, ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o tome da se ovdje radi o pitanju ljudskih prava. ************************ Ovi su gori od Goebelsa.Znaju da se ne radi o ljudskim pravima,ali ih briga i nastavljaju lagati, manipuilirati i falsificirati.A treba vidjeti tko plaća te petokolonaške udruge,čiji je cilj rastakanje hrvatskog nacionalnog bića i države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije