Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Udruge iz Domovinskog rata poduprle 'Dijagnozu 1' i 'Dijagnozu 2'

13.02.2008.
u 16:27

ZAGREB - Sve udruge proistekle iz Domovinskog rata podupiru zajedničku akciju policije i USKOK-a pod nazivom "Dijagnoza 1" i "Dijagnoza 2" u kojoj je uhićeno 14 osoba među kojima i šest liječnika, pod sumnjom da su većem broju pripadnika HV-a i HVO-a omogućili da dobiju ili da im se povise mirovine, invalidnine i ostale braniteljske povlastice, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša istaknuo je da u ime invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske potpuno podupiru antikorupcijski plan policije i USKOK-a pod nazivom "Dijagnoza 1" i "Dijagnoza 2", te pozivaju USKOK i Državno odvjetništvo da se ta akcija nastavi i svi odgovorni primjereno kazne.

"Svjedoci smo proteklih nekoliko dana da pravna država funkcionira", rekao je Periša, pozvavši državna tijela da ispitaju i pregledaju sve statuse u svim županijama da bi se napokon skinula ljaga s pravih, poštenih i časnih branitelja.

Glavni tajnik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec ponovio je da i oni podupiru tu akciju, istaknuvši kako hitno traže da se objave imena svih branitelja i liječnika koji su sudjelovali u protupravnu djelovanju.

Trešćec je rekao da također traže i od medija da ne naglašavaju previše da je to samo slučaj hrvatskih branitelja, jer su hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a jako osjetljivi na te stvari. Rekavši da je HRVI-a više od 44.000, od kojih je oko 7200 steklo status na osnovi PTSP-a, zapitao je je li to previše.

Predsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Lucija Kober rekla je da roditelji poginulih branitelja podupiru akciju, ali očekuju i konačne rezultate. Ne bismo željeli da ova akcija završi kao medijska farsa, kao što su i prijašnje završavale kad su se izvlačili pojedinačni slučajevi i tako na negativan način predstavljali branitelji, što se odrazilo na negativnu sliku javnosti o braniteljima, upozorila je Kober.

Istaknula je da su hrvatski branitelji išli u rat poticani domoljubljem, a ne koristoljubljem, jer nisu razmišljali ni o kakvim pravima, a što je netko u poratno vrijeme vidio priliku da nešto za sebe ugrabi i ako jest, to će dokazati za to zadužena državna tijela.

"Hrvatska je mala zemlja, svi se branitelji međusobno poznaju u svojim gradovima i jako dobro znaju gdje je tko bio u Domovinskom ratu", rekla je Kober. Dodala je da bi isto tako željela da se mediji drukčije odnose prema pravim, istinskim braniteljima, a ne da uvijek napuhuju pojedine slučajeve.

Na novinarski upit o mogućoj reviziji statusa branitelja, Periša je odgovorio da bi bilo dobro objaviti reviziju i onih koji su dobili pozive 90-ih da brane zemlju, a to nisu učinili. Popisi bi bili zanimljivi da vidimo gdje su ti ljudi danas, dodao je.

"Mi smo 10, 12 godina nakon rata stalno pod revizijom, pod povećalom javnosti. Nemamo ništa protiv ako je to raščišćavanje nečega što je protuzakonito, ne protivimo se ni objavi popisa branitelja, ali želimo da se objavi i popis onih koji su pobjegli iz ove zemlje kad su dobili pozive da ju brane", rekao je Periša.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije