Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak: Tri opcije kako riješiti problem s kreditom

Država izdanjem obveznica može ući u vlasništvo banaka, a novac bi tiskao HNB
20. veljače 2015. u 07:59 16 komentara 5613 prikaza
19.02.2015., Zagreb - Okrugli stol Udruge Franak i udruge Promijenimo Hrvatsku na temu Rjesenje problema kredita s valutnom klauzulom CHF odrzan je danas u Europskom domu.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedino rješenje svog problema dužnici u francima vide u konverziji kredita u kune, koja se može provesti kroz različite modele. Sve ostalo, od privremenog zamrzavanja tečaja, do spuštanja kamata, balon kredita ili primjene socijalnih kriterija, smatraju neprihvatljivim.

Preplaćeno 12 mlrd. kn

– Priča o kamati je skretanje s bitnog problema – glavnice duga. Moglo bi se dogoditi da, razgovarajući o kamati, gledamo malog, zelenog gospodina, a iza leđa nam prođe veliki, ružičasti slon – slikovito se izrazio Jurica Dobrinić, koordinator pravno-ekonomskog tima Udruge Franak koja je jučer, uoči prvog sastanka radne skupine za iznalaženje rješenja duga u švicarskim francima, organizirala okrugli stol. Dobrinić je u kontekst stavio iznos koji će banke izgubiti zbog zamrzavanja tečaja, od 400 milijuna kuna, s iznosom koji smatraju da su dužnici u francima preplatili proteklih godina od 8 do 9 milijardi kuna.

– Sve to što je falilo u potrošnji, falilo je državi, a gdje je država išla po taj novac? Onima kod kojih je ostalo! – kaže Dobrinić.

Upravo zbog ovisnosti države o kreditima banaka, bez kojih ne može isplatiti mirovine i ispuniti druge obveze, u Franku sumnjaju u političku volju za rješavanje problema. Njihov prijedlog, koji je iznio predstavnik udruge Niko Delić, financijski stručnjak i suvlasnik investicijske kuće Credos, uključuje umanjivanje glavnice za preplaćeni iznos i konverziju u kune.

Nema kazni

Banke su proteklih godina sve preplaćene prihode knjižile kao dobit, sad bi imale knjigovodstvene gubitke koje bi morale knjižiti preko temeljnog kapitala – objašnjava Delić opisujući nekoliko modela prema kojima bi im država "uskočila" s kapitalom. Kaže da bi strane banke tako zadržale ekstraprofite, štediše bi bili obeštećeni, a Hrvatska bi dobila udjele u bankama.

Boris Lalovac lalovac u bruxellu 'RH ima najveći problem nevraćanja kredita u 'švicarcima' u EU'

– HNB bi emitirao novac, ne bi koštalo nikoga ništa, a emitiranje novca i jest njihova zadaća – kaže Delić.

Ivan Lovrinović, predsjednik udruge Pokrenimo Hrvatsku, izrazio je sumnju u tezu guvernera Vujčića o rušenju deviznih rezervi u slučaju konverzije, a sudac Mislav Kolakušić istaknuo problem što u kolektivnim tužbama nisu propisane visoke financijske kazne za prekršitelje. 

>> Analiza imovinskog statusa dužnika propala zbog bankarske tajne 

>> 'Imam kredit u švicarskim francima i vraćam ga. Svatko mora snositi dio tereta'

Prvo utvrditi koliko su dužnici zaista preplatili

U Franku smatraju da treba utvrditi koliko su dužnici dosad preplatili bankama i na temelju toga umanjiti glavnicu i provesti konverziju u kunski kredit. Knjigovodstvene gubitke koje bi zbog toga knjižile banke preko temeljnog kapitala mogu dokapitalizacijom riješiti same, ako imaju novca, ili njihove matične banke. Ne žele li to učiniti, hrvatska država može provesti dokapitalizaciju novcem od izdanja državnih obveznica i time dijelom nacionalizirati banke. Tri su načina dokapitalizacije:

a) Država izdaje obveznice koje otkupljuje HNB, uz prethodnu izmjenu Zakona o HNB-u

b) Obveznice može izdati i HBOR

c) Osniva se "souvereign wealth fund", fond u vlasništvu države koji investira u obveznice: HNB može uložiti dio rezervi u njega, a devize će ulaganjem iz tog fonda vratiti u Hrvatsku

Lovrinović: Građani su preplatili 10 milijardi kuna

Stav udruge Franak jest prvostupanjska presuda koja je neoboriva jer je dobro potkrijepljena dokumentima. To znači konverzija svih kredita u kune. Jedino treba poništiti valutne klauzule da ostane kunski dio i to po tadašnjem tečaju kada je sklopljen kredit. Udruga Franak smatra da bi trebala ostati i kamatna stopa, a što će biti prihvatljivo u nagodbi, postići će se za stolom ili neće. Upravo u proteklih pet i pol godina građani su na račun tečajnih razlika uplatili 10 milijardi kuna više. Ja sam izračunao da su se time mogle kupiti sve zalihe slobodnih stanova na tržištu. To je na kraju utjecalo na stagnaciju BDP-a i imalo svoje makroekonomske posljedice - istaknuo je Ivan Lovrinović jutros u emisiji U mreži prvog na Hrvatskom radiju.

Upozorio je da su banke prodavale ''toksični proizvod'' kojeg regulator regulator HNB-a nije procijenio i potom zabranio, što je bio slučaj u Austriji. HNB i guvernera Borisa Vujčića podjednako smatra odgovornima i pasivnima.

- Puno je stvari ovdje otvoreno. Vjerodostojnost, stručnost i profesionalnost. Kada banke dođu za pregovarački stol, moraju biti svjesne da su odgovorne - napomenuo je Lovrinović.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • campa:

  HNB umjesto da štiti interese države i građana te osigurava monetarnu nezavisnost on se očito svrstavaju na stranu stranih banaka i na sve načine pokušavaju zadržati sadašnje stanje i odnose.Vujčić je to dokazao kroz svoje istupe gdje je pokušao dezinformacijama ... prikaži još! uplašiti građane Hrvatske.Njega nije briga što banke u Hrvatskoj ostvaruju ekstra profite poslujuči suprotno od onih načela kakva ima banka vlasnik.Otuda i nezadovoljstvo Austrije i Italije od kuda su vlasnici naših banaka.Vujičića treba smjeniti jer podupire strane banke i njihove ekstra profite te njihovo lihvarenje.Ne poštuje i omalovaža kunu kao platežno stedstvo u RH vezujuči je za euro ili franak.Sve što čini čini u korist stranih banaka .

 • Avatar AlenkaBratušek
  AlenkaBratušek:

  mikrogrizzly........štovani gospodine i Vi očigledno spadate u skupinu osoba koje su krivo shvatile Demokraciju i slobodu govora...vi naravno možete nešto reći ali bolje bi bilo da šutite jer tako bismo samo nagađali o vašem stupnju inteligencije!

 • mudri:

  Mikrogrizli. Dobro nisu se dizali krediti samo na stančuge i terence,nemoj tako.Znaš koliko je mene osobno koštala tvoja supruga,večere,pa hoteli,nekada i dva puta dnevno smo uzimali hotelske sobe,ženu nemereš namirit,a poslje bi vola pojela.Nisam više izdržo pa sam je prebacio ... prikaži još!io jednom svom kolegi.