Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra prvi sastanak

Analiza imovinskog statusa dužnika propala zbog bankarske tajne

švicarski franak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
19.02.2015.
u 19:05

Vlada nema nikakav novi prijedlog, čeka li da jednostavno nestane povod za zamrzavanje tečaja?

Sutra je prvi sastanak radne skupine za kredite u švicarskim francima na kojemu bi zainteresirane strane trebale iznijeti svoje prijedloge za trajno rješenje kredita u toj valuti. Hrvatska udruga banaka (HUB) za isti je dan najavila i konferenciju za novinare, na kojoj će iznijeti svoje prijedloge za ljude koji su se našli u teškoćama. Tečaj franka prema kuni spustio se na 7,21 i zasad je 13 posto iznad zamrznute vrijednosti. U mjesec dana franak je izgubio šest posto napuhane vrijednosti i nastavi li se kretati tim smjerom, do travnja bi mogao nestati povod za zamrzavanje tečaja. Uključeni u potragu za trajnim rješenjem ne govore hoće li na dogovoru inzistirati i ako tečaj padne ispod 6,39 kuna. Vlada u tom slučaju može ići na još jednu promjenu zakona, no i dalje ostaje pitanje što s ljudima koji ne mogu vraćati kredite. Ministar financija Boris Lalovac kaže da Ministarstvo financija neće na sutrašnjem sastanku izlaziti sa svojim prijedlozima.

Pristanak dužnika

– Mi smo medijator, želimo vidjeti što će predložiti središnja banka, komercijalne banke i Udruga Franak pa ćemo na temelju toga vidjeti treba li ići s nekim poreznim intervencijama i olakšicama – komentira ministar financija Boris Lalovac. Ministarstvo je očekivalo da će mu banke dostaviti podatke o dužnicima, kako bi pripremili podlogu za razgovor i razmrsili kakav je socijalni status dužnika, no dobilo je odgovor da su takvi podaci bankarska tajna te ih banke ne mogu otkrivati. HNB je također istaknuo da ne raspolaže podacima o identitetu štediša, a takvo češljanje po imovinskom statusu dužnika ne odgovara ni čelnim ljudima Udruge Franak koji kažu da ne žele da ih se dijeli prema socijalnim i imovinskim kriterijima. Prvi će sastanak tako proteći bez podataka tko je kreditom u francima kupio prvi stan za život i koliki je taj prostor, a kome je to druga ili treća nekretnina.

Fiksiranje tečaja zasad pomaže svima. Ima prijedloga iz bankarskih krugova da se od dužnika zatraži pristanak na provjeru imovinskog statusa te da oni ustupe OIB Poreznoj upravi. Banke su za varijantu selektivne pomoći, Udruga Franak traži konverziju kredita u kune po početnom tečaju za sve, a pojavio se i protuprijedlog da se neki oblik fiksnog tečaja zadrži i dalje, s tim što bi se razlika kredita do tržišnog tečaja kao svojevrsni balon prenijela u izvanproračunski fond i iz njega solidarno financirala. Taj bi fond jednim dijelom punile banke od novog poreza na kredite u švicarskim francima, ali očekuje se i doprinos države. Autorstvo tog prijedloga pripisuje se središnjoj banci. Ministarstvo financija spremno je ponuditi olakšice bankama za otpis glavnice duga, a otvoreni su i za razgovor o priznavanju kamata kao poreznu olakšicu za sve korisnike stambenih kredita.

Umiješao se i Bruxelles

– Želimo vidjeti hoće li to biti kao razgovor Grčke i Europske unije ili se možemo približiti – komentirao je Boris Lalovac.

Zoran Bohaček, direktor HUB-a, upozoravao je da trajno rješenje mora biti temeljeno na sporazumu, s obzirom na to da banke uvijek mogu svoju poziciju i imovinu zaštititi sudskim putem. Europska je komisija također zatražila od Hrvatske da bude uključena u konzultacije te su poručili Zagrebu da se rješenje ne smije donijeti bez njihove suglasnosti. U ukupnim kreditima bankarskog sektora samo 8,4 posto vezano ih je uz CHF. No, i taj relativno mali udio golem je teret jer je raspoređen na stambene kredite oko 56 tisuća građana.

>> Predstavnici Udruge Franak: Nadamo se konverziji u kunske kredite

>> Italija zabrinuta hrvatskom odlukom o fiksiranju tečaja 'švicarca'

Komentara 4

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
21:05 19.02.2015.

s obzirom na to da banke uvijek mogu svoju poziciju i imovinu zaštititi sudskim putem..... Pa ja mislim da jednako tako i može država građane zaštititi od lešinara Ustavom i odredbama na neka ljudska prava.... koji je ipak malo iznad zakona.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
20:35 19.02.2015.

"Napuhane vrijednosti" moram se nasmijati.

AK
Akojeime
00:30 20.02.2015.

Smatram da bi bilo u redu da se dužnici u CHF podijele u 3 grupe po svom imovinskom statusu i to : Prva grupa: Svi oni koji mogu plačati kredite neovisno o tome koliko im je rata poskupjela. Druga grupapa : Srednje imučni, koji mogu samo djelomično otplaćivati. Ono što im nedostaje za ratu će banke stavljati u ''balon'' kojega će priložiti na ostavinskoj raspravi pa će unuci vračati. Treča grupa: osobe koje nemogu otplačivati kredit. Njima će banke oprostiti dug a država bi to mogla kompezirati na taj naćin da bankama te iznose računa kao plačeni predporez na dobit. Nešto kao kod PDV-a. Platiš kod nabave materijala PDV i poslje to koristiš kao predporez kod plačanja konačnog poreza. Što bi se dobilo ovakvim rješenjem : 1) Banke bi imale veliku dobit a samim time bi i porez na dobit bio znatno veći što bi i gosp. Lalovac pozdravio. 2) Gosp. Vujčić može opravdano očekivati da i on poslije tate Rohatinskog dobije titulu ''naj bankara'' za Evropu a to bi puno značilo za našu promociju u EU. Promislite samo kako bi nas strani bankari zadovoljno gledali. Možda bi i Pusička dobila koji plus. 3) Banke bi imale dovoljno sredstava te bi mogle kreirati nove maštovite ''proizvode'' 4) Država nebi ništa platila, samo se odrekla buduće dobiti te bi devizne rezerve ostale saćuvane. Ima toga još ali mi se ne da pisat ..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije