Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak: ogledni postupak nema utjecaja na obeštećenje konvertiranih, kažu sudovi u Puli i Karlovcu

Žalosti nas činjenica da je Vrhovni sud RH pokretanjem oglednog postupka bespotrebno unio nered i kaos u sudski prostor, a takvo postupanje na štetu je 18.000 potrošača koji su tužili banke nakon konverzije CHF kredita. Pitamo se zašto!? – stoji u priopćenju Udruge Franak.
20. svibnja 2020. u 11:03 1 komentara 1827 prikaza
Dubrovnik: Svečano obilježen "povratak" Trgovačkog suda u Grad
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ping-pong sudskim presudama oko konvertiranih kredita u CHF se nastavlja: nakon što su jučer objavljene dvije pravomoćne presude u korist banaka, županijskih sudova u Puli i Rijeci, Udruga Franak danas donosi informaciju o odlukama sudova u Karlovcu te ponovo u Puli koje argumentiraju kako ogledni postupak kojim se utvrđivala valjanost aneksa za konverziju nema utjecaj na tužbe iz konvertiranih kredita. Obje su „friške“, datiraju nakon odluke Vrhovnog suda RH o oglednom postupku, pulska od 27. travnja, karlovačka od 11. ožujka.

Zagreb:  Prosvjed inicijative Lex Franak zbog sporog rješavanja problema kredita u francima Nakon oglednog postupka Ići će do Suda EU: Još dvije pravomoćne presude o konverziji u korist banaka

- Pulska sutkinja Alenka Paus i karlovačka sutkinja Milka Vraneš, obje na žalbu splitskog odvjetnika Srđana Kalebote zbog prekida privatnog sudskog postupka uslijed oglednog postupka, utvrdile su kako je donesena odluka u oglednom postupku te da ta odluka, odnosno valjanost ili ništetnost aneksa, nije od značaja za obeštećenje potrošača do dana konverzije – kažu u Udruzi Franak te citiraju Županijski sud u Puli koji navodi kako je sud prvog stupnja pogrešno ocijenio da odluka ovisi o rješavanju naznačenog pravnog pitanja jer tužitelj ne tvrdi da je dodatak ugovoru odnosno sporazum o konverziji ništetan, a isplatu traži samo za razdoblje do sklapanja aneksa kojim je provedena konverzija. 

Prethodno su već objavili i presudu Županijskoga suda u Zadru kojom je, također nakon oglednog postupka, utvrđeno da unatoč valjanosti sporazuma, potrošač ima pravo na preplaćene anuitete jer konverzijom nije obeštećen, što je u skladu s presudom Suda EU C-118/17 u slučaju Dunai. Napominju i da je do danas, nakon oglednog postupka, doneseno već desetak prvostupanjskih presuda u korist potrošača koji su konvertirali kredite, na sudovima u Vukovaru, Kutini i Sisku.

Ustavni sud Ustavni sud nije nadležan Odbačeno 450 ustavnih tužbi protiv ogledne odluke za "švicarce"

Mi ćemo svakako upitati Sud EU o našim pravima, mada su ta prava već utvrđena presudom C-118/17, a žalosti nas činjenica da i dalje očito postoje visoki suci koji to uopće ne razumiju i ne shvaćaju da moraju primjenjivati pravo Europske unije koje je za sve sudove obvezujuće. Dok pojedini suci to konačno ne prihvate te dok se sudska praksa ne ujednači, i dalje ćemo imati i pozitivne i negativne vijesti s različitih pa čak i s istih sudova, kao što je primjer iz ovoga priopćenja. Žalosti nas činjenica da je Vrhovni sud RH pokretanjem oglednog postupka bespotrebno unio nered i kaos u sudski prostor, a takvo postupanje na štetu je 18.000 potrošača koji su tužili banke nakon konverzije CHF kredita. Pitamo se zašto!? – stoji u priopćenju Udruge Franak.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • igorl:

    Volio bi da me netko uputi na taj sudski presedan koji odredjuje retroaktivno djelovanje novih zakonskih odredbi. Sto god "opcinski sudovi" napisali - 100% pada na vrhovnom jer si nijedna drzava ne moze dopustiti taj presedan. Doslovno svi investitori bi ... prikaži još! spakirali torbe i otisli. Imam neki osjecaj da ti frankasi umjesto da pregrizu lose odluke prije 10 godina - zele platiti i desetak tisuca eura sudskih troskova jednom kad izgube na najvison instanci...