Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud nije nadležan

Odbačeno 450 ustavnih tužbi protiv ogledne odluke za "švicarce"

Ustavni sud
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
15.05.2020.
u 14:05

Ustavni sud je odbacio tužbe, što znači da nije niti razmatrao navode iz njih jer "nije nadležan za odlučivanje"

Ustavni sud je odbacio oko 450 ustavnih tužbi podnesenih na poziv udruge Franak protiv odluke Vrhovnog suda u prvoj tzv. oglednom slučaju, a koja je donesena 4. ožujka u povodu spora između potrošača i banaka u vezi s kreditima u "švicarcima". Ustavni sud je odbacio tužbe, što znači da nije niti razmatrao navode iz njih jer "nije nadležan za odlučivanje".

Naime, ustavnu tužbu može podnijeti svatko ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti kojim je odlučeno o njegovim pravima i obvezama povrijeđeno ljudsko pravo ili temeljna sloboda zajamčena Ustavom.

"Sukladno tome, samo ona odluka kojom je nadležni sud meritorno odlučio o biti stvari, odnosno o pravu ili obvezi ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela podnositelja, jest pojedinačni akt u smislu članka 62. stavka 1. Ustavnog zakona u povodu kojega je Ustavni sud, u postupku pokrenutom ustavnom tužbom, nadležan štititi ljudska prava i temeljne slobode podnositelja, zajamčene Ustavom", obrazloženo je u povodu jedne takve ustavne tužbe.

A rješenje u oglednom postupku ne predstavlja takav pojedinačni akt protiv kojeg bi Ustavni sud bio nadležan pružiti ustavnosudsku zaštitu. Vrhovni sud je u oglednom sporu na inicijativu Općinskog suda u Pazinu zauzeo pravno shvaćanje važno za veliki broj tužbi da je sporazum o konverziji kredita valjan. O biti stvari sudska odluka bit će donesena u svakoj pojedinoj parnici.

Ključne riječi

Komentara 1

IV
IvekIvek
08:43 17.05.2020.

Ustavni sud stiti svoje gazde. Vrkki bi kad bi barem jednom stali na stranu naroda. Ne može protuzakoniti ugovor biti pravovaljan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije