Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbačeno 450 ustavnih tužbi protiv ogledne odluke za "švicarce"

Ustavni sud je odbacio tužbe, što znači da nije niti razmatrao navode iz njih jer "nije nadležan za odlučivanje"
15. svibnja 2020. u 14:05 1 komentara 12400 prikaza
Ustavni sud
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ustavni sud je odbacio oko 450 ustavnih tužbi podnesenih na poziv udruge Franak protiv odluke Vrhovnog suda u prvoj tzv. oglednom slučaju, a koja je donesena 4. ožujka u povodu spora između potrošača i banaka u vezi s kreditima u "švicarcima". Ustavni sud je odbacio tužbe, što znači da nije niti razmatrao navode iz njih jer "nije nadležan za odlučivanje".

Ilustracija NEOPRAVDANE OPTUŽBE Ustavni sud odbio ustavnu tužbu Zagrebačke banke: Udruga Franak zadovoljna odlukom

Naime, ustavnu tužbu može podnijeti svatko ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti kojim je odlučeno o njegovim pravima i obvezama povrijeđeno ljudsko pravo ili temeljna sloboda zajamčena Ustavom.

"Sukladno tome, samo ona odluka kojom je nadležni sud meritorno odlučio o biti stvari, odnosno o pravu ili obvezi ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela podnositelja, jest pojedinačni akt u smislu članka 62. stavka 1. Ustavnog zakona u povodu kojega je Ustavni sud, u postupku pokrenutom ustavnom tužbom, nadležan štititi ljudska prava i temeljne slobode podnositelja, zajamčene Ustavom", obrazloženo je u povodu jedne takve ustavne tužbe.

Udruga Franak Rat oko oglednog postupka Udruga Franak prijavila predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu Ustavnom sudu

A rješenje u oglednom postupku ne predstavlja takav pojedinačni akt protiv kojeg bi Ustavni sud bio nadležan pružiti ustavnosudsku zaštitu. Vrhovni sud je u oglednom sporu na inicijativu Općinskog suda u Pazinu zauzeo pravno shvaćanje važno za veliki broj tužbi da je sporazum o konverziji kredita valjan. O biti stvari sudska odluka bit će donesena u svakoj pojedinoj parnici.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • IvekIvek:

    Ustavni sud stiti svoje gazde. Vrkki bi kad bi barem jednom stali na stranu naroda. Ne može protuzakoniti ugovor biti pravovaljan