Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

‘Ministarstvo ljubavi’ bit će komedija u kojoj humor ne mislimo silovati

Prikažemo li na duhovit način apsurde svijeta u kojem živimo, možemo dobiti rado gledan film
12. rujna 2014. u 15:23 1 komentara 1564 prikaza
pavo marinković

        Pročitao sam novinski članak o problemu ratnih udovica. Govorio je o ženama koje su izgubile svoje muževe, a sada žive u izvanbračnim zajednicama s novim partnerima. Ne smiju se ponovno udati jer bi izgubile mirovinu. Mislim da je riječ o vrlo bolnoj situaciji koja istodobno obiluje komičnim elementima. Tako je nastala ideja za film “Ministarstvo ljubavi” – kaže scenarist i redatelj Pavo Marinković.

Što iskrenije

Od novog projekta redatelja filma “Ljubavni život domobrana” i dokumentarca “Okupacija, 27. slika” očekuje se da nastavi niz domaćih komedija (“Svećenikova djeca”, “Sonja i bik”) koje su u posljednje vrijeme bilježile uspjehe u hrvatskim kinima.

– Drago mi je da su scenarij i tema prepoznati na posljednjem natječaju HAVC-a. No filmovi koje sam do sada radio bili su komično intonirane drame i, unatoč nagradama, nisu imale ni približnu gledanost najuspješnijih domaćih komedija. Ja ću se potruditi napraviti što iskreniji i bolji film i nadati se da će publika to prepoznati. Dakle, naravno da te činjenice stvaraju određeni pritisak, ali najgore što se može učiniti je silovati humor. Prikažemo li na duhovit način apsurde svijeta u kojem živimo, nadam se da će posljedica biti i rado gledana komedija – kaže Marinković, koji je dobio određena sredstva i iz češkog fonda.

Europska koprodukcija

– Naš film zamišljen je kao europska koprodukcija. Do sada je osiguran novac iz Hrvatske i Češke, a u iščekivanju smo sufinanciranja iz još nekih zemalja u kojima imamo zainteresirane koproducente. U svakom slučaju, dvojica mojih bliskih suradnika na ovom projektu bit će stranci. Glavnu ulogu igrat će Jan Budar, poznati češki glumac, a snimatelj će biti Andrei Butica, direktor fotografije u mnogim značajnim filmovima “novog rumunjskog vala”. Nadam da će prisustvo mojih suradnika doprinijeti da film ima smisla i da odjekne i izvan ove regije. Dakle, takva suradnja potiče autora da bude univerzalniji – kaže Marinković, koji film planira snimati u lipnju sljedeće godine.  

>>  Svećenikova djeca u Njemačkoj i Austriji zaradili 400 tisuća dolara

>> Umjetnost pa i ovaj film imaju stvarnu moć da poprave ljude

Češki istražitelj

        Češki glumac Jan Budar, koji je izabran za glavnu ulogu, čovjeka koji istražuje žive li ratne udovice same ili u novim ljubavnim vezama, godinu dana svladavat će melodioznost hrvatskog jezika.– Ne znam koliko će dobro to učiniti, ali volio bih koristiti njegov glas. Hrvatski i češki ipak su slavenski jezici. Ne bude li to moguće, sinkronizirat će ga hrvatski glumac. No, barem će se njegove usnice pomicati na “hrvatskom”, a ne na “češkom”, tako da gledatelji ne bi smjeli ništa primijetiti – kaže Pavo Marinković.       

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Avatar mileudarcina 1
    mileudarcina 1:

    Onako iskreno žali bože trake i para, ne zna se koje gori od tzv glumaca koji sa glumom blage veze nemaju, čisti kreveljatori do samozvanih umišljenih tzv režisera koji rade toliko loše filmove da su čak i turske sapunice gledljivije ... prikaži još!je od njihovih filmova, šta je naj gore u svom tom nezananju pokušavaju na nekom vrijeđajućem seoskom plastičnom humoru nedostojnom jedne kulturne i moralne osobe opravdat svoje postojanje a samim tim i pare uložene u njihov tzv filmić, gospodo prestanie vrijeđat struku koju na silu pokušavate obnašat, niste za to i kraj priče, na silu glumci na silu režiseri, prepozna narod bofl robu bez brige budite, stvarno vas je žalosno gledat kako ne znate, večini ljudi čak i mučno, eto.