Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon dovoženja prvih količina salonita na Udbinu

Udbinjani nezadovoljni odlagalištem

udbina
Marko Čuljat
18.11.2009.
u 11:59

Danas je inspekcija zaštite okoliša obavila nadzor u Ćojluku, gdje je privremeno odložen građevinski otpad koji sadrži azbest. Otpad je omotan PVC folijom i složen na palete te tako zbrinut ne predstavlja opasnost za okoliš i zdravlje ljudi.

Dio Udbinjana nezadovoljno je dopremanjem salonita na deponij u Ćojluku. Nezadovoljnici potpisuju peticiju, a zatražili su i izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća.

- Ako to nije opasno, zašto nije odloženo u Splitu i Rijeci, zašto se vozi u Udbinu – kaže jedan nezadovoljni općinski vijećnik koji je želio stati anoniman i koji je inicirao potpisivanje peticije.

- Nekoliko je vijećnika zatražilo izvanrednu sjednicu i ja sam je sazvao za sutra u 13 sati. Sjednica je otvorena za sve građane. Bit će podnesena detaljna informacija o odlagalištu – izjavio je za Večernji list Slobodan Bjelobaba, predsjednik Općinskog vijeća Udbina.
Krajem prošlog tjedna kamioni riječke ovlaštene tvrtke Metis dovezli su na deponij u Ćojluku kod Udbine nešto salonita koji sadrži opasni azbest. Na odlagalištu su u tijeku radovi na izgradnji kasete za azbestni otpad za što je građevinsku dozvolu izdalo nadležno Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Investicija je vrijedna milijun kuna.

Danas se očitovalo i nadležno ministarstvo, odnosno inspekcija zaštite okoliša čija je inspekcija obavila nadzor u Ćojluku, gdje je privremeno odložen građevinski otpad koji sadrži azbest.

- Otpad je omotan PVC folijom i složen na palete i tako zbrinut ne predstavlja opasnost za okoliš i zdravlje ljudi. Azbest u krutom stanju ne spada u kategoriju opasnog otpada pa toko ni uskladišteni proizvodi u Ćojluku nisu opasan otpad. Oni su opasni jedino kada se mrve ili melju čime se oslobađaju azbestna vlakna – piše se u priopćenju ministarstva.

Neki Udbinjani i stanovnici okolnih sela misle drukčije. Naime, dolazili su u općinu kako bi dobili taj salonit da prekriju trošne domove ili staje, a i sam predsjednik vijeća Bjelobaba, kako nam je izjavio, o tome je razmišljao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije