Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene

Učiteljima će srezati plaće za oko tisuću kuna!

učionica
Arhiva VL
21.06.2012.
u 15:33

Ne ukidaju se samo božićnice, regres i jubilarne nagrade, nego se smanjuje dodatak na staž i ukida dodatak za usklađenje s prosječnim plaćama, kaže Stipić

Učiteljima i profesorima plaće će biti niže za gotovo tisuću kuna mjesečno ako se ispuni Vladina namjera izmjene kolektivnog ugovora, upozorio je Željko Stipić, šef Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod”.

– U javnosti se stvara dojam da je riječ samo o regresima, jubilarnim nagradama i božićnicama. Prešućuje se smanjenje rasta plaće zaposlenicima pred mirovinom od osam do deset posto, što iznosi oko 700 kuna, smanjenje dohotka na staž sa 0,5 posto na 0,3 posto, čime će zaposlenici s većim brojem staža samo u drugom dijelu ove godine ostati bez više od osam tisuća kuna bruto te se predviđa ukidanje prosvjetnog dodatka od 2,3 posto – kazao je Stipić. Tim se dodatkom, koji je uvela koalicijska vlada 2001. godine, planirala uskladiti prosvjetarska praća s prosječnom plaćom, što još nije uspjelo. Prosječna plaća u prosvjeti za oko petsto kuna niža je od prosječne plaće u zemlji, odnosno iznosi 4933 kune, a ostvare li se najavljena rezanja, ta će razlika narasti na tisuću kuna.

– Napravili smo anketu po školama i trideset posto učitelja u ozbiljnim je kreditima. Smanji li im se plaća, past će u dužničko ropstvo. Kako će oni u takvoj situaciji odgajati i obrazovati našu djecu? – zapitao se Stipić. Zbrojio je da je Vlada učiteljima ove godine planirala uzeti 333 milijuna kuna, a iduće godine 706 milijuna kuna. Najavio je da sindikati u školstvu neće mirno sjediti te da će za početak pokušati odugovlačiti razgovore do listopada.

Ključne riječi

Komentara 60

ST
Stormbringer
21:40 21.06.2012.

Obrazovani misle svojom glavom, a to vlast ne voli.

AN
Android
17:42 21.06.2012.

Sawan, ova nas vlada ne obrazuje nego detaljno obrezuje

CR
Creolucis
19:42 21.06.2012.

I ne, ja nisam učitelj po struci :P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije