Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Na praksi čistimo ili kuhamo kavu, ne bavimo se zanatom'

Udruga srednjoškolaca već je poslala pismo ministru obrazovanja s prijedlozima što sve treba promijeniti u hrvatskom školstvu
20. studenoga 2016. u 19:50 0 komentara 1209 prikaza
učenice
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ako se srednjoškolci odazovu inicijativi svoje Udruge srednjoškolaca, koja ih je pozvala da napišu i pošalju ministru znanosti i obrazovanja prijedlog promjena potrebnih našem školstvu, ured i mail ministra bit će zatrpan pismima. No, promjene koje učenici žele mogu se svesti u nekoliko rečenica – manje sadržaja i manje obveznih, a više izbornih predmeta u strukovnim školama i gimnazijama, usklađivanje gradiva s testovima na državnoj maturi, više primjenjivog znanja, više kvalitetne prakse, lakše zapošljavanje ljeti, topli obrok, opremanje školskih praktikuma...

– Pismo ministru s prijedlozima kao udruga već smo poslali, a svaki učenik može poslati i svoje pismo. Mi smo predložili i otvaranje novih menzi za srednjoškolce, nagrađivanje vrhunskih rezultata na međunarodnim natjecanjima, besplatan prijevoz srednjoškolaca u ruralnim područjima – kaže predsjednica Udruge srednjoškolaca Anita Matić.

– Treba učenicima omogućiti da, uz osnovne jezgre obveznih predmeta, mogu izabrati što žele učiti, a osim već postojećih predmeta, čiji sadržaj treba reducirati, nužno je uvesti i nove, primjerice, informatiku i poduzetništvo – nabraja Anita Matić.

– Treba 20 posto reducirati gradivo gotovo svih predmeta. Učenicima treba ponuditi da, uz matematiku, materinski i strani jezik, koje imamo i na državnoj maturi kao obvezne, odaberu izborne predmete – kaže Mirta Peček, učenica 4. razreda opće gimnazije Srednje škole Stjepana Ivšića iz Orahovice.

– Ako netko želi upisati medicinu ili farmaciju, izabrat će biologiju, kemiju, fiziku i slično – objašnjava Mirta.

Stipe Šuvar Istraživanje Šuvarova reforma poticala je djevojke na studij kolinda grabar kitarović GRABAR-KITAROVIĆ 'Treba nam reforma školstva, nema muških i ženskih zanimanja'

Učenici strukovnih škola žale se na praksu.

– Najčešće se svodi na kuhanje kave, čišćenje prostorija... Malo toga radimo što bi nam moglo koristiti – kaže nam učenica jedne obrtničke škole koja priznaje da ne zna kako će, kad završi školu, početi s poslom. Da je problem kvalitetne prakse teško rješiv, potvrđuje i osnivač udruge srednjoškolaca Filip Markanović, koji je završio studij socijalnog rada i otvorio vlastitu tvrtku.

– Često učenici na mjesto na kojem bi trebali obaviti praksu samo dođu po potpis da su je obavili. A kad ih poslodavac pita što znaju raditi, kažu – ništa. To treba promijeniti – naglašava Filip. Predsjednik Vijeća učenika Karlo Horvat podržava inicijativu Udruge srednjoškolaca.

– Želimo moderno školstvo, više interaktivnog učenja i nastave i angažiranije učenike.

>> Nužan konsenzus o reformi školstva

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.