Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od 11 tisuća nastavnika traži ukidanje spornog pravilnika:

Učenici nas mogu tući i dalje normalno dolaziti u školu!

pretučena
22.02.2010.
u 19:30

Predviđeni postupak pojačanog promatranja traje mjesecima, a za to vrijeme nema kazni.

– Od 25 učenika u mom razredu, šest je problematičnih. Jedan od njih ima 120 neopravdanih sati. Postupak promatranja za njega zatražio sam 23. prosinca, ali tri tjedna nismo mogli ništa zbog zimskih praznika. Konačno, 11. siječnja počeo je postupak pojačanog promatranja koji je završio prošlog tjedna. Obavijestili smo učenika i roditelje koji ne žele surađivati. Sljedećeg tjedna donijet ćemo odluku o produženom stručnom postupku i obavijestiti centar za socijalni rad. Kad sve to završi, bit će sredina svibnja ili lipnja i ima li ga smisla tada izbaciti iz škole – pita se razrednik prvog razreda u zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi.

Pate svi ostali

Naglašava da od šest problematičnih učenika četiri imaju tešku obiteljsku situaciju i da je njima nužna pomoć. No, isto tako, ističe Novosel, ne smiju zbog njih patiti ostali učenici koji žele raditi i napredovati.

Upravo zbog procjene velikog dijela nastavnika da novi Pravilnik o produženom postupku nanosi štetu većini učenika i nastavnika, Sindikat “Preporod” organizirao je potpisivanje peticije i prikupio 11.214 potpisa nastavnika iz 492 škole.
– Nitko nikada do sada nije prikupio toliko potpisa za problem koji je stručni, a ne materijalni – kaže predsjednik “Preporoda” Željko Stipić. Ističe da je zbog sadašnjeg pravilnika učenika gotovo nemoguće kazniti, pa čak i u situacijama kad fizički nasrne na profesora.

I kolcem i lancem...

– Ne mogu zamisliti da učenik razbije glavu svojoj nastavnici ili probode nožem svog profesora i da kroz to vrijeme promatranja, koje je po pravilniku obvezno, dolazi redovito na nastavu. Ne mogu ni zamisliti koje bi to posljedice izazvalo – objašnjava Stipić zašto se toliko zalaže za izmjenu pravilnika. Drži da je i u Vladi postalo jasno da su sadašnja rješenja neodrživa i da je zbog toga potpredsjednik Slobodan Uzelac sazvao sastanak mjerodavnih ministara, čelnika školskih sindikata i dječje pravobraniteljice.
– Pravilnik se mora mijenjati što prije – poručuje Stipić.

– Svaki je pravilnik podložan evaluaciji pa i ovaj o produženom postupku. Organizirali smo niz seminara kako bismo nastavnike i ravnatelje educirali o njegovu provođenju. Nije točno da cijeli postupak mora trajati mjesecima, ali smatram da djeci ponajprije treba pomoći i uputiti škole da u slučajevima gdje je potrebno angažiraju i centre za socijalnu skrb – odgovara ravnateljica Uprave za srednje škole Vesna Hrvoje-Šic i najavljuje da su promjene moguće.

Komentara 16

MM
Mladen Miletić
20:03 22.02.2010.

– Ne mogu zamisliti da učenik razbije glavu svojoj nastavnici ili probode nožem svog profesora i da kroz to vrijeme promatranja, koje je po pravilniku obvezno, dolazi redovito na nastavu. To ima samo na Balkanskom Balkanu, to tamo gdje su jaki pobjednici iz svih ratova. Bez obzira što je neprijatelja i 3 purta više... Jaka krv i dobre gene kao kod brače Kosovara ... Ali ujedno garancija da smo glavni i lokomotiva na balkanu !

VL
▄▀▄▀
20:33 22.02.2010.

Za sve one učenike koji su nepopravljivi u svom devijantnom ponašanju Država pod hitno mora organizirati školu zatvorenog tipa s boravkom gdje će se takvi preodgajati a roditeljima redovno slati račun za troškove

VZ
veki_zg
22:22 22.02.2010.

današnji klinci su uzasno bahati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije