Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Picula piše novu strategiju proširenja EU

Ubrzati proces pristupanja Crnoj Gori i davanja statusa kandidata BiH

ARHIVA - Zagreb: 29.04.2007. preminuo predsjednik SDP-a Ivica Račan
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
27.06.2022.
u 08:30

Proširenje je, smatra, posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva

Europski parlament imenovao je Tonina Piculu izvjestiteljem za novu strategiju proširenja Europske unije, priopćeno je u nedjelju iz njegova ureda.

Zadatak hrvatskog zastupnika iz redova Socijalista i demokrata koji je, među ostalim i voditelj radne grupe za zapadni Balkan, suizvjestitelj za IPA III financijski mehanizam, izvjestitelj za Crnu Goru te koordinator svoje parlamentarne grupacije za vanjske poslove, formuliranje je prijedloga nove strategije proširenja, koju treba usvojiti Europski parlament i potom uputiti Europskom vijeću, Europskoj komisiji i visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

– Inicijalni prijedlog izvješća prepoznaje činjenicu o kojoj dugo govorim i na kojoj sve vrijeme inzistiram, a to je da je proširenje najučinkovitiji instrument vanjske politike EU i jedna od najuspješnijih politika Unije te da je ono i dalje strateško ulaganje u stabilnost i blagostanje na europskom kontinentu. Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći potpuno koristiti sve mogućnosti našeg članstva – istaknuo je Picula.

Proširenje je, smatra, posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi poticaj i zamah. Picula traži da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i S. Makedonijom i liberalizacije viznog režima Kosovu bez odgode.

– Nužno je i da EU pomogne BiH da što prije dobije status kandidata, kao i da potakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje – zaključio je Picula. 

>> VIDEO Trojica ključnih igrača spremni za rušenje Putina: 'Nitko ga neće pitati, hej Vladimire, hoćeš li otići?'

 

Komentara 1

ČA
čarapan
11:17 27.06.2022.

Ubraznje je obaveza kandidata, uskladiš zakone i počnes da ih primenjujes i resen problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije