Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Izražavam empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestaloga pomorca'

Andrej Plenković i ostali na svečanoj akademiji povodom Dana obrane grada Zadra
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/12
05.10.2019.
u 17:59

"U stalnom smo kontaktu s francuskim vlastima. Naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta tražilo i dobivalo informacije o svim elementima koji su se dogodili nakon potonuća broda"

Premijer Andrej Plenković u subotu je izrazio je empatiju i razumijevanje prema članovima obitelji nestalog pomorca, kapetana Dine Miškića.

Nakon službene objave o prestanku potrage za sedam članova posade broda "Bourbon Rhode", među kojima i je kapetan Dino Miškić, obitelj Miškić u subotu je uputila apel premijeru, predsjednici i cijeloj hrvatskoj Vladi da im pomognu da se potraga za nestalima nastavi.

"Izražavam prije svega empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestaloga pomorca. U stalnom smo kontaktu s francuskim vlastima. Naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta tražilo i dobivalo informacije o svim elementima koji su se dogodili nakon potonuća broda. Područje koje je pretraživano i pomorskim snagama francuske vojske i zračnim snagama američkog zrakoplovstva koje je u površini veliko kao dvije Hrvatske", rekao je premijer.

Nažalost, dodao je, ta se nesreća dogodila praktički u sredini Atlantskog oceana, između Kanara i Gvajane i napori su trajali jako dugo.

"Danas imamo informaciju da je potraga stala", rekao je, ali i istaknuo da to "ne znači da bilo koji komercijalni brod koji će proći tim područjem nema obvezu motriti i pratiti ima li bilo kakvih novih informacija i je li slučajno netko pronađen".

Istaknuo je kako je intenzivna komunikacija i s obitelji i francuskim vlastima, a tako će se i nastaviti.

Plenković je danas sudjelovao na Svečanoj akademiji povodom 28. obljetnice obrane Zadra.

"Zadar je imao stratešku ulogu u Domovinskom ratu, a cilj neprijatelja bio je presjeći Hrvatsku na dva dijela, odvojiti Dalmaciju od ostatka Hrvatske. U Zadru ste zahvaljujući hrabroj obrani grada osigurali slobodu Hrvatske. Važno je prisjetiti se herojstva branitelja, a ova Vlada ima političku volju da vrijednosti Domovinskog rata budu respektirane ne samo među braniteljima, već i među onima koji su se rodili u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj", rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je i poteze Vlade prema braniteljima u posljednje tri godine.

"Usvojili smo Zakon o nestalima, uložili dodatne napore u stambeno zbrinjavanje branitelja, ulažemo sredstva u veteranske centre. To je naša politička dužnost, obaveza i volja, da danas sa jednakom privrženošću stavljamo u prvi plan ono što je sveto, a to su branitelji, sloboda i dignitet Domovinskog rata", poručio je premijer.

U Zadru je upriličen i pozdravni prelet letačkih posada 93. zrakoplovne baze braniteljima Grada Zadra povodom Dana obrane grada i Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Prilikom posjeta Zadru premijer Plenković čestitao je hrvatskim učiteljima Svjetski dan učitelja.

 "Mi kao Vlada želimo da se naš obrazovni sustav prilagodi najnovijim metodama i tehnologijama koje će omogućiti novim generacijama da budu konkurentne na tržištu rada budućnosti. Razgovori koje vodimo s predstavnicima sindikata su otvoreni, oni su dobre volje", istaknuo je.

"Ponuda koja je bila na stolu je ta da od 1. listopada podignemo plaće za dva posto i da onda nastavljamo razgovore za iduću godinu, jer onda moramo vidjeti cjelokupnu konstrukciju hrvatskog proračuna", dodao je Plenković.

Komentara 7

Avatar Syssko
Syssko
19:13 05.10.2019.

HDZ-Šeks-locirati-transferirati-uhititi! Kada je to obavljeno KOLINDA je sa Carlom Del Ponte na taj dan u tu "čast" pila šampanjac, nazdravljajuči "uspješnoj akciji"! Postoji snimka-CRNO NA BIJELO dakle a i pokazao bih vam je da smijem stavit link!

PR
prajdali100
18:27 05.10.2019.

Sve gospodski,fino, ali budimo realni,piši propalo.Nažalost.

Avatar bokolo
bokolo
22:55 05.10.2019.

Heroj Hrvatske i cinovnici (ko god im placa).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije