Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNI APEL

Prekinuta potraga za mornarima, Obitelj Mikšić moli Plenkovića za pomoć

Tegljač Bourbon Rhode koji je potonuo u nevremenu
Foto: Bourbon Offshore
1/3
05.10.2019.
u 13:29

- Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji - stoji u apelu obitelji nestalog hrvatskog kapetana

Nakon što su vlasti Martiniquea objavile su u petak navečer da zaustavljaju potragu za nestalim pomorcima francuskog tegljača Bourbon Rhode, obitelj Miškić obratila se javnosti i poslala je javni apel državnom vrhu da iskoriste svoj utjecaj da se nastavi potraga. 

Priopćenje prenosimo u cjelosti

 - Obitelj Miškić šokirana je nakon službene objave skandalozne i sramotne odluke o prestanku potrage za sedam nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, među kojima i je hrvatski državljanin, kapetan Dino Miškić. Obitelj je tijekom proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivala informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene, a potraga je obustavljena nakon samo sedam dana", stoji u priopćenju obitelji kapetana Miškića, navodi se u apelu

- S time se ne možemo niti ćemo pomiriti! Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji! Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska tri splavi. Kao predstavnici vlasti, molimo Vas - učinite sve što je u Vašoj moći da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca - piše u apelu obitelji Miškić koji je poslan medijima i državnom vrhu.

Reakcije na društvenim mrežama

Brojne Hrvate razljutila je vijest o prekidu potrage za pomorcima broda Bourbon Rhode i obratili su se francuskom vlasniku tegljača na Facebooku. 

- Ukoliko ikad odlučite poslovati s ovom tvrtkom, budite svjesni da će odustati na prvi znak nevolje, kao što su odustali od nestalih sedam mornara.Tražili su ih sedam dana i samo tako prestali. Sedam dana za sedam ljudi, dan po mornaru. Svaki od njih ima svoju obitelj. Obitelj kojoj se na ovaj način poručuje da život njihovog oca/supruga/ sina ili brata vrijedi jedan dan potrage. Četiri nađena tijela, sedmero nestalih, 11 očajnih obitelji - napisano je u jednom od mnogobrojnih postova objavljenima na službenim stranicama francuske tvrtke u čijem je vlasništvu tegljač. 

 

- Nešto je o nestalim pomorcima i njihovom ponašanju u ovako teškim vremenima. "Ponašaju se kao da im se smeta", napisao je novinar Mikhail Voytenko "Stalno me kontaktiraju članovi obitelji nestalih članova posade koji tvrde da im odbijaju dati nove informacije o potrazi za članovi Bourbona ili nitko ne odgovara na njihove upite. Sramite se - navodi se u jednom od postova na stranicama tvrtke. 

 

U potrazi za preživjelima sudjelovali su trgovački brodovi, fregati, kao i francuski i američki zrakoplovi. U slučaju da se pojavi neka nova informacija, potraga za sedmoricom pomoraca ponovo će biti aktivirana. 

Reakcija vlasnika tegljača 

- Bourbon i svi njegovi zaposlenici danas su u žalosti i želio bih ponoviti našu iskrenu sućut i punu podršku obiteljima i voljenima žrtava. Radimo u uskoj suradnji sa različitim dionicima kako bismo razumjeli činjenice i okolnosti ove tragedije. Na kraju, zahvaljujemo se cijeloj pomorskoj zajednici na mnogobrojnim znakovima solidarnosti, toliko dragocjenim u ovim teškim vremenima. Želio bih ponovno zahvaliti našim ekipama CROSS, posadi francuske mornarice i komercijalnim plovilima uključenima u operacijama pretraživanja - izjavio je predsjednik uprave BOURBON-a Gael Bodénès, objavljeno na službenim stranicama kompanije. 

Komentara 19

QW
qwe
11:34 05.10.2019.

Nitko nije postavio pitanje kako i zašto je brod dospio u uragan. Uragan nije iznenadna oluja; vidljiv je danima i sporo se kreće. Tko ih je poslao u njega? Nesretni kapetan? Vlasnik?

Avatar OathBringer
OathBringer
11:13 05.10.2019.

Čovjek je "potrošna roba" u današnjem svijetu. Profit iznad svega!

Avatar izvidnik1
izvidnik1
11:44 05.10.2019.

Ja osobno se nadam da će pronaći pomorce i želim isto da se nastavi potraga. Dali je to realno ne znam jer nisam stručan u tom pogledu ali svakako se nadam. Gdje su sada "komentatori" slučaja pogibije Hrvatskog vojnika uika u Afganistanu "zbog tuđih interesa" i za novac kao plaćenik. Evo im materijala, po svijetu lutati, raditi za strane interese, izlagati se opasnosti, izazivati smrt. Ista stvar samo na moru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije