Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bunt

U vrhu HDZ-a nisu oduševljeni najavom prosvjeda: 'Iznenađen sam postupkom Penave'

Ivan Penava
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
10.09.2018.
u 22:39

HDZ-ov buntovnik Penava već je dokazao da nije stranački beskičmenjak, vrh stranke neće se usuditi ići na sankcije

Tek koji dan nakon bunta Darka Milinovića, zbog kojeg je izbačen iz HDZ-a, kritika na račun države i njenih institucija, a time i same Vlade i HDZ-a, stiže od Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i poznatog HDZ-ova buntovnika.

Val buntova?

Nije prvi put da Penava jasno i oštro proziva Vladu ili HDZ, posebno u kontekstu nečinjenja za Vukovar, međutim tajming najave prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina vrh HDZ-a svakako bi trebao zabrinuti. Premda Penavini i Milinovićevi motivi nisu jednaki, ključno je pitanje može li doći do prelijevanja, odnosno vala buntova u HDZ-ovim organizacijama? U vrhu te stranke nisu oduševljeni Penavinom najavom tihog prosvjeda u Vukovaru 13. listopada, ali njemu sigurno neće slijediti sankcije kao Milinoviću, a rukom odmahuju i na moguće širenje pobunjeničke fronte u stranci.

– Iznenađen sam takvim postupkom Ivana Penave, ali ne vidim ga kao napad na Vladu ili HDZ. Pravosuđe je neovisno, Vlada svojom politikom ne može niti smije utjecati na DORH ili sudbeni aparat. S druge strane, razumijem Penavu, svaki zločin mora biti procesuiran jer svaki onaj koji to nije otvorena je rana – komentirao je Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, za Večernji list. Napomenuo je kako Vlada “puno radi za Vukovar kroz skorašnji zakon o Vukovaru, projekt Slavonija...”.

– Razloga za sankcioniranje Penave ne vidim – dodao je Kuščević. Izvori iz Predsjedništva HDZ-a smatraju da Penava nema skrivenu agendu, niti da organizira stranački neposluh nego da emotivno odgovara na ono što ga njegovi sugrađani u Vukovaru kako predstavnika vlasti pitaju.

– Penava je nekontrolabilan, čovjek je s integritetom i vrlo emotivan. Nije stranački poslušnik koji klima glavom i šuti. Ali ako ne zna što će i kako tim prosvjedom postići, onda u njega nije trebao ići. Moje je mišljenje da on nema nikakva plan – rekao nam je jedan član Predsjedništva HDZ-a. Drugi izvor iz vodstva HDZ-a ističe da je Penava u redu čovjek i da u pozadini nije stranačka igra. No Penava i vukovarski HDZ nezadovoljni su odnosom snaga u HDZ-u, odnosno najveći problem im je dominacija vinkovačkog HDZ-a. I u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije, kao i u samoj županiji dominiraju vinkovački kadrovi, pa se pamti i situacija kada su Penava i vukovarski HDZ lani uoči lokalnih izbora bojkotirali dolazak šefa HDZ-a Plenkovića u Vinkovce.

Nije benigno

Bio je to potez bez presedana jer stranački dužnosnici uglavnom trče šefu stranke na koljena. Penava i vukovarski HDZ tada su to odbili učiniti nezadovoljni politikom Vlade prema Vukovaru, ali i ponovnim izborom Bože Galića za kandidata za župana na lokalnim izborima. Penava je već dokazao da nije stranački beskičmenjak, a prosvjed u gradu heroju Plenkoviću neće biti benigna situacija.

Komentara 51

PO
pozornik66
23:08 10.09.2018.

Eto Ive iz pouzdanih izvora , info udba, kos itd

GO
goranfr
23:03 10.09.2018.

Kad bi se napravilo to što traži puno bi se toga riješilo, a usput bi se i Pupovac i Vučić našli u vrlo (ne)zgodnoj situaciji.

Avatar Admin je očajni šupak
Admin je očajni šupak
23:54 10.09.2018.

Zašto je Kuščević iznenađen kad Penava pita zašto do danas nisu procesuirani velikosrpski zločini u Vukovaru ? Zar nije zapravo vrlo čudna činjenica da ti zločini nisu procesuirani? Što nam to govori?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije