Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U vrhu HDZ-a nisu oduševljeni najavom prosvjeda: 'Iznenađen sam postupkom Penave'

HDZ-ov buntovnik Penava već je dokazao da nije stranački beskičmenjak, vrh stranke neće se usuditi ići na sankcije
10. rujna 2018. u 22:39 57 komentara 8384 prikaza
Ivan Penava
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Tek koji dan nakon bunta Darka Milinovića, zbog kojeg je izbačen iz HDZ-a, kritika na račun države i njenih institucija, a time i same Vlade i HDZ-a, stiže od Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i poznatog HDZ-ova buntovnika.

Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović: 'Nedopustivo je da počinitelji ratnih zločina slobodno šeću'

Val buntova?

Nije prvi put da Penava jasno i oštro proziva Vladu ili HDZ, posebno u kontekstu nečinjenja za Vukovar, međutim tajming najave prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina vrh HDZ-a svakako bi trebao zabrinuti. Premda Penavini i Milinovićevi motivi nisu jednaki, ključno je pitanje može li doći do prelijevanja, odnosno vala buntova u HDZ-ovim organizacijama? U vrhu te stranke nisu oduševljeni Penavinom najavom tihog prosvjeda u Vukovaru 13. listopada, ali njemu sigurno neće slijediti sankcije kao Milinoviću, a rukom odmahuju i na moguće širenje pobunjeničke fronte u stranci.

Srđan Milaković Srđan Milaković: 'Penava je zaboravio spomenuti likvidacije srpskih civila u Vukovaru...'

– Iznenađen sam takvim postupkom Ivana Penave, ali ne vidim ga kao napad na Vladu ili HDZ. Pravosuđe je neovisno, Vlada svojom politikom ne može niti smije utjecati na DORH ili sudbeni aparat. S druge strane, razumijem Penavu, svaki zločin mora biti procesuiran jer svaki onaj koji to nije otvorena je rana – komentirao je Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, za Večernji list. Napomenuo je kako Vlada “puno radi za Vukovar kroz skorašnji zakon o Vukovaru, projekt Slavonija...”.

– Razloga za sankcioniranje Penave ne vidim – dodao je Kuščević. Izvori iz Predsjedništva HDZ-a smatraju da Penava nema skrivenu agendu, niti da organizira stranački neposluh nego da emotivno odgovara na ono što ga njegovi sugrađani u Vukovaru kako predstavnika vlasti pitaju.

tolušić penavi 'Mi kao vlada ne možemo utjecati ne možemo utjecati na neovisnost pravosuđa'

– Penava je nekontrolabilan, čovjek je s integritetom i vrlo emotivan. Nije stranački poslušnik koji klima glavom i šuti. Ali ako ne zna što će i kako tim prosvjedom postići, onda u njega nije trebao ići. Moje je mišljenje da on nema nikakva plan – rekao nam je jedan član Predsjedništva HDZ-a. Drugi izvor iz vodstva HDZ-a ističe da je Penava u redu čovjek i da u pozadini nije stranačka igra. No Penava i vukovarski HDZ nezadovoljni su odnosom snaga u HDZ-u, odnosno najveći problem im je dominacija vinkovačkog HDZ-a. I u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije, kao i u samoj županiji dominiraju vinkovački kadrovi, pa se pamti i situacija kada su Penava i vukovarski HDZ lani uoči lokalnih izbora bojkotirali dolazak šefa HDZ-a Plenkovića u Vinkovce.

Prosvjed u Vukovaru Penava: Ako HDZ ima problem s otkrivanjem zločina, ima problem sam sa sobom

Nije benigno

Bio je to potez bez presedana jer stranački dužnosnici uglavnom trče šefu stranke na koljena. Penava i vukovarski HDZ tada su to odbili učiniti nezadovoljni politikom Vlade prema Vukovaru, ali i ponovnim izborom Bože Galića za kandidata za župana na lokalnim izborima. Penava je već dokazao da nije stranački beskičmenjak, a prosvjed u gradu heroju Plenkoviću neće biti benigna situacija.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • pozornik66:

  Eto Ive iz pouzdanih izvora , info udba, kos itd

 • goranfr:

  Kad bi se napravilo to što traži puno bi se toga riješilo, a usput bi se i Pupovac i Vučić našli u vrlo (ne)zgodnoj situaciji.

 • Avatar Admin je očajni šupak
  Admin je očajni šupak:

  Zašto je Kuščević iznenađen kad Penava pita zašto do danas nisu procesuirani velikosrpski zločini u Vukovaru ? Zar nije zapravo vrlo čudna činjenica da ti zločini nisu procesuirani? Što nam to govori?