Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trg pravde

U Vladi najavljuju prodaju zgrada sudova čiju vrijednost ne znaju

vlada (1)
Patrik Macek/PIXSELL
03.10.2013.
u 15:55

Novac za zakup svih zgrada u koje će se preseliti sudovi i pravosudne institucije osigurat će Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)

Nakon što je Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) 13. kolovoza objavio poziv za projektiranje, financiranje i izgradnju Trga pravde po modelu javno-privatnog partnerstva, danas je Vlada donijela zaključak o financiranju tog projekta vrijednog 1,6 milijardi kuna.

Zgrade bi trebale biti sagrađene do 2019. godine a država bi najam tih objekata plaćala 25 godina - od 2019. do 2044. godine.

Prema tom zaključku, novac za zakup svih zgrada u koje će se preseliti sudovi i pravosudne institucije osigurat će Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dok će režijske troškove servisirati Ministarstvo pravosuđa iz svog dijela državnog proračuna. Najam zgrada godišnje će stajati između 140 do 150 milijuna kuna, a DUUDI bi taj novac osigurati od prodaje i/ili najma zgrada iz koje će se preseliti sudovi i ostale pravosudne institucije.

U slučaju da DUUDI neće moći namaknuti sav novac potreban za godišnji najam, ostatak novca osigurat će se iz državnog proračuna, potvrdio nam je danas Vladin dužnosnik. Koliko će se novca investitoru isplaćivati iz državnog proračuna a koliko će novca prikupljenog od prodaje i najma ispražnjenih zgrada sudova uplaćivati DUUDI, u Banskim dvorima ne znaju. Štoviše, priznaju da uopće nisu radili procijene vrijednosti zgrada u kojima danas “stanuju” sudovi a koje u budućnosti planiraju prodati ili dati u najam.

– Takve procjene nismo radili jer nitko ne može znati kako će izgledati tržište nekretnina za pet godina, kao što 2008. nitko nije mogao znati kako će tržište nekretnina izgledati danas – “objasnio” nam je jučer visoki dužnosnik Vlade. Unatoč tome u Vladi su sigurni da će radovi na projektu “Trg pravde” započeti u proljeće ili ljeto 2015. godine.

>>Evo kako će Vlada na račun građana pokriti minuse!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije