Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Vinkovcima otkriven spomenik Ivanu i Mariji Kozarac, 'šokačkim Romeu i Juliji'

Spomenik predstavlja i lijep poziv da se Vinkovčani i svi putnici namjernici podsjete na književno djelo Ivana Kozarca, rekao je ministar Zlatko Hasanbegović
21. svibnja 2016. u 21:03 15 komentara 1937 prikaza
Spomenik 'šokačim Romeu i Juliji'
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/2

U Vinkovcima, u naselju Krnjaš, danas je otkriven spomenik Ivanu i Mariji Kozarac koji su u ovome gradu poznati i kao „vinkovački Romeo i Julija“. Radi se o spomeniku književniku Ivanu i njegovoj rođaci Mariji koji su se voljeli ali čija ljubav nije bila moguća zbog njihovih obiteljskih veza. Spomenik se nalazi ispred rodne kuće Ivana Kozarca koja je obnovljena prije dvije godine i koja je danas muzej u spomen na ostavštinu ovoga poznatog Vinkovčanina.

 -Priča o toj ljubavi koja zbog rodbinskih veza nije mogla biti okrunjena brakom izuzetno je romantična i evocira pripovjed o „šokačkom Romeu i Juliji". Spomenik predstavlja i lijep poziv da se Vinkovčani i svi putnici namjernici podsjete na književno djelo Ivana Kozarca, rekao je ministar u Vladi RH Zlatko Hasanbegović koji je nazočio otkrivanju spomenika.  

Sredstva za izradu spomenika prikupljala je Udruga „Vinkovački šokački rodovi“,a čiji predsjednik Zvonimir Liščić je rekao kako smo svjedoci nestajanja naše baštine i da stoga svi zajedno moramo više raditi na njenom očuvanju. Posebno je zahvalio obitelji Katarine i Bosiljka Stanića, koji su inicirali gradnju spomenika Ivanu i Mariji Kozarac ali i koji su prije dvije godine obnovili rodnu kuću Ivana Kozarca. Okupljene na svečanosti podsjetio je kako je zadnje spomen koje je u Vinkovcima otkriveno nekom Vinkovčaninu bio spomenik Josipu Runjaninu koji je otkriven još 1971. godine!!!
 Poznato je i kako je u nizu svojih književnih djela Ivan Kozarac napisao i zbirku ljubavnih pjesama koju nije smio posvetiti Mariji, koju je volio, već izmišljenoj Vesni. Pred smrt napisao je i svoju najpopularniju ljubavnu pjesmu “Milovo sam garave i plave” koju je također posvetio Marijii. Upravo ta pjesma, koju je uglazbio splitski skladatelj Ivo Tijardović, izvedena je na prigodnoj svečanosti otkrivenja spomenika Ivanu i mariji Kozarac.

>> Poslije obnovljene kuće napravljen i spomenik vinkovačkim Romeu i Juliji

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • demokršćanin:

    Lijep spomenik piscu koji je pisao o Slavonskim šumama.Ima još mnogo zaslužnih ljudi kojima bi trebalo postaviti spomenik u Vinkovcima.

  • mare_split:

    U Slavonskom Brodu otkriven spomenik djeci stradaloj od četnika (402 djece) ! ... Mare, ne vidi o tome niti slova na VL-komunjarskom glasilu/portalu! Koga čuvate? Četnike! Imate i koga! Njihovi ste!

  • alikoka:

    Nemrem Vam kazati kolika me stid obuzela,nakon,ovog teksta.Ta mi slavimo incest,kak neko dobro djelo.