Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u naselju Krnjaš

U Vinkovcima otkriven spomenik Ivanu i Mariji Kozarac, 'šokačkim Romeu i Juliji'

Spomenik 'šokačim Romeu i Juliji'
Foto: Branimir Bradarić
1/2
21.05.2016.
u 21:03

Spomenik predstavlja i lijep poziv da se Vinkovčani i svi putnici namjernici podsjete na književno djelo Ivana Kozarca, rekao je ministar Zlatko Hasanbegović

U Vinkovcima, u naselju Krnjaš, danas je otkriven spomenik Ivanu i Mariji Kozarac koji su u ovome gradu poznati i kao „vinkovački Romeo i Julija“. Radi se o spomeniku književniku Ivanu i njegovoj rođaci Mariji koji su se voljeli ali čija ljubav nije bila moguća zbog njihovih obiteljskih veza. Spomenik se nalazi ispred rodne kuće Ivana Kozarca koja je obnovljena prije dvije godine i koja je danas muzej u spomen na ostavštinu ovoga poznatog Vinkovčanina.

 -Priča o toj ljubavi koja zbog rodbinskih veza nije mogla biti okrunjena brakom izuzetno je romantična i evocira pripovjed o „šokačkom Romeu i Juliji". Spomenik predstavlja i lijep poziv da se Vinkovčani i svi putnici namjernici podsjete na književno djelo Ivana Kozarca, rekao je ministar u Vladi RH Zlatko Hasanbegović koji je nazočio otkrivanju spomenika.  

Sredstva za izradu spomenika prikupljala je Udruga „Vinkovački šokački rodovi“,a čiji predsjednik Zvonimir Liščić je rekao kako smo svjedoci nestajanja naše baštine i da stoga svi zajedno moramo više raditi na njenom očuvanju. Posebno je zahvalio obitelji Katarine i Bosiljka Stanića, koji su inicirali gradnju spomenika Ivanu i Mariji Kozarac ali i koji su prije dvije godine obnovili rodnu kuću Ivana Kozarca. Okupljene na svečanosti podsjetio je kako je zadnje spomen koje je u Vinkovcima otkriveno nekom Vinkovčaninu bio spomenik Josipu Runjaninu koji je otkriven još 1971. godine!!!
 Poznato je i kako je u nizu svojih književnih djela Ivan Kozarac napisao i zbirku ljubavnih pjesama koju nije smio posvetiti Mariji, koju je volio, već izmišljenoj Vesni. Pred smrt napisao je i svoju najpopularniju ljubavnu pjesmu “Milovo sam garave i plave” koju je također posvetio Marijii. Upravo ta pjesma, koju je uglazbio splitski skladatelj Ivo Tijardović, izvedena je na prigodnoj svečanosti otkrivenja spomenika Ivanu i mariji Kozarac.

>> Poslije obnovljene kuće napravljen i spomenik vinkovačkim Romeu i Juliji

Komentara 15

DE
demokršćanin
21:29 21.05.2016.

Lijep spomenik piscu koji je pisao o Slavonskim šumama.Ima još mnogo zaslužnih ljudi kojima bi trebalo postaviti spomenik u Vinkovcima.

MS
mare_split
00:26 22.05.2016.

U Slavonskom Brodu otkriven spomenik djeci stradaloj od četnika (402 djece) ! ... Mare, ne vidi o tome niti slova na VL-komunjarskom glasilu/portalu! Koga čuvate? Četnike! Imate i koga! Njihovi ste!

AL
alikoka
23:43 21.05.2016.

Nemrem Vam kazati kolika me stid obuzela,nakon,ovog teksta.Ta mi slavimo incest,kak neko dobro djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije