Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

U velikogoričkom skloništu za životinje 40 pasa čeka novi dom

Vlasnik skloništa je Grad Velika Gorica, a uz tri zaposlenika o udomljavanju se brinu i volonteri udruge "Sigurna kućica"
11. studenoga 2017. u 08:43 0 komentara 987 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

U dva i pol mjeseca otkako je otvoreno u velikogoričkom skloništu zbrinuto je preko stotinu napuštenih pasa, a udomljena su 43 psa.

Grad Velika Gorica, vlasnik skloništa, za usluge zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja angažirao je tvrtku Agro-Mart d.o.o. Uz voditeljicu Irenu Đuran, dr. vet. med., o životinjama se brinu još dva zaposlenika.

– U skloništu je trenutno 40 pasa, među kojima je jako puno štenaca – ističe voditeljica. I upravo zbog njih ubrzano se rješava i pitanje grijanja cijelog prostora, jer do sada grijali su samo stacionar za oporavak. Osim cijepljenja i čipiranja, steriliziraju sve kujice starije od šest mjeseci. Ukoliko se udome prije toga, kažu u Gradu, vlasnik ima pravo na sterilizaciju. Muški psi kastriraju se samo ako se pokaže potreba, potvrđuje to i voditeljica Irena Đuran, ali ne prije godinu dana, odnosno prije spolne zrelosti.

Još nemaju riješeno ni oglašavanje svih pasa koji traže dom, ali nadaju se da će uskoro imati i svoju web stranicu i mail adresu. Voditeljica ističe kako im u oglašavanju sada puno pomažu volonteri udruge za zaštitu životinja Sigurna kućica. Zahvaljujući i  objavama na njihovoj Facebook stranici, ljudi dolaze u sklonište. A udruga je, kaže voditeljica, zaslužna i za subotnja druženja u skloništu, na kojima se psi socijaliziraju.

Ulaganje od pola milijuna kuna Gorica dobila “no kill” azil, novi dom u njemu trenutačno čeka 14 pasa

– U tijeku su dogovori s velikogoričkim listom u kojem ćemo objavljivati pse, a razmišljamo i o tome da organiziramo druženja djece s posebnim potrebama s našim psima u skloništu – dodaje voditeljica.

A nakon uspješne suradnje sa skloništem u Sisku, u kojem su se do kolovoza zbrinjavali napušteni psi iz Velike Gorice, velikogorička udruga sada surađuje s gradskim skloništem.

– Nastavljamo s udomljavanjem pasa iz skloništa, a za one koji su najosjetljiviji, tu posebno mislimo na štence, tražimo i privremene smještaje. Na taj način pomažemo i hendikepiranim psima i onima koji teško podnose život u boksu skloništa – kaže Ana Hećimović Najcer, članica udruge. Nadaju se da će sa skloništem kvalitetno i korektno surađivati, a očekuju da sklonište održava najviše standarde u smislu higijene, smještaja, opreme i veterinarsko-zdravstvene njege.

Velikogoričko sklonište, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, odobreno je samo za smještaj pasa, i to 34 psa. No, u Gradu Velikoj Gorici ističu kako je u planu proširenje kapaciteta za pse, ali uz to i gradnja objekta za smještaj mačaka. Bez obzira na njihove planove, to im je i obveza prema novom Zakonu o zaštiti životinja. Informacije o skloništu i psima koji traže dom mogu se dobiti na telefon 095/40-00-234

kao u filmu Iz žute bube izbačeno štene Projekt Grad Velika Gorica gradi no kill sklonište
ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.