Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Gorica

U velikogoričkom skloništu za životinje 40 pasa čeka novi dom

Foto: Privatni album
1/4
11.11.2017.
u 08:43

Vlasnik skloništa je Grad Velika Gorica, a uz tri zaposlenika o udomljavanju se brinu i volonteri udruge "Sigurna kućica"

U dva i pol mjeseca otkako je otvoreno u velikogoričkom skloništu zbrinuto je preko stotinu napuštenih pasa, a udomljena su 43 psa.

Grad Velika Gorica, vlasnik skloništa, za usluge zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja angažirao je tvrtku Agro-Mart d.o.o. Uz voditeljicu Irenu Đuran, dr. vet. med., o životinjama se brinu još dva zaposlenika.

– U skloništu je trenutno 40 pasa, među kojima je jako puno štenaca – ističe voditeljica. I upravo zbog njih ubrzano se rješava i pitanje grijanja cijelog prostora, jer do sada grijali su samo stacionar za oporavak. Osim cijepljenja i čipiranja, steriliziraju sve kujice starije od šest mjeseci. Ukoliko se udome prije toga, kažu u Gradu, vlasnik ima pravo na sterilizaciju. Muški psi kastriraju se samo ako se pokaže potreba, potvrđuje to i voditeljica Irena Đuran, ali ne prije godinu dana, odnosno prije spolne zrelosti.

Još nemaju riješeno ni oglašavanje svih pasa koji traže dom, ali nadaju se da će uskoro imati i svoju web stranicu i mail adresu. Voditeljica ističe kako im u oglašavanju sada puno pomažu volonteri udruge za zaštitu životinja Sigurna kućica. Zahvaljujući i  objavama na njihovoj Facebook stranici, ljudi dolaze u sklonište. A udruga je, kaže voditeljica, zaslužna i za subotnja druženja u skloništu, na kojima se psi socijaliziraju.

– U tijeku su dogovori s velikogoričkim listom u kojem ćemo objavljivati pse, a razmišljamo i o tome da organiziramo druženja djece s posebnim potrebama s našim psima u skloništu – dodaje voditeljica.

A nakon uspješne suradnje sa skloništem u Sisku, u kojem su se do kolovoza zbrinjavali napušteni psi iz Velike Gorice, velikogorička udruga sada surađuje s gradskim skloništem.

– Nastavljamo s udomljavanjem pasa iz skloništa, a za one koji su najosjetljiviji, tu posebno mislimo na štence, tražimo i privremene smještaje. Na taj način pomažemo i hendikepiranim psima i onima koji teško podnose život u boksu skloništa – kaže Ana Hećimović Najcer, članica udruge. Nadaju se da će sa skloništem kvalitetno i korektno surađivati, a očekuju da sklonište održava najviše standarde u smislu higijene, smještaja, opreme i veterinarsko-zdravstvene njege.

Velikogoričko sklonište, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, odobreno je samo za smještaj pasa, i to 34 psa. No, u Gradu Velikoj Gorici ističu kako je u planu proširenje kapaciteta za pse, ali uz to i gradnja objekta za smještaj mačaka. Bez obzira na njihove planove, to im je i obveza prema novom Zakonu o zaštiti životinja. Informacije o skloništu i psima koji traže dom mogu se dobiti na telefon 095/40-00-234

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije