Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPRAVNA GRADNJA

VIDEO Pogledajte što su napravili od Umaga: 'Nastaju istarske favele, a u svemu prednjače Slovenci'

Foto: Grad Umag
1/4
26.02.2024.
u 12:22

Da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija djelo je većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju „domaćih domoljuba“, kažu u gradu Umagu

Grad Umag proteklih je dana na svojim službenim stranicama objavio članak u kojem pišu kako je Istra postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore. Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra ''karcinom'' je koji dnevno izjeda našu županiju do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana, piše grad Umag na svojim stranicama. Pišu kako se zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište pretvara u ''vikend parcele'' koje realno vrijede 2-3 €/m2, a prodaju se po 30-50 €/m2. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, istarske favele s tisućama stanovnika. 

Kažu kako im se tiha okupacija Istre događa pred očima uz očitu nezainteresiranost politike i neefikasnost nadležnih inspekcija koje bi morale štititi prostor i zaustaviti bespravnu gradnju i uzurpaciju. 

 

– Da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija djelo je većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju „domaćih domoljuba“. Takva drskost i agresivnost stranih državljana u brutalnom uništavanju Istre nije zabilježena ni u ratnoj povijesti Istre, niti je u drugim dijelovima Hrvatske tako izražena. Ruganje je to prema svima nama u Istri koji tražimo poštivanje zakona te civilizirano ponašanje stranih državljana, koji zakone u svojim matičnim državama poštuju, dok se prema nama u Istri odnose kao ''konkvistadori'' te ismijavaju zakone Republike Hrvatske – piše grad Umag. 

VEZANI ČLANCI: 

– Na području Grada Umaga imamo oko 8 kilometara obale koja apsolutno nije dostupna građanima niti turistima, ona je devastirana, okupirana i jedini način da se to riješi bio je vapaj upućen onima koji to mogu riješiti. Ovo naše priopćenje jedno je od vapaja. Koje su institucije zakazale? Ako se radi o građevini, tada je građevinska inspekcija, ako se radi o zaštiti okoliša, tada je nadležna inspekcija određenog ministarstva, tu je i pomorska inspekcija, a i rudarska inspekcija u određenim dijelovima jer se radi o pomorskom dobru koje je bogatstvo građana Republike Hrvatske – rekao je za HRT Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga.

Pitanje koje se postavlja jest tko je uopće privatizirao, betonirao i okupirao taj dio obale?

– Prije svega, to su napravili vlasnici kuća u prvom redu do mora koji su na fizički način zabranili ili bolje rečeno onemogućili pristup do samog mora. Kuće su većinom legalne, ali ima i nelegalnih građevina – kaže gradonačelnik te dodaje da je većinom riječ o stranim državljanima, Slovencima.

GALERIJA Masovno rušenje bespravnih kuća i vikendica

1/16
Ključne riječi

Komentara 14

Avatar ljutapica
ljutapica
13:31 26.02.2024.

IDS vas ždere iznutra

Avatar Ričard
Ričard
13:50 26.02.2024.

to su naše napredne i progresivne sile. IDS, SDP, Možemo i Zoki nisu alternativa Plenkiju. Nije on dobar- ali daleko bolji od ovih koji 30 godina vladaju na lokalnoj razini, rasprodali sve i napunili svoje žepove. Istra Rijeka i Zagrebeb su godinama u rukama istih i ??

CH
Changi
14:58 26.02.2024.

Pitam se da li bi Slovenci dozvolili ovo isto na svojoj strani? A gospon Vili, gradonačelnik Umaga cvili. Mace u ruke, bagere na teren i rušiti sve bez dozvole. Pa nek nas Slovenci tuže... i sami su pokazali da sila zakon ne pita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije