Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okršaj ispred škole

U tučnjavi školaraca iz Kistanja i Knina ozlijeđeno šest učenika

tučnjava, knin (1)
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
24.01.2011.
u 11:16

Slični sukobi događali su se i ranije, a po mnogima uzroci leže u socijalnoj neizvjesnosti, nedostatku gospodarske perspektive i smislenijih sadržaja za mlade

Tridesetak srednjoškolaca potuklo se jutros u 7.50 sati ispred Srednje strukovne škole Kralj Zvonimir i obližnje Srednje škole Lovre Montija u Kninu. U toj je masovnoj tučnjavi ozlijeđeno barem šest učenika, koji su zatražili liječničku pomoć, a kako se doznaje od djelatnika škole, liječnika, policije i rodbine nekih od sudionika tučnjave, riječ je o lakšim ozljedama.

– Nešto prije početka nastave čuo sam galamu i viku te sam kroz prozor svojega ureda ugledao skupine od petnaestak učenika u tučnjavi. Odmah sam pozvao policiju koja je stigla za tri minute: već u 8 sati i jednu minutu bili su tu ispred škole. Sličnih je sukoba bilo i ranije, no čini mi se da se nikada nije to događalo u ovakvoj mjeri. Kako čujem, ima njih nekoliko s krvavim nosevima i hematomima. Policija je odvela na razgovor neke od glavnih u tom sukobu i to je sve što ja za sada mogu reći. Kod nas u školi pak nikada nije bilo sličnih problema – kazao nam je Stipe Djaković, ravnatelj Srednje strukovne škole Kralj Zvonimir u Kninu koju pohađaju 422 učenika i obrazujući se za 17 različitih zanimanja, od autolimara do frizera.

Prema mišljenju nekih od školskih nastavnika, spomenuti sukob u medijima se već predstavlja kao vrlo dramatičan, premda možda to i ne zaslužuje jer je sličnih sukoba "bilo uvijek i svugdje". Ipak, mnogi u Kninu svjedoci su čestih sukoba koji su se posljednjih godina događali između učenika iz Kistanja (iz obitelji koje su se na poziv državnih vlasti doselile iz Janjeva na Kosovu), s učenicima iz Knina (mahom iz obitelji hrvatskih doseljenika iz BiH).

Slične međusobne provokacije, svađe i fizički okršaji događali su se i ispred nekih kninskih kafića i drugdje, a na neko vrijeme su prestali i uspostavljeno je svojevrsno "primirje".

– Uistinu me rastužuje i žalosti to što se događa. Svakako je ovo povod da se opet sastanu predstavnici više službi kako bi se ovakvi događaji prevencijom spriječili. Samo iz Kistanja u srednje škole putuje oko stotinu srednjoškolaca. A mogu reći iz svojega iskustva: dok sam bio učenik te škole u Kninu još 1997. do 2000. godine nikada nije bilo ni jednog sukoba – kaže Roko Antić, kistanjski općinski vijećnik iz obitelji doseljene iz Janjeva, koji upozorava na brojne probleme tamošnjeg stanovništva, posebice djece.

Tomislav Čolak, kninski gradski vijećnik i profesor u kninskoj školi te doseljenik iz BiH, pretpostavlja da se spomenuti sukob možda samo nastavio iz nekog od kafića od proteklog vikenda.

– Svakako bi trebalo dublje istražiti ovo što se dogodilo i uvidjeti koji su povodi takvom ponašanju: možda su u pitanju djevojke, što je često slučaj u toj dobi. Možda je problem u nekim kulturološkim razlikama. U svakom slučaju i prije godinu dana smo imali sastanak s kistanjskim župnikom na kojemu su bili i predstavnici policije, a tada je čak bilo i zamisli da se u autobusu kojim i učenici iz Kistanja putuju u školu bude jedna časna sestra. Osim toga smatram da nisu djeca kriva za ovo i smatram kako im i nedostaje mjesta za zabavu – drži Čolak.

Ipak, mnogi će u Kninu i Kistanjama izravno kazati da su temeljni razlog spomenutih sukoba gospodarske nevolje kakve vladaju u tom kraju, a koja su posljedica lažnih obećanja i nemara državnih vlasti te nesposobnosti i nebrige lokalnih vlasti. Egzistencijalna neizvjesnost, nedostatak posla i gospodarske perspektive te smislenijih sadržaja za mlade osnovni su razlog za negativne pojave poput jutrošnje ispred kninske srednje škole, slažu se mnogi od naših sugovornika.

Komentara 60

KT
Kralj Tomislav
20:16 24.01.2011.

podgora kumunjaro, mislis tvoji otisli 95, hebali te oni ......

BA
BandaZG
11:48 24.01.2011.

Više na više, e to je poštena i normalna tučnjava za tu dob. Toga je oduvijek bilo, u Zagrebu recimo, kvart protiv kvarta.

MO
mocira
15:28 24.01.2011.

A kako bi bilo da se oni vrate kući svojoj u svoju domovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije