Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA OSIJEK

Kušec: To je boljševizacija Hrvatske, ježim se toga. Radić: Nisam ja kriv što vi gubite sve izbore

Suceljavanje
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/16
05.05.2021.
u 16:16

Kandidati su govorili o svojoj viziji Osijeka, otkrili su s kime bi koalirali u gradskom vijeću nakon izbora i objasnili biračima kako misle riješiti goruće probleme u gradu

U organizaciji Večernjeg lista održalo se sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka. Na sučeljavanje su pozvani kandidati kojima ankete daju najviše izgleda za ulazak u drugi krug izbora - Ivan Radić, kandidat HDZ-a, Goran Kušec, kandidat SDP-a, Vladimir Šišljagić, kandidat Snage, Berislav Mlinarević, nezavisni kandidat s potporom Domovinskog pokreta te Vladimir Ham, kandidat HNS-a.

Kandidati su govorili o svojoj viziji Osijeka, otkrili su s kime bi koalirali u gradskom vijeću nakon izbora, objasnili biračima kako misle riješiti goruće probleme u gradu, od sve više odlazaka mladih ljudi iz grada zbog nedostatka radnih mjesta do dosadnih komaraca koji stanovnike grada na Dravi muče svako ljeto. Dali su i svoje viđenje o slučajevima zbog kojih se u Osijeku, zadnjih mjeseci, sve češće govori u negativnom kontekstu, što zbog slučaja korumpiranih sudaca, što zbog spornih diploma na Ekonomskom fakultetu.

Emisiju je vodila Petra Maretić Žonja.

Tijek sučeljavanja pratite u nastavku:

Zašto mislite da biste vi bili najbolji izbor za gradonačelnika Osijeka?

Radić: Imamo najbolji tim i najbolji program. Optimizam da grad Osijek može ići naprijed i biti prava metropola kakva i treba biti. Mislimo da grad Osijek može prosperirati u svakom smislu. Gospodin Đapić je dao podršku i idemo u okupljanje svih građana, kako umirovljeničkih stranaka, bivšeg gradonačelnika tako i HSLS-a.

Šišljagić: Činjenica je da sam bio župan dva puta, zamjenik gradonačelnika, saborski zastupnik. To što dobro poznajem sustav ne znači da mi je dobar. Puno je propusta od lokalne do nacionalne razine.  Poznajem sustav, grad, probleme Osijeka. Upravljao sam velikim sustavima. Imam dovoljno znanja, iskustva i program što to želim u Osijeku. Potporu mi mogu dati samo naši sugrađani. Izlazim sam na izbore. Rekao sam da bi predizborne koalicije zabranio. Doživljavam ih kao trgovinu. Meni je bitno da mi građani daju glas. S njima mi je najvažnija koalicija.

Kušec: Smatram se rođenim odgojenim Osječaninom, od mladih dana uključen u razne aktivnosti. Počeo sam raditi u IPK Osijek, firmi koja je devastirana nakon rata, u IT timu za stočarstvo. Pridružio sam se Zboru narodne garde, a po završetku ratnih aktivnosti uključio sam se u znanost. To što SDP nema kandidata za župana ne mislim da je meni nanijelo štetu u kampanji. Moj izborni stožer se trudi da me izolira od tih stresnih situacija. Radi se o različitoj populaciji. Ja sam zatražio i dobio široku slobodu u svom odlučivanju, neću polagati račune ni županiji ni šefovima u Zagrebu kao što će neki drugi kandidati morati.

Mlinarević: Cijeli život sam u realnom sektoru. Rješavam probleme cijeli život. Radim s ljudima, radio sam i u kulturi. Svašta nešto je bilo u mom životu. Imam ogromno iskustvo, život me nije mazio. Kroz cijeli svoj život mislio sam da netko drugi se treba baviti politikom. Smatram da se smjerovi u Hrvatskoj moraju promijeniti. Moramo se svi promijeniti i drugačije razmišljati inače nas neće biti jer vidimo da kapital svjetski melje.

Ham: Mislim da bi sa mnom sugrađani dobili gotovu osobu, ja sam taj posao radio nedavno. Bio sam zamjenik gradonačelnika do 2017. U prvom mandatu Vrkića napravili smo dobar posao. Dobivaju čovjeka bez ikakvog privikavanja na novo radno okruženje, procesi koji su različiti u poduzetništvu. Mi smo uvijek u anketama stajali loše, to je omen koji nas prati godinama, no još uvijek smo na svim razinama odlučivanja.

S kime bi do većine u gradu?

Radić: Siguran sam da ćemo imat većinu u Vijeću, a nakon toga prihvaćam podršku svih koji žele. Svi su dobrodošli.

Šišljagić: Vidjet ćemo kakav će biti sastav gradskog vijeća, no pozivam sve na suradnju. Na potporu onima koji dobiju izbore i koji grad vode u pravom smjeru. Ako su to koalicijski partneri koji prihvaćaju moj program koji se uvijek može poboljšati, mislim da tu ne bi trebalo biti ograničenja. Ako političke stranke koje dobiju mjesta u vijeću imaju dovoljno snage i mudrosti i bace na stranu političke ideologije, a usmjere tu snagu i energiju u sve što je potrebno gradu Osijeku, onda su svi dobrodošli.

Ham: Složit ću se s kolegama jer se radi o programskim načelima. U puno stvari smo se mi složili samo se postavlja pitanje tko je najsposobniji to napraviti.

Kušec: Kada govorimo o provođenju projekata i dobrih ideja, tada za mene ideološke razlike ne mogu stati na put. Međutim, sa svojom listom želim jasno istaknuti da želim uključiti što više neovisnih stručnjaka po kriteriju poštenja, etičnosti i stručnosti. Ako bismo trebali koalirati, šaljem poruku da su svi dobrodošli koji nemaju skrivenih namjera.

Mlinarević: Sve je to više manje isto. Svi žele ovom gradu dobro. Moram istaći ovo, može sve ali za dobrobit grada, građana i mladih ljudi. Sve one koji misle kroz vijećnika mjesta da sebe pozicioniraju za vrijeme mandata, javno ću ih proklamirati. Nema ustupaka nikome. Ispred nas je samo interes grada.

Koji bi bili Vaši prvi potezi?

Radić: Stvaranje pozitivne atmosfere u gradskoj upravi, promjena mentaliteta da se u gradskoj upravi može još bolje. Potrebno je u gradskoj upravi digitalizacija kako bi mnoge stvari išle puno brže. Dotaknut ću se građevinskih dozvola koje se čekaju 6 do 9 mjeseci. Želimo gospodarski razvoj grada Osijeka.  Imamo lošu poduzetničku klimu i šaljemo lošu sliku. Treća stvar je rješavanje mnogih komunalnih i infrastrukturalnih problema. Njih ćemo moći rješavati kada popravimo gospodarstvo i stvorimo preduvjete za stvaranje radnih mjesta.

Šišljagić: S obzirom na to da sam ja poprilično kritičan prema radu gradske uprave da nije učinkovita i brza, svakako reorganizirati gradsku upravu, ali isto tako i digitalizirati ju da se stvori brzina usluge. Ono što Osječane muči je težak život i standard koji nije na razini humanosti. Jedva sastavljaju kraj s krajem. Treba spustiti cijene odvoza otpada, komunalnog doprinosa i naknade, cijene tramvajskih karata, dopunsko zdravstveno za sve one koji ga ne mogu platiti. Nemamo niti strategiju gospodarskog razvoja, GUP isto tako. Ima puno toga što treba. Jasno da treba imati kriterije. Nisu svi stanovnici u istoj poziciji. Onima koji jedva krpaju kraj s krajem treba više pomoći.

Kušec: Više puta sam istaknuo da je prvi potez ta strategija razvoja grada koja dosad nikad nije bila postavljena. Obilazeći teren, uočili smo niz problema koje odmah treba rješavati. izgled javnih površina, nogostupi i sve vrste komunalnog uređenja. Nadalje, sprovođenje važnih kapitalnih projekata poput IT parka. Istovremeno uvoditi neke naše projekte koje smo osmislili za građane koji će grad učiniti privlačnijim.

Mlinarević: Treba prvo srediti upravne odjele da rade za dobrobit građana i sve buduće projekte. Treba restrukturirati upravni odjel za građevinarstvo jer nemamo GUP, svašta se radilo po gradu Osijeku. Treba planirati grad koji će se razvijati sustavno. Trebalo bi napraviti ured za ulagače koji bi došli u grad Osijek, poraditi na IT parku i proširiti ga. Postoje mogućnosti za stakleničke vrtove u okruženju grada, bit svega je da tržnica ne treba da se puni s voćem i povrćem iz uvoza nego iz stakleničkih vrtova našega grada. Da djeca jedu zdravu i svježu hranu, a ne peciva. Cijeli je niz toga što se sve može napraviti.

Ham: Što se tiče prvih poteza, u svakom slučaju digitalizacija koja ubrzava procese. Najveća rak rana sustava je da spor. Digitalizacija znači i pristupačnost veću građana procesima. Kad smo uveli aplikaciju moj vodovod, dobro se reagiralo. Takvih projekata bi trebalo biti više. Trebalo bi ukinuti spomeničku rentu. Replicirao bih samo, strategija grada postoji, ali je istekla. Što se tiče uređenja grada, stranka koja vas je kandidirala gospodine Kušec, osam godina upravlja gradom.

Replika Mlinarevića: Spomeničku rentu vidim u funkciji same sebe, da naša znanja u gradu oplemenjuje. Bez obzira što plaćam spomeničku rentu, nisam za to ukidanje. Znam da će mnogi biti protiv toga no ja je vidim u pravoj funkciji. Ona mora imati svoju namjenu. Grad nije likvidan da bi plaćao nove nogostupe, nove ceste, moramo puniti blagajnu da bi grad funkcionirao.

Replika Šišljagića: Strategija gospodarskog razvoja je prošle godine izašla, nema strategije. Malo toga smo dostigli. Zakonska rješenja nisu dobra, taj okvir nije takav koji pogoduje lokalnoj samoupravi da brzo i promptno rješava neke stvari pogotovo u gospodarstvu. Gradska uprava je strahovito spora i neučinkovita. Kakve su to procjene u gradu bile da se unaprijed zna da se Copacabana ne može napraviti.

Replika Kušeca: Ja sigurno neću vratiti porez na potrošnju i na zakup javnih površina. Potrudit ću se da se svaki nepotreban namet skine kako bi se dalo vjetra u leđa gospodarstvenicima. Iz našeg proračuna 26 posto odlazi na razvoj za projekte koje smo dobili iz Europskih fondova.

Replika Radića: Složio bih se s gospodinom Šišljagićem. Kanižlićeva ulica nije dobro provedena, a druga stvar je Copacabana koja neće ni ove godine proraditi. Osječani se neće moći ni ove godine kupati. Hrvatske vode će nasipati dravsku obalu Copacabane, a učinit ću sve da odemo u potpunu rekonstrukciju Copacabane i jedan zatvoreni olimpijski bazen.

Kako riješiti problem komaraca u gradu Osijeku?

Radić: To je veliki problem u gradu Osijeku, ne samo javnozdravstveni nego i gospodarski. Ove godine dočekat će nas odmah nakon izbora. Strategija je vatrogasnim mjerama uz pomoć vertikale grada, županije i države. 2019. se vlada i županija uključila u to i riješila problem. Već sam razgovarao s premijerom Plenkovićem, nakon ljeta ćemo krenuti u sustavno rješavanje larvicidnim tretiranjem kao što imaju u Njemačkoj.

Šišljagić: Premijer može vatrogasnim šmrkom rješavati puno problema, ne samo aktualni, bilo je i drugih premijera koji su mogli riješiti taj problem. Rješavali smo problem komaraca i rješavat ćemo i dalje. Morate osigurati sredstva da bi se riješio problem. Predlagao sam Saboru da godišnje treba 35 milijuna kuna godišnje za provedbu tretmana da bi se problem iskorijenio i riješio. Rješenja za komarce ima, zasnovano je na znanju onih koji to proučavaju, ali s dva milijuna kuna to nije ostvarivo.

Kušec: To nije novi problem niti postoje nova rješenja. Na našem sveučilištu imamo izvrsne stručnjake. Problem je da su građani Osijeka taoci udružene politike u kojem se tretiranje komaraca provodi u jedinicama lokalne uprave na temelju procjene HZJZ-a koje je u ingerenciji Ministarstva zdravstva. Pozivam vertikalu da naredi svojim načelnicima u općinama da vidi jesu li oni sredstva za komarce potrošili.

Mlinarević: Kušec je to relativno dobro objasnio. Komarci se tretiraju tijekom sedmogodišnjeg tretmana. To mora biti sustavno riješeno. Mora sudjelovati i Vlada. Međutim, to što se dogovorilo se ne poštuje. Ako postoji odluka, to se mora negdje potpisati i do kraja izvesti. Ako neka općina ne riješi problem na svom području, to treba sankcionirati.

Ham: Vi novinari ste nas natjerali da svi doktoriramo te komarce. To je javnozdravstveni problem, tu se država mora uključiti. Male samouprave nemaju fiskalni kapacitet rješavati područje koje pokrivaju. Bez pomoći države to neće ići. Budimo iskreni, uvijek je Osijek tema s komarcima. Ja sam ljetovao u Zadru i pojeli su me komarci, ali o tome nitko ne priča. Stvorena je takva slika o Osijeku.

Replika Radića: Grad Osijek je ove godine smanjio iznos za komarce i nije slušao sve preporuke Zavoda za javno zdravstvo i nije tretirao sve kako je rečeno. Pa komarci su nas pojeli. Drago mi je da će se ova godine uključiti država i to riješiti.

Replika Šišljagića: Nema zakona koji obvezuje jedinice lokalne samouprave koliko će sredstava planirati za komarce. To svatko odlučuje sam. Vidjeli ste slučaj Osijeka. Može Zavod za javno zdravstvo ili struka procjenjivati kada treba tretirati i koja područja, ali ako nemate novaca za to, a nemate, onda vi to ne možete pokriti.

Replika Radića: Bilo koji načelnik ili gradonačelnik ako nije ostavio dovoljno sredstava za to, ja ga zbog toga osuđujem, bio iz HDZ-a ili SDP-a. To je problem svih nas, gospodarstva, žitelja grada Osijeka kao i turista koji nam dolaze.

Replika Mlinarevića: Mi imamo park prirode koji ne bi trebao biti tretiran. U Park to rješavanje ne smije ući. Park Prirode pripada državi, dakle oni trebaju dati najviše sredstava. Zna se da je kritična zona u Kopačkom ritu. Iz fondova EU mogu se sasvim sigurno osigurati sredstva za tretiranje cijelog područja, samo se u tom području dosad nije dovoljno radilo.

Koliko država pomaže Osijeku ili je pomagala?

Radić: Nama treba suradnja sa svima i vertikalno i horizontalno. Grad Osijek je umoran od svađa, inata, stalno smo u nekim sukobima. Ja želim suradnju sa svima od Vlade i županije, gradskim četvrtima i odborima kojima su i ove godine smanjena sredstva iz proračuna.

Šišljagić: Kako je ta vertikala funkcionirala ovih 30 godina? Ja sam obnašao u dva mandata u vrlo kriznom vremenu u Osječko-baranjskoj županiji funkciju župana, čudno je što je županija i u tom vremenu išla naprijed. Četiri okolne županije su imale vertikalu prema nacionalnoj razini, a najzaostaliji su dijelovi. Jeste li vi bili u Vinkovcima i onom kraju? Po statističkim podacima, najnerazvijeniji su dijelovi Hrvatske. Takva vertikala bi meni bila sramotna, da mi država ne daje podršku jer nisam u njegovoj stranci. Suradnja uvijek da. Nisam bio pripadnih iste stranke. Dok sam bio župan isto smo povukli sredstva s državne razine i ta politička vertikala mi nije trebala.

Kušec: Ježim se na pomisao o vertikali, smatram to boljševizacijom Hrvatske. Ako od mjesne zajednice do premijera imate istu stranku, ja se toga ježim.

Mlinarević: Projekti u Hrvatskoj traju osam godina i jedan mjesec, samo dvije tisuće ljudi odlazi iz Osijeka, za deset godina će otići 20.000 ljudi, gubimo naše najveće bogatstvo. Predugi su procesi razvoja, projekata... Imamo kočničare u Vladi. Jednak je odnos u državi i gradu. Ništa nam ne funkcionira. Ovo nije politika razvoja, ovo je politika usporavanja i koja ne želi svojim građanima dobro.

Ham: Sve ovisi o osobama, a ne o stranačkim vertikalama. Za vrijeme našeg mandata došlo je do promjene državne vlasti, ali nisam primijetio da se nešto revolucionarno promijenilo. Ako su ljudi normalni, tu mjesta politici ne bi trebalo biti.

Replika Radića: Gospodine Kušec, nisam ja kriv što vi gubite sve izbore. Vi sada tu vertikalu ne možete imati ni teoretski jer nemate kandidata za župana, niste niti dovoljan broj potpisa skupili. Šišljagić priča o Vinkovcima i drugim gradovima, mi se kandidiramo za gradonačelnika Osijeka. Suradnja je potrebna sa svima kada mi građani daju povjerenje.

Replika Šišljagića: Ivane, evo kako se provode projekti. Objedinjeni hitni bolnički prijem trebao je za dva tjedna proraditi. Anušić je to najavio. Odite do istočnog ulaza, vidjet ćete ogromnu rupu gdje se legu i komarci. I na južnoj strani također su rupetine.

Replika Kušeca: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem je za mene jedna nula. Nepostojeći projekt.

Je li grad Osijek postao grad slučaj, u više slučajeva spominje se po negativnom, od Županijskom suda u Osijeku do slučaja na Ekonomskom fakultetu sa spornim diplomama, snima se i serija koja će pokazati Osijek u ružnom svjetlu...

Radić: Osijek definitivno nije grad slučaj. Imamo, nažalost, par primjera. Ja znam da ima odličnih profesora, sudaca, odvjetnika koji odlično rade, ali ne izlazi to van. Ja bih volio da izlazi više pozitivnih priča kojih je u stvarnosti više nego loših. Negativu ne treba zanemarivati ali je nje manje nego pozitivnih priča.

Šišljagić: Ja sam jako osjetljiv kad se ovako spomene grad slučaj, ta definicija se vuče podosta vremena. Osijek nije nikakav grad slučaj. Vi u Zagrebu imate puno više slučajeva nego što se događaju u Osijeku. Mi vrlo često ispadamo u negativnom svjetlu. Ovo što se dogodilo, to je za svaku osudu. Ja ne znam o čemu se radi. Veći dio vremena sam u bolnici, teško mi je zapaziti što se šuška, ne znam što je istina, što ne. Radi se o pojedincima, kako na Sveučilištu tako i na Županijskom sudu. Ima puno kvalitetnih ljudi koji odrađuju svoj posao.

Kušec: Meni se gadi ovo što se spomenuli , pogotovo ovo sa sucima. Podsjetit ću da u nekim drugim zemljama koje mi smatramo puno koruptivne, a čini se da nisu, primjerice u slučaju Kolumbije, Pablo Escobar je došao do funkcije zastupnika u Parlamentu, protjeran je iz politike kada se doznalo čime se bavi. Njegov odgovor je bio napad na suce, poubijao ih. Na Siciliji su dizali suce u zrak. Naši se zagrle sa sucima i pjevaju "ne može nam nitko ništa". U kolarima gdje se ja krećem nisam znao što će se dogoditi. Kada se otvorila ova Pandorina kutija, to je bio šok i nevjerica. Vidjeli smo mi puno puta kako sudbena vlast ne reagira, od gospodarstvenika do zločinaca. Ništa se ne mijenja, nema tu utjecaja politike da se razvija na bolje.

Mlinarević: Stvari se moraju mijenjati, pravosuđe ne treba imati veze s politikom. Svi mi znamo da svaki grad ima svoj slučaj, Osijek nije grad slučaj. Sve ima neke tokove, no grad Osijek je manji grad svi znamo kako on funkcionira. Državne tajne službe sve znaju, no tko je gore, tko vlada s njima, sve se zna. Što se tiče ekonomskog fakulteta, imamo predivne profesore, ako treba nekoga procesuirati, zna se tko je kriv, kako na sudu tako i na fakultetu. Slučaj oko lažnih diploma je politička igra profesorice iz Splita koja je htjela svog kolegu okaljati.

Ham: Osijek nije grad slučaj. Rodio je više kvalitetnih ljudi po glavi stanovnika, nego bilo koji drugi dio zemlje. Neka se institucije bave svojim poslom, ali problem je što su ljudi izgubili povjerenje u te institucije. Naš posao je da vratimo povjerenje ljudima u te institucije svojim transparentnim i poštenim radom.

Komentara 11

DU
Deleted user
16:42 05.05.2021.

Berislav Mlinarević ima iskustva u vođenju svoje firme a ovaj HDZ-ovac ima jedino znanje kako slušati nadređenog.Zato Osiječani glasajte za dokazane ljude a ne za stranačke aparatičeke koji su sa faksa ušli u politiku.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
18:26 05.05.2021.

Znao sam da komarci odlučuju o izborima u Osijeku.

BE
bezvrijedanyugodinar
19:34 05.05.2021.

Kad se sdpeovac boji boljševizacije hrvatske, mako moja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije